Való Világ 5 barométer – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elemzése


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Való Világ 5. szériáját, valamint a TV2 által közvetített Összeesküvők című valóságshow-t kiemelt érdeklődés övezi. A Műsorfigyelő és -elemző főosztály a programokkal kapcsolatos vizsgálatait meg teljesebbé próbálja tenni az alábbiakban részletezett adatközlés segítségével, amely információforrásként szolgálhat a műsorszám leglényegesebb jellemvonásairól az érdeklődők számára. A rendszeres figyelés során a káros tartalmak jelenlétét, valamint a termékmegjelenítés alkalmazásával kapcsolatban kialakult gyakorlatot regisztráljuk.


A Hivatal újabb internetes szolgáltatásának, a Valóságshow „barométernek” egyik elsődleges célja, hogy a hatósági vizsgálatokon túlmutató módszerekkel megragadja, valamint szemléltesse a műsorokban megjelenő aggályos tartalmak változásait. A programban előforduló káros motívumokat kvantitatív módszerekkel elemezzük, ami lehetőséget teremt az időbeli változások kimutatására is.

Az internetes adatszolgáltatás 2011. szeptember 12-től követi a ValóVilág 5. szériájának műsorait, amely mind az RTL Klub napi rendszerességgel közzétett 21 órás összefoglalóira, mind a heti két-három alkalommal beszerkesztett késő esti show-kra kiterjed. Ezenkívül 2011. szeptember 16-tól azonos módszerekkel vizsgáljuk a TV2 által sugárzott Összeesküvők című műsorszámot is. A párhuzamosan zajló vizsgálatokból származó adatközlés lezárására az utolsó műsorok sugárzását követően kerül sor.

Az előző szériák tapasztalataiból kiindulva, a szexualitás, a szexuális kontextusban megjelenő meztelenség, a trágár kifejezések gyakorisága, valamint negatív magatartásmintaként a dohányzás és az alkoholfogyasztás bemutatása mentén tanulmányozzuk az adásokat.

A vizsgálatban használt elemzési egység a káros viselkedésmintákat közvetítő jelenet. A jelenetek annyiszor kerülnek felvételre, ahány alkalommal azokat a műsorszerkesztő az összefoglalóban megjelenítette. A heti bontásban közzétett adatokat a napi jelenetszámok (előfordulások) átlagolásával számítjuk ki. A problémás tartalmak közül egyedül a trágársággal kapcsolatban alkalmazunk eltérő módszertant, mivel a durva, trágár kifejezések gyakorisága könnyen számszerűsíthető. Ebben az esetben nem a jelenetek, hanem a szavak előfordulása képezi az elemzési egységet.

A szexualitás és a meztelenség megjelenését – szoros korrelációjukra tekintettel – összevonjuk, így a két tartalom egy kategóriában kerül ábrázolásra. A szexualitás előfordulása során annak vizuális és verbális szinten történő reprezentációját is figyelembe vesszük, így a szexualitásra vagy szexuális tevékenységre vonatkozó szóbeli utalások is megjelennek a regisztrált jelenetszámokban. A korábbi tapasztalatok is alátámasztják, hogy a valóságshow-k jellegzetes velejárói a durva, trágár kifejezések, amelyek nem minden esetben kerülnek elnémításra. Ezért jelen szériákban különös figyelmet fordítunk a káromkodások regisztrációjára, illetve azok osztályozására. A trágár kifejezések besorolását az érvényben lévő korhatár-kategóriák kritériumrendszere alapján végezzük. A TV2 az Mttv. szerinti III. korhatár-kategóriát alkalmazza az Összeesküvők című műsorának besorolásához, azaz „tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott” minősítéssel látja el az adásokat. Az ebben a kategóriában még elfogadható káromkodások az enyhe, illetve közepesen erős kifejezések csoportjába tartoznak, azonban az ezeket meghaladó erős káromkodások nemkívánatosak, azokat a műsorszolgáltatónak érthetetlenné kellene tennie. Tapasztalataink szerint az adásokban elhangzó trágárságokat a szavak közepének vagy egyes részeinek elnémításával nem teszik érthetetlenné, azok sok esetben felismerhetőek maradnak. Az elhangzott káromkodásokat a ValóVilág 5. esetében is rögzítjük, és erősségük szerint besoroljuk, annak ellenére, hogy a műsorszolgáltató IV. korhatár-kategóriába sorolja jelen széria adásait. Ebben az esetben a trágár kifejezések elhalkítása nem kérhető számon, azonban megjelenésük gyakorisága fontos és érdekes adalékokat szolgáltathat az elemzéshez.

Fokozottan aggályos tartalomnak tekinthető a valóságshow-szereplők részéről folyamatosan tapasztalható alkoholfogyasztás és dohányzás megjelenése. A kategóriát érintően azok a jelenetek kerülnek felvételre, amelyek egyértelműen bemutatnak alkoholfogyasztást vagy dohányzást.

Forrás: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság

 

A trágárságok besorolását az alábbi rendszer szerint végezzük:

1. Enyhe mérték: állatfajták megnevezései, enyhe indulatszavak, nem obszcén gesztusok, kézmozdulatok.

2. Közepesen erős mérték: állatokkal kapcsolatos erősebb töltésű szavak, obszcén gesztusok, kézmozdulatok, valamilyen fogyatékosságot vagy magatartást, tulajdonságot minősítő szavak, illetve kisebbségre utaló kifejezések közepesen erős formái, indulatszavak, vallás-, istenkáromló szavak, testfunkciókra utaló szavak.

3. Durva káromkodások: a nemi szervekkel, illetve nemi aktussal kapcsolatos trágár szavak használata különösen agresszív módon, halmozottan jut kifejezésre.

 

A cikk az Ügyvédvilág 2012. márciusi számában jelent meg.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

A közös végrendelet visszavonása

A házastársak közös végrendeletébe foglalt egyoldalú visszavonás tilalma a túlélő házastársa hagyatékát megöröklő házastársat is köti – a Kúria eseti döntése.

2023. szeptember 20.

Bemutatjuk a VI. Wolters Kluwer Jogászdíj jelöltjeit

A Wolters Kluwer Hungary bírálóbizottsága nyilvánosságra hozta a VI. Wolters Kluwer Jogászdíj jelöltjeit. 2023-ban összesen nyolc kategóriában hirdették meg a Jogászdíjat, a díjátadóra 2023. november 24-én kerül sor a Budapest Marriott Hotelben.