Való Világ 5 barométer – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elemzése

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. június 3.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Való Világ 5. szériáját, valamint a TV2 által közvetített Összeesküvők című valóságshow-t kiemelt érdeklődés övezi. A Műsorfigyelő és -elemző főosztály a programokkal kapcsolatos vizsgálatait meg teljesebbé próbálja tenni az alábbiakban részletezett adatközlés segítségével, amely információforrásként szolgálhat a műsorszám leglényegesebb jellemvonásairól az érdeklődők számára. A rendszeres figyelés során a káros tartalmak jelenlétét, valamint a termékmegjelenítés alkalmazásával kapcsolatban kialakult gyakorlatot regisztráljuk.


A Hivatal újabb internetes szolgáltatásának, a Valóságshow „barométernek” egyik elsődleges célja, hogy a hatósági vizsgálatokon túlmutató módszerekkel megragadja, valamint szemléltesse a műsorokban megjelenő aggályos tartalmak változásait. A programban előforduló káros motívumokat kvantitatív módszerekkel elemezzük, ami lehetőséget teremt az időbeli változások kimutatására is.

Az internetes adatszolgáltatás 2011. szeptember 12-től követi a ValóVilág 5. szériájának műsorait, amely mind az RTL Klub napi rendszerességgel közzétett 21 órás összefoglalóira, mind a heti két-három alkalommal beszerkesztett késő esti show-kra kiterjed. Ezenkívül 2011. szeptember 16-tól azonos módszerekkel vizsgáljuk a TV2 által sugárzott Összeesküvők című műsorszámot is. A párhuzamosan zajló vizsgálatokból származó adatközlés lezárására az utolsó műsorok sugárzását követően kerül sor.

Az előző szériák tapasztalataiból kiindulva, a szexualitás, a szexuális kontextusban megjelenő meztelenség, a trágár kifejezések gyakorisága, valamint negatív magatartásmintaként a dohányzás és az alkoholfogyasztás bemutatása mentén tanulmányozzuk az adásokat.

A vizsgálatban használt elemzési egység a káros viselkedésmintákat közvetítő jelenet. A jelenetek annyiszor kerülnek felvételre, ahány alkalommal azokat a műsorszerkesztő az összefoglalóban megjelenítette. A heti bontásban közzétett adatokat a napi jelenetszámok (előfordulások) átlagolásával számítjuk ki. A problémás tartalmak közül egyedül a trágársággal kapcsolatban alkalmazunk eltérő módszertant, mivel a durva, trágár kifejezések gyakorisága könnyen számszerűsíthető. Ebben az esetben nem a jelenetek, hanem a szavak előfordulása képezi az elemzési egységet.

A szexualitás és a meztelenség megjelenését – szoros korrelációjukra tekintettel – összevonjuk, így a két tartalom egy kategóriában kerül ábrázolásra. A szexualitás előfordulása során annak vizuális és verbális szinten történő reprezentációját is figyelembe vesszük, így a szexualitásra vagy szexuális tevékenységre vonatkozó szóbeli utalások is megjelennek a regisztrált jelenetszámokban. A korábbi tapasztalatok is alátámasztják, hogy a valóságshow-k jellegzetes velejárói a durva, trágár kifejezések, amelyek nem minden esetben kerülnek elnémításra. Ezért jelen szériákban különös figyelmet fordítunk a káromkodások regisztrációjára, illetve azok osztályozására. A trágár kifejezések besorolását az érvényben lévő korhatár-kategóriák kritériumrendszere alapján végezzük. A TV2 az Mttv. szerinti III. korhatár-kategóriát alkalmazza az Összeesküvők című műsorának besorolásához, azaz „tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott” minősítéssel látja el az adásokat. Az ebben a kategóriában még elfogadható káromkodások az enyhe, illetve közepesen erős kifejezések csoportjába tartoznak, azonban az ezeket meghaladó erős káromkodások nemkívánatosak, azokat a műsorszolgáltatónak érthetetlenné kellene tennie. Tapasztalataink szerint az adásokban elhangzó trágárságokat a szavak közepének vagy egyes részeinek elnémításával nem teszik érthetetlenné, azok sok esetben felismerhetőek maradnak. Az elhangzott káromkodásokat a ValóVilág 5. esetében is rögzítjük, és erősségük szerint besoroljuk, annak ellenére, hogy a műsorszolgáltató IV. korhatár-kategóriába sorolja jelen széria adásait. Ebben az esetben a trágár kifejezések elhalkítása nem kérhető számon, azonban megjelenésük gyakorisága fontos és érdekes adalékokat szolgáltathat az elemzéshez.

Fokozottan aggályos tartalomnak tekinthető a valóságshow-szereplők részéről folyamatosan tapasztalható alkoholfogyasztás és dohányzás megjelenése. A kategóriát érintően azok a jelenetek kerülnek felvételre, amelyek egyértelműen bemutatnak alkoholfogyasztást vagy dohányzást.

Forrás: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság

 

A trágárságok besorolását az alábbi rendszer szerint végezzük:

1. Enyhe mérték: állatfajták megnevezései, enyhe indulatszavak, nem obszcén gesztusok, kézmozdulatok.

2. Közepesen erős mérték: állatokkal kapcsolatos erősebb töltésű szavak, obszcén gesztusok, kézmozdulatok, valamilyen fogyatékosságot vagy magatartást, tulajdonságot minősítő szavak, illetve kisebbségre utaló kifejezések közepesen erős formái, indulatszavak, vallás-, istenkáromló szavak, testfunkciókra utaló szavak.

3. Durva káromkodások: a nemi szervekkel, illetve nemi aktussal kapcsolatos trágár szavak használata különösen agresszív módon, halmozottan jut kifejezésre.

 

A cikk az Ügyvédvilág 2012. márciusi számában jelent meg.

Kapcsolódó cikkek:


Digitális bűncselekmények 2. rész – Upskirting
2021. június 16.

Digitális bűncselekmények 2. rész – Upskirting

Mai cikkünkben a Wolters Kluwer gondozásában megjelenő, Ambrus István által írt Digitalizáció és Büntetőjog című kiadvány upskirtingel foglalkozó részéből olvashatnak egy részletet.

AB: indokolni szükséges a közérdekű adatok lassúbb kiadását
2021. június 14.

AB: indokolni szükséges a közérdekű adatok lassúbb kiadását

Egy országgyűlési képviselő azért fordult az Alkotmánybírósághoz, mert alaptörvény-ellenesnek ítélte, hogy a közérdekű adatokat kezelő szervek a koronavírus járványra való általános hivatkozással relativizálhatják az adatigénylés rendjével kapcsolatos garanciális szabályokat.

Digitális bűncselekmények 1. rész
2021. június 10.

Digitális bűncselekmények 1. rész

Etikus hacking, önvezető járművek, drónok, kriptovaluták, mesterséges intelligencia, online zaklatás, upskirting, cyberflashing, deepfake – csak néhány olyan fogalom, amely a büntetőjog-tudománytól új válaszokat vár. Az alábbiakban a műnek a deepfake és a revenge porn témakörével foglalkozó részéből olvashatnak egy részletet.