Veszélyhelyzet – Budapest kivételével hétfőtől kinyitnak a játszóterek, szálláshelyek, megnyitnak a vendéglátó üzletek belső részei Koronavírus Veszélyhelyzet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Budapest kivételével az ország többi részén további enyhítések jönnek hétfőtől a vendéglátók, szálláshelyek, játszóterek és családi rendezvények (esküvő, temetés) tekintetében. A veszélyhelyzetre miatt automatikusan hosszabbodnak az építési engedélyek. Csökkennek a légijárműiparban tevékenykedő vállalkozások közteher kötelezettségei.

Védelmi intézkedések

A védelmi intézkedések körében határoz meg új szabályokat a 207/2020. (V. 15.) Korm. rendelet, melynek hatálya Budapest kivételével immár az egész ország területére kiterjed. Az eddig hatályos védelmi intézkedéseket a 168/2020. (IV. 30.) Korm. rendelet tartalmazza (erről részletesen az alábbi cikkünkben írtunk).

2020. május 18-án, hétfőtől már a vendéglátó üzletek belső (zárt) részében (étterem, kávézó, cukrászda, büfé, presszó) is megengedett a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása. Ennek során a vendéglátó üzlet belső részében az ott dolgozók (a vendégek által látogatható területen) kötelesek a szájat és az orrot eltakaró eszközt (maszk, sál, kendő) viselni, és a kötelező védőtávolságot betartani. A települési önkormányzat polgármestere lehetőséget kap arra, hogy a vendéglátóhelyek közterület-használatának elősegítésére, akár a rendelkezésre bocsájtott közterületek méretének növelésével, intézkedést tegyen.

A szabadtéren lévő játszóterek hétfőtől ismét nyitva tarthatnak és látogathatóvá válnak.

Ugyancsak hétfőtől a szálláshelyek ismét fogadhatnak vendégeket, hasonló feltételekkel, mint a vendéglátó üzletek.

A családi rendezvények vonatkozásában kiemelendő, hogy 2020. június 1-jétől a temetést, valamint a házasságkötést követő családi rendezvények megtarthatóak, ha a résztvevők száma nem haladja meg a 200 főt. Ezek a rendezvények vendéglátó üzletben, valamint szálláshelyen is megtarthatóak, és azokon zenés szolgáltatás biztosítható. Fontos kitétel, hogy a rendezvény során be kell tartani a kötelező védőtávolságot.

Építésügyi, építésfelügyeleti és örökségvédelmi eljárások

A 208/2020. (V. 15.) Korm. rendelet értelmében az engedélyezett építési tevékenységre vonatkozó végleges építési engedély, elvi építési keretengedély, telepítési engedély vagy bontási engedély, amelynek hatálya a veszélyhelyzet kihirdetésének és a veszélyhelyzet megszűnésének napja közötti időben lejár, külön erre irányuló kérelem hiányában is meghosszabbodik a veszélyhelyzet megszűnésének napjától számított további egy évvel. Ezen kívül a végleges építési engedély, elvi építési keretengedély, telepítési engedély vagy bontási engedély, amelynek hatálya a veszélyhelyzet megszűnésének napját követő 180 napon belül jár le, külön erre irányuló kérelem hiányában is meghosszabbodik az engedély hatályának lejártától számított további egy évvel.

Ehhez hasonlóan azon régészeti feltárási vagy örökségvédelmi engedély, amelynek hatálya a veszélyhelyzet kihirdetésének és a veszélyhelyzet megszűnésének napja közötti időben lejár, külön erre irányuló kérelem hiányában is meghosszabbodik a veszélyhelyzet megszűnésének napjától számított további egy évvel. Az a régészeti feltárási vagy örökségvédelmi engedély, amelynek hatálya a veszélyhelyzet megszűnésének napját követő 180 napon belül jár le, külön erre irányuló kérelem hiányában is meghosszabbodik az engedély hatályának lejártától számított további egy évvel.

Csökkennek a légijárműiparban tevékenykedő vállalkozások közteher kötelezettségei

A 209/2020. (V. 15.) Korm. rendelet közteher fizetési mentességet ad azon adózóknak, akik főtevékenységként légi, űrjármű gyártást (TEÁOR és TESZOR 30.30), repülőgép, űrhajó javítást (TEÁOR és TESZOR 33.16) vagy légi személyszállítást (TEÁOR és TESZOR 51.10) végeznek. További feltétel, hogy e adózó átlagos állományi létszáma a veszélyhelyzet kihirdetését megelőző 12 hónapban legalább 10 fő volt és a koronavírus járvány miatt, azzal ok-okozati összefüggésben e tevékenységből származó értékesítés nettó árbevétele 2020. január 1. és március 31. közötti időszakhoz képest 2020. április 1. és május 31. közötti időszakban időarányosan legalább 25 százalékkal visszaesett. Tényleges főtevékenységnek azt a tevékenységet kell érteni, amelyből az adózónak 2020. május 16-át megelőző 12 hónapban az értékesítési nettó árbevételének legalább 70 százaléka származott.

A közteher fizetése mentesség keretében nem kell teljesíteniük a szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettséget nem kell teljesítenie a fenti kritériumoknak megfelelő kifizetőnek a munkaviszonyban foglalkoztatott természetes személy foglalkoztatása tekintetében, és a társas vállalkozónak e jogállására tekintettel.

Emellett nem keletkezik szakképzési hozzájárulás fizetési kötelezettségük sem.

A közteher fizetési mentesség az adózót 2020. május hónaptól a veszélyhelyzet megszűnésének napját magában foglaló hónap utolsó napja közötti időszak alatt, de legfeljebb 2020. december 31-ig illeti meg.

A rehabilitációs hozzájárulás fizetésre kötelezett kifizető 2020. május 1-jétől a veszélyhelyzet megszűnésének napját magában foglaló hónap utolsó napja közötti időszak, de legfeljebb 2020. december 31-ig terjedő időszak hónapjaira arányosan jutó hozzájárulás fizetési kötelezettség alól mentesül, azzal, hogy a rehabilitációs hozzájárulásra a fizetésre kötelezett a 2020. évben további előleget nem fizet.

Ez a közteher fizetési mentesség az Európai Unió működéséről szóló Szerződés szerinti, az Uniós szabályozással összhangban nyújtható állami támogatásnak minősül.

Legyen mindig naprakész! Keresse a veszélyhelyzettel és a koronavírussal kapcsolatos legfrissebb joganyagokat a net.jogtar.hu oldalon és az uj.jogtar.hu oldalon. Minden,  a veszélyhelyzetben érvényesülő jogalkotással és jogalkalmazással kapcsolatos információt egy helyen megtalál a jogaszvilag.hu Koronavírus-info rovatában.

A KPMG Legal Tóásó Ügyvédi Iroda által összeállított Adatvédelmi kisokosból mindent megtudhat a cégek járványhelyzetben érvényesülő jogairól és kötelezettségeiről!


Kapcsolódó cikkek

2020. május 8.

Veszélyhelyzet – ismét változnak a büntetőeljárás szabályai

Tovább pontosítja a Kormány a március végén kihirdetett büntetőeljárási szabályokat, például a hirdetményi úton történő kézbesítés veszélyhelyzet idején alkalmazandó szabályaival. A rendőrség helyett a büntetés-végrehajtási intézet erre kijelölt tagja is végezheti az arcképmás, ujj- és tenyérnyomat, valamint DNS-profil nyilvántartásba vételét.