Tarol a távmeghallgatás

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2020. február 12.
Címkék: ,
Rovat:
Tavaly összesen 6426 távmeghallgatást bonyolítottak le a bíróságok – olvasható a birosag.hu-n.

6426 távmeghallgatást bonyolítottak le 2019-ben a bíróságok, amelyeken összesen 5221 vádlottat, 232 polgári peres eljárási részvevőt, 638 tanút, 40 szakértőt és 179 szabálysértési eljárás alá vont személyt hallgattak ki.

Kiugró statisztikát mutatnak a büntetőügyekre vonatkozó adatok, hiszen a büntetés-végrehajtási intézetekben fogva lévő személyeket összesen 4512 alkalommal hallgattak ki a bíróságok. Ennek hátterében a telekommunikációs eszközök használatának egyik előnye áll, hiszen a távmeghallgatásokkal kiküszöbölhetők a fogvatartottak szállításával járó biztonsági kockázatok és az áldozatok védelme is jobban garantálható.

A fejlesztés lehetőséget teremt arra is, hogy a tanúknak, szakértőknek nem kell személyesen megjelenniük a tárgyalás helyszínén, mivel a bíróság egy másik városból vagy akár külföldről is meghallgathatja őket. 2019-ben közel 100 alkalommal került sor nemzetközi távmeghallgatásra, a legtöbb esetben a meghallgatások helyszínei között Hollandia, Ausztria, Anglia, Románia, Szlovákia, Szlovénia szerepelt.

2019-ben teljessé vált az országos szintű távmeghallgatási rendszer kiépítése, mivel minden járásbíróságon, törvényszéken, ítélőtáblán és Kúrián van legalább egy olyan tárgyalóterem, mely telekommunikációs eszközökkel van felszerelve.

Kapcsolódó cikkek:


Varga Judit: a kormány célja a “börtönbiznisz” megállítása
2020. február 20.

Varga Judit: a kormány célja a “börtönbiznisz” megállítása

A miniszter a kormányzati fellépés első lépéseként említette a törvényjavaslatot, amely "a bűncselekmények áldozataira, illetve a fogvatartottakra vonatkozó kompenzációs rendszerek közötti megbomlott természetes arányok helyreállítása érdekében" rendelkezik a kifizetések felfüggesztéséről az új szabályozás elfogadásáig.

Törökországnak helyre kell állítania a jogállamot
2020. február 20.

Törökországnak helyre kell állítania a jogállamot

Dunja Mijatović, az Európa Tanács emberi jogi biztosa, közzétett jelentésben felszólította a török ​​hatóságokat az igazságszolgáltatás függetlenségének helyreállítására, az emberi jogokat védő civilek, ügyvédek és újságírók közigazgatási és bírósági intézkedések általi üldözésének és elhallgattatásának azonnali befejezésére.

Ismét megbírságolta a GVH a Telekomot
2020. február 20.

Ismét megbírságolta a GVH a Telekomot

A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy a Magyar Telekom megtévesztette a fogyasztókat 0 Ft-os vagy kedvezményes készülékárakat reklámozó kampányaival.