A jogi munka elismerése hazánkban és a nagyvilágban

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2018. július 6.
Rovat:

A jogászok kiemelkedő teljesítményét számos országban és nemzetközi szinten egyaránt elismerik. A különböző díjak már több évtizedes hagyományra tekintenek vissza, a jogászok, irodák különböző kategóriákban nyújthatnak be pályázatot. Gondoljunk csak bele, ha nem lennének kategóriák, milyen nehéz lenne dönteni egy startup technológiát és innovációt képviselő iroda és egy klasszikus jogterületeken mozgó, kiemelkedő teljesítményű iroda között.

 


Legal 500

A jogi irodák között az egyik legnépszerűbb nemzetközi elismerés a Legal 500, amely .

A díjra való nevezéseket online formában hat különböző régióban lehet benyújtani. Ezek Ázsia csendes-óceáni térsége (Asia Pacific), Kanada, a karibi térség, Németország, Egyesült Királyság, valamint az egy régióként kezelt Európa a Közel-Kelet és Afrika.

A pályázatban be kell mutatni röviden az irodát, az egyes osztályokat (például bankjog és pénzügyi jog, társasági jog) és az azokat vezető személyeket, a feltörekvő ügyvéd generációba tartozó ügyvédeket, a tagokat, a partnereket, jogterületeket, amelyeken az iroda tevékenykedik, valamint kiemelkedő ügyfeleket, illetve ügyeket és tranzakciókat is meg kell jelölni.

A Legal 500 minden évben adatot kér az ügyvédi irodáktól a tevékenységükre, speciális képességeikre és az elmúlt év kiemelkedő eredményeire vonatkozóan.Ezenkívül telefonos interjúkat is készítenek az egyes kategóriákban elismert ügyvédekkel, általában az iroda partnereivel vagy vezetőjével, illetve ügyfeleket is megkérdeznek az irodák tevékenységéről.

Chambers

A Chambers már 1990 óta foglalkozik a jogi szektor értékelésével és rangsorok készítésével. A Chambers által készített rangsorban való feltüntetés az egyi legkiemelkedőbb, amit ügyvéd és ügyvédi iroda kaphat. A díjra való pályázás során a jogi irodák megosztják a Chambersszel azokat az ügyeket, amelyeket kiemelkedő teljesítménynek tartanak. A rangsor mintegy 76 jogterületen osztályozza az ázsiai, a kanadai, az európai, a latin-amerikai, az egyesült királyságbeli és az usabeli jogi szolgáltatókat, ügyvédeket. Magyar irodák többek között bankjog és finanszírozás, versenyjog, munkajog, adójog, szellemi alkotások joga, vitarendezés, ingatlanjog, valamint társasági jog és M&A kategóriákban pályázhatnak.

Kiemelendő, hogy a női jogászok által elért teljesítmény díjazására az USA-ban és Latin-Amerikában külön kategóriát hoztak létre.

A díjazottakat a jogászokkal és az ügyfelekkel készített számos interjú alapján választják ki. A díjak odaítélésekor az egyéni teljesítmény mellett az elmúlt évben elért kiemelkedő eredményeket, a növekedést és az ügyfeleknek nyújtott szolgáltatások fejlesztését is figyelembe veszik. A díjátadókat az Egyesült Királyságban, az USA-ban és Kanadában megrendezett gálaestek keretében tartják meg.

[htmlbox jog_innovacio_versenykepesseg]

IFLR1000

Az IFLR1000 már 1990 óta rangsorolja a világ pénzügyi és társasági jogban kiemelkedő teljesítményt nyújtó jogászait. A rangsort területi és tevékenységi alapon állítják össze. Külön értékelik az amerikai, az ázsiai és az egy régiót alkotó európai, közel-keleti és afrikai irodákat.

A rangsor elkészítése során három fő szempontot vesznek figyelembe. Az első értékelési szempont az elmúlt évben lefolytatott nagyobb tranzakciók.

A második pillér az ügyvédi irodák partnereivel és gyakorló ügyvédekkel készített telefonos és személyes interjúkból áll. Az interjúk során a megkérdezettek elmondhatják véleményüket az aktuális rangsorról is.

Harmadik szempontként az ügyfelek véleményét is figyelembe veszik. Az ő véleményüket kérdőívek segítségével mérik fel, amelyen kikérik a véleményüket az ügyvédi irodákkal kapcsolatos tapasztalataikról. Megkérdezik többek között, az irodák könnyen elérhetőek voltak-e, milyen volt a kommunikációjuk, milyennek értékelik az ügyvéd-ügyfél kapcsolatot, az irodai munkaközösséget, az irodák nemzetközi kapcsolatait, technikai felkészültségét és a szolgáltatások ár-érték arányát.

Wolters Kluwer Jogászdíj

A Jogászdíj a kevés elismerést kapó magyar jogászság munkájának értékelésére jött létre 2015-ben. A díjjal nem egy életpályát, hanem az évről évre kiemelkedő egyéni és csapatteljesítményt értékelik.

A díjra a honlapon található űrlap kitöltésével, október 10-éig lehet pályázni.

A pályázat elbírálása során az innovációt, az ügyfélközpontúságot és példaértékűséget vizsgálják. A díjakat 2018-ban 14 kategóriában osztják ki, kategóriánként a legjobb hat jelölti listára került pályázat között. Az évről évre megújuló pályázati kategóriák között jogterületekhez igazodó és több, jogterületeken átívelő kategória – vitarendezés, elvi jelentőségű ügyek, compliance és legal technology – is megtalálható.

A „Wolters Kluwer Jogászdíj”-ról egyszeri megjelenésű kiadványt publikálnak, amelyben minden kategória esetén a nyertes kiemelésével felsorolják a kiválasztott hat legjobb pályázatot és megjelentetik azok rövid összefoglalóját.

A nyerteseknek a Wolters Kluwer Kft. bemutatkozási lehetőséget biztosít az általa üzemeltetett szakmai portálokon. Az eredményhirdetés a Díjátadó Gálán, ünnepélyes keretek között történik. Idén a Gála november 30-án a Várkert Bazárban kerül megrendezésre.

[htmlbox Jogászvilág_hírlevél]

Kapcsolódó cikkek:


Jogi szolgáltatás a digitális korszakban
2018. október 4.

Jogi szolgáltatás a digitális korszakban

A keserű valóság az, hogy az ügyvédi irodáknak, a jogi osztályoknak és a jogi szolgáltatást nyújtó cégeknek is differenciálniuk kell ahhoz, hogy túléljenek a jelenlegi üzleti légkörben.

Az informatikai biztonság versenyelőnyt jelent
2018. szeptember 7.

Az informatikai biztonság versenyelőnyt jelent

A legnagyobb informatikai kockázatot a munkavállalók és azok jelentik, akik akár szándékosan, akár véletlenül nem követik az informatikai biztonságra vonatkozó előírásokat, vagy egy internetről történő letöltés során rosszindulatú programokat is letöltenek.

A GDPR felértékeli az adatvédelmi szaktudást
2018. június 19.

A GDPR hatályba lépésével felértékelődik az adatvédelmi szakjogászok és a jogi szakokleveles szakemberek képzése, melyek az ELTE Jogi Továbbképző Intézetének egyre népszerűbb kurzusai. A gyakorlatorientált tananyagról a NAIH szakemberei gondoskodnak, a legfrissebb hazai és európai jogalkalmazásokhoz igazodva. Ezekről is beszélgettünk Péterfalvi Attilával, a NAIH elnökével, a képzések felelősével.

Tilalomfák az ügyvédi honlap online marketingjében – Mit szabad, és mit nem?
2018. június 19.

A Magyar Ügyvédi Kamara keményen szabályozza az ügyvédek és irodáik internetes megjelenését. Az ügyvédek nélkülözni kénytelenek a hírlevélküldés és az eredmények bemutatásának eszközeit. Ugyanakkor sok lehetőségük van arra, hogy az interneten eredményesen jelenjenek meg, és ügyfeleket szerezzenek maguknak.

 

Költségspórolás technológiával
2018. május 8.

A vállalatok jogi osztályai az egyes eljárásaik kialakítása során döbbennek rá arra, hogy a jogi IT eszközök és eljárások segítséget nyújthatnak a költségek kordában tartásában. A jogi költségek alakulásával foglalkozó tanulmányban 59 amerikai vállalat jogi osztályát vizsgálták meg és ez alapján vontak le következtetéseket.