Az elemzések fontossága a jog világában

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2017. augusztus 24.
Rovat:

Az elemzések elsősorban időt és pénzt spórolnak a jogászok számára. Segítenek eldönteni, hogy érdemes-e pert indítani, vagy inkább egyezségre kell törekedni, illetve a per várható kimenetelét is képesek előre megmutatni.


Az elemzésekkel versenyelőnyre lehet szert tenni

Az üzleti életben elengedhetetlenek a folyamatos elemzések, amelyek a piac változásait tükrözik vissza. A jogi szektorban sincs ez másként, a jogi cégek azonban csak alapos megfontolást követően veszik igénybe az elemzéseket és azok eredményeit.

[multibox]

Az elemzések azért szükségesek, mert egyre több adat áll rendelkezésünkre, ezáltal a -jogi- ügyek is bonyolultabbak, összetettebbek lesznek, amelyet az alapos elemzések alapján lehet egyértelműen megítélni.

Thomas Barnett, adattudományi szakember és jogász, úgy foglalta össze a probléma lényegét, hogy a jogászok nem törekszenek arra, hogy elsajátítsák az analizálás képességét, ezért azt kell számukra megmutatni, hogy az adatelemzéssel versenyelőnyre tehetnek szert a többiekhez képest.  

Az adatelemzés hasznos az elektronikus bizonyítási eljárás során is

Barnett kiemelte, hogy az adatelemzés módszerét már több mint két évtizede használják valamilyen formában az előzetes bizonyítási eljárásban. A jogászok többsége azonban az elavult elektronikus bizonyítás-felderítési referencia modell módszerét használja.

Bár ez egy elavult módszer, de mivel régóta használják, ezért nem valószínű, hogy rövid időn belül meg fog szűnni. Barnett szerint a jogászok számára elsősorban abban jelenhet segítséget az adatelemzés, hogy a rengeteg dokumentum közül ki tudják választani azokat, amelyek az ügy megoldásához ténylegesen fontosak, így időt tudnak spórolni, mert nem kell áttanulmányozniuk minden iratot.

[htmlbox beszedleiro]

Kathellen McConnell elektronikus bizonyítási és információs irányítási tanácsadó azzal érvelt, hogy az ő csapata inkább arra használja az adatelemzést, hogy eldöntse, egyáltalán érdemes-e peres eljárást indítani és kevésbé használják arra, hogy a per során valamely állításukat bizonyítsák.

McConell szerint manapság az analízis eszközét csak későn, már közvetlenül a tárgyalási szak előtt veszik igénybe, ahelyett, hogy az elektronikus bizonyítási eljárás korai szakaszában alkalmaznák, megegyeznének az ellenérdekű féllel, amellyel rengeteg költséget meg lehetne spórolni.

Az analízis birodalma

Az elektronikus bizonyítási eljárás során alkalmazott elemzés csak egy kis része az analízis területének. McConell emlékeztetett arra, hogy ügyeik során felbecsülhetetlen jelentőségűek az ügyfelektől beszerzett adatok és az azzal elvégzett elemzések, amelyek nemcsak az ügy megoldásához nyújtanak segítséget, hanem a jövőbeli jogvitákat is kiszámíthatóbbá teszik.

McConell úgy véli, hogy az elemzéssel az is kimutatható, hogy melyek az adott jogintézmény problémás részei, illetve, hogy melyek a leggyakoribb jogsértések.

A tanácsadó elismerte, hogy a szoftveres adatelemzés sokféle megoldási lehetőséget fel tud kínálni, azonban ő a számítógépes és emberi elemzésből alkotott eredményt tartja a legmegfelelőbbnek, mivel az eredmény emberi felülvizsgálata arra is választ tud adni, hogy miért pont azok az eredmények jöttek ki.

Barnett azt tanácsolta, hogy ha elsősorban szoftveres adatelemzést használunk, akkor legyünk kétkedőek és mindig vizsgáljuk felül a kapott eredményt. Barnett az eszközök és stratégiák kombinálását ajánlja, mert minden egyes platformnak más az erőssége, így lehet, hogy csak több szoftver alkalmazásával érjük el a kívánt eredményt. Példaként említette, hogy egy cég prediktív szoftvere nem talált egyetlen olyan dokumentumot sem, amellyel elkezdhette volna az adatelemzést, azonban egy egyszerű kulcsszó-kereséssel máris 65 olyan dokumentum bukkant fel, amelyet a cég alaposabban megvizsgálhatott.

[htmlbox Jogászvilág_hírlevél]

A fő kérdés azonban Barnett szerint az, hogy a jogászok megragadják-e ezt a jövőbemutató lehetőséget. Úgy vélte, hogy erre csak akkor van esély, ha az új módszerek elsajátítják a jogászi gondolkodásmódot.

Kemelte továbbá, hogy az elemző programoknak figyelembe kell venniük, hogy a jogászok tipikusan olyanok, akiknek kérdéseket tesznek fel és, akik kérdéseket válaszolnak meg, ezért ők egy ilyen típusú szoftvert tudnak a legjobban hasznosítani.

McConnell kifejtette, a jogászok számára nem azt kell hangsúlyozni, hogy az elemzés fontos eszköz, hanem azt, hogy miben segíti az elemzés a gyakorlati jogi munkát.

Az adatelemzés a nagyvállalatok számára rendkívül előnyös lehet, mivel ők rengeteg adattal dolgoznak, ezért nincs idejük arra, hogy az összes rendelkezésre álló információt áttekintsék, így szinte minden esetben alkalmaznak valamilyen analitikus eszközt, például amikor szoftverrel elemzik az e-mailezést.

(legaltechnews.com)


Kapcsolódó cikkek:


A jogi munka elismerése hazánkban és a nagyvilágban
2018. július 6.

A jogászok kiemelkedő teljesítményét számos országban és nemzetközi szinten egyaránt elismerik. A különböző díjak már több évtizedes hagyományra tekintenek vissza, a jogászok, irodák különböző kategóriákban nyújthatnak be pályázatot. Gondoljunk csak bele, ha nem lennének kategóriák, milyen nehéz lenne dönteni egy startup technológiát és innovációt képviselő iroda és egy klasszikus jogterületeken mozgó, kiemelkedő teljesítményű iroda között.

 

A GDPR felértékeli az adatvédelmi szaktudást
2018. június 19.

A GDPR hatályba lépésével felértékelődik az adatvédelmi szakjogászok és a jogi szakokleveles szakemberek képzése, melyek az ELTE Jogi Továbbképző Intézetének egyre népszerűbb kurzusai. A gyakorlatorientált tananyagról a NAIH szakemberei gondoskodnak, a legfrissebb hazai és európai jogalkalmazásokhoz igazodva. Ezekről is beszélgettünk Péterfalvi Attilával, a NAIH elnökével, a képzések felelősével.

Tilalomfák az ügyvédi honlap online marketingjében – Mit szabad, és mit nem?
2018. június 19.

A Magyar Ügyvédi Kamara keményen szabályozza az ügyvédek és irodáik internetes megjelenését. Az ügyvédek nélkülözni kénytelenek a hírlevélküldés és az eredmények bemutatásának eszközeit. Ugyanakkor sok lehetőségük van arra, hogy az interneten eredményesen jelenjenek meg, és ügyfeleket szerezzenek maguknak.

 

Költségspórolás technológiával
2018. május 8.

A vállalatok jogi osztályai az egyes eljárásaik kialakítása során döbbennek rá arra, hogy a jogi IT eszközök és eljárások segítséget nyújthatnak a költségek kordában tartásában. A jogi költségek alakulásával foglalkozó tanulmányban 59 amerikai vállalat jogi osztályát vizsgálták meg és ez alapján vontak le következtetéseket.

A közadatok újrafelhasználása
2018. május 3.

„Az Európai Bizottság ma egy sor olyan intézkedést terjeszt elő, amely a nem személyes adatok digitális egységes piacon való szabad áramlásának ösztönzését célzó korábbi kezdeményezésekre építve az EU-ban rendelkezésre álló adatok körének bővítésére irányul.