Költségspórolás technológiával

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2018. május 8.
Rovat:

A vállalatok jogi osztályai az egyes eljárásaik kialakítása során döbbennek rá arra, hogy a jogi IT eszközök és eljárások segítséget nyújthatnak a költségek kordában tartásában. A jogi költségek alakulásával foglalkozó tanulmányban 59 amerikai vállalat jogi osztályát vizsgálták meg és ez alapján vontak le következtetéseket.


A tanulmány azt állítja, hogy idén körülbelül ugyanannyi vállalat költ többet a külső jogászaira, mint amennyi átalakítja a struktúráját és így kevesebbet költ majd. Azonban a jogi osztályok sokkal inkább növelik a házon belüli költségeiket.

A külső megbízások összege még mindig magasabb, mint a vállalati jogászok költségvetése, de ez a tendencia megfordulóban van. A külső megbízásokat általában a cégekkel szerződött ügyvédi irodák kapják, amely a külső jogi költségek 80%-át teszi ki.

A cégvezetők szerint ez azért alakulhatott így, mert a vállalati jogászok sokszor külső tanácsadókat alkalmaztak, ügyvédi irodáktól kértek tanácsot.  A külső megbízásokban az is közrejátszik, hogy az ügyvédi irodák kiegészítő szolgáltatásokat is nyújtanak, például IT és egyéb ügyintézési szolgáltatásokat.

A leghatékonyabban az olyan technológiai eszközökkel lehet a költségspórolást végrehajtani, mint az e-számlázás, amely a költségvetés ellenőrzésének egyik leghatékonyabb eszköze. Az e-számlázással egyszerűen lehet statisztikákat készíteni a vállalati kiadásokról és ötleteket kapni a spóroláshoz.

A tapasztalatok szerint az ilyen eszközök a complianceben is segítséget tudnak nyújtani, így a külső jogi tanácsadókat is kevésbé kell igénybe venni.

A megkérdezett vállalatok a teljesítményértékelési és az automatikus számlázási programokat említették még hasznosként, de ezeket jóval kevesebb vállalat használja csak.

Szakértők szerint csak idő kérdése és a vállalati jogi osztályok ellenőrzést fognak szerezni a többi terület kiadásai felett és racionalizálni fogják azokat.

Sok jogi osztály dönt ma már úgy, hogy költségspórolási célból nem veszi igénybe külső ügyvédi irodák segítségét. Ez leginkább a szerződésvéleményezés, a peres ügyek és a szellemi tulajdon területén jellemző.

A kutatás az elektronikus perfelvételi eljárás költségeivel is foglalkozott, amelyet a legtöbb válaszadó költségspórolási célból, míg kisebb részük a viszont a vezetői vállalati jogász utasítására igyekszik csökkenteni. A perfelvételi eljárások költségeinek követését az újabb ás újabb eljárások megindulása, illetve a költségek bejelentésének hiánya nehezíti.

(law.com

[htmlbox Jogászvilág_hírlevél]

Kapcsolódó cikkek:


Jogi szolgáltatás a digitális korszakban
2018. október 4.

Jogi szolgáltatás a digitális korszakban

A keserű valóság az, hogy az ügyvédi irodáknak, a jogi osztályoknak és a jogi szolgáltatást nyújtó cégeknek is differenciálniuk kell ahhoz, hogy túléljenek a jelenlegi üzleti légkörben.

Az informatikai biztonság versenyelőnyt jelent
2018. szeptember 7.

Az informatikai biztonság versenyelőnyt jelent

A legnagyobb informatikai kockázatot a munkavállalók és azok jelentik, akik akár szándékosan, akár véletlenül nem követik az informatikai biztonságra vonatkozó előírásokat, vagy egy internetről történő letöltés során rosszindulatú programokat is letöltenek.

A jogi munka elismerése hazánkban és a nagyvilágban
2018. július 6.

A jogászok kiemelkedő teljesítményét számos országban és nemzetközi szinten egyaránt elismerik. A különböző díjak már több évtizedes hagyományra tekintenek vissza, a jogászok, irodák különböző kategóriákban nyújthatnak be pályázatot. Gondoljunk csak bele, ha nem lennének kategóriák, milyen nehéz lenne dönteni egy startup technológiát és innovációt képviselő iroda és egy klasszikus jogterületeken mozgó, kiemelkedő teljesítményű iroda között.

 

A GDPR felértékeli az adatvédelmi szaktudást
2018. június 19.

A GDPR hatályba lépésével felértékelődik az adatvédelmi szakjogászok és a jogi szakokleveles szakemberek képzése, melyek az ELTE Jogi Továbbképző Intézetének egyre népszerűbb kurzusai. A gyakorlatorientált tananyagról a NAIH szakemberei gondoskodnak, a legfrissebb hazai és európai jogalkalmazásokhoz igazodva. Ezekről is beszélgettünk Péterfalvi Attilával, a NAIH elnökével, a képzések felelősével.

Tilalomfák az ügyvédi honlap online marketingjében – Mit szabad, és mit nem?
2018. június 19.

A Magyar Ügyvédi Kamara keményen szabályozza az ügyvédek és irodáik internetes megjelenését. Az ügyvédek nélkülözni kénytelenek a hírlevélküldés és az eredmények bemutatásának eszközeit. Ugyanakkor sok lehetőségük van arra, hogy az interneten eredményesen jelenjenek meg, és ügyfeleket szerezzenek maguknak.