Kötelezhető a Facebook, hogy töröljön minden illegális tartalmat a világon?

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Facebook megkérdőjelezte, hogy az EUB joghatósága az egész világra kiterjed, illetve a cég szerint a szólásszabadságot is veszélyezteti a főtanácsnok indítványa.

Az EUB egyik főtanácsnoka a Facebookkal szemben folyamatban lévő eljárás kapcsán arra tett indítványt, hogy kötelezzék a közösségi médiaszolgáltatókat, hogy egy EU tagállam által jogszerűtlennek minősített poszttal megegyező tartalmakat az egész világon töröljék. A főtanácsnok indítvány elsősorban a gyűlöletbeszédre és a becsületsértő tartalmakra vonatkozott.

Az EUB elé került ügyben egy osztrák zöldpárti politikus fordult az osztrák bírósághoz, mert a Facebookon becsületsértő tartalom jelent meg róla.

Az osztrák bíróság kötelezte a Facebookot, hogy távolítsa el a jogsértő tartalmat, amelynek a cég eleget is tett, azonban a politikus azt szerette volna elérni, hogy a becsületsértő tartalom Ausztrián kívül más államokban se legyen elérhető a Facebookon.

A politikus elsőfokon megnyerte az ügyet, azonban az osztrák legfelsőbb bíróság az EUB-hoz fordult iránymutatásért azt kérdezve, hogy kötelezhető-e egy közösségi médiaszolgáltató, hogy a jogsértő tartalommal azonosnak tekinthető tartalmakat az egész világon távolítsa el a platformjairól.

Az ügy azonban elvi jelentőségű, mert abban a régóta folyó vitában kell dönteni, hogy meddig terjed a közösségi médiaszolgáltatók felelőssége az online térben megjelenő illegális tartalmak ellenőrzése és törlése ügyében, amely általában határokon átnyúló ügyeket jelent.

Amennyiben az EUB egyetért a főtanácsnoki indítvánnyal, márpedig ez az esetek 70%-ában így szokott történni, úgy arra kötelezheti a közösségi média szolgáltatókat, hogy a jogsértő tartalmakat az egész világon töröljék, noha nincs olyan kötelezettségük, hogy a jogsértő tartalmakat ellenőrizzék.

A Facebook szerint alapvetően meg kell változtatniuk a működésüket, ha az EUB a főtanácsnoki indítvánnyal egyezően világméretű tartalomellenőrzésre kötelezi őket. A Reuters hírügynökségnek eljuttatott e-mail közleményük szerint: „Minden jogsértő tartalmat eltávolítunk, mert az acélunk, hogy az emberek biztonságban legyenek a Facebookon. A főtanácsnoki indítvány aláássa azt a régi elvet, amely szerint egy állam nem korlátozhatja a szólásszabadságot más államokban.”

Az EUB főtanácsnoka szerint az EU e-kereskedelmi irányelve szerint a közösségi médiaszolgáltatók kötelesek törölni a tudomásukra jutott jogsértő tartalmakat, azonban nem kötelesek folyamatosan ellenőrizni a feltöltött tartalmak jogszerűségét.

Az indítványban található érvelés szerint a közösségi média szolgáltatók kötelezettségének világméretűvé tétele megfelelő egyensúlyt teremtene a magánélet védelme, a vállalkozás szabadsága, a véleménynyilvánítási- és az információszabadság – mint egymással versengő alapjogok- (szerk.) között és nem igényelné plusz technikai megoldások bevezetését sem, így további terheket sem rónának a szolgáltatókra.

Mivel a jogsértő tartalmak könnyen másolhatók és megoszthatók az interneten, ezért elvárható a közösségi médiaszolgáltatóktól, hogy mindent megtegyenek a jogsértő tartalmak terjedése ellen.

(law.com/legaltechnews)

Kapcsolódó cikkek:


Az adatvédelmi jog csendes forradalma
2020. augusztus 11.

Az adatvédelmi jog csendes forradalma

A GDPR mintaként szolgált a világ adatvédelmi szabályozásában. Cikkünkben áttekintjük, hogy mit alkotott Európa és ez milyen hatással volt a világ adatvédelmére.

M&A koronavírus idején
2020. augusztus 3.

M&A koronavírus idején

Cikkünkből megtudhatja, hogy hogyan reagáltak az amerikai M&A szakemberek a koronavírus miatti korlátozásokra.

Válsághelyzet, ami rámutat a digitalizáció fontosságára (x)
2020. július 23.

Válsághelyzet, ami rámutat a digitalizáció fontosságára (x)

Az Európai Bizottság által közzétett digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő, 2020-ra vonatkozó DESI mutató értékei alapján, nyomon követhető Európa általános digitális teljesítménye, valamint az uniós tagállamok fejlődése a digitális versenyképesség terén.

Hogyan hat a járvány az ügyvédi munka díjazására?
2020. május 12.

Hogyan hat a járvány az ügyvédi munka díjazására?

A cégek a koronavírus járvány nyomán esetleg kiszámíthatóbb árazásra szoríthatják az ügyvédi irodákat, de az elszámolási egység továbbra is a számlázható óra lesz, annak ellenére, hogy az ügyvédi irodák egyre több technológiát alkalmaznak, amely a munkaerőigényüket csökkenti.