Lehallgat a házam?

Vajon az intelligens hűtőszekrény vagy az intelligens hangszóró veszélyt jelenthet az ügyvédi titoktartásra? Ez a kérdés napjainkban egyre többször merül fel.


Az ügyvédek szerint az okoseszközök biztonsági problémát jelenthetnek, mivel a jelenlegi helyzetben egyre több jogász dolgozik, illetve folytat megbeszéléseket otthonról az ügyfelekkel, és a hackerek ehhez igazítják a támadásaikat is.

A legtöbben nincsenek tisztában annak valószínűségével, hogy a hackerek lehallgatják  az ügyféllel folytatott telefonbeszélgetéseket az okoseszközön keresztül. A Dickinson Wright tagja, Sara H. Jodka azonban kijelentette, hogy az ügyvédek kötelesek megvédeni az ügyfeleik titkait.

“Mivel nem tudom garantálni az ügyfelek titkainak védelmét, ezért nem használom ezeket az eszközöket akkor, amikor szenzitív információkról egyeztetek az ügyfeleinkkel telefonon.” – tette hozzá.

Az biztos, hogy az okoseszközök hallgatóznak. Múlt nyáron derült fény arra, hogy a Facebook, az Apple és a Google lehetővé tette az alvállalkozójának, hogy távolról hozzáférjen az  okoseszközök által rögzített felvételekhez. Az okoseszközök nem védettek megfelelően a hackertámadások ellen. Év elején azért indítottak közérdekű pert az Amazon ellen, mert az internetre csatlakozó Ring fantázianevű otthoni megfigyelő rendszerét meghackelték.

Mindi Giftos, IT-re szakosodott ügyvéd és az iroda vezető partnere, Madison, Wisconsin, úgy értékelte, hogy „nagy különbség van aközött, ha valaki azért hallgatja a felvételeket, hogy marketing célú adatokat szerezzen vagy teszteket végezzen, illetve aközött, ha valaki ártó szándékkal akarja felhasználni a felvételeket. ”

Giftos elmondta, hogy irodájuk belső anyagokat és nyilvános cikkeket is közzétett, amelyek rávilágítanak az okoseszközök lehetséges kiberbiztonsági és adatvédelmi hibáira. Azt is megjegyezte, hogy az ügyfélhívások indításakor kikapcsolja minden okoseszközét és a Siri-t.

“Nem tudom, hogy ez túlzott óvatosság-e vagy sem” – tette hozzá. “Úgy gondolom, érdemes odafigyelni arra, hogy milyen ezközzel hallgathatnak le, ezeket ki kell kapcsolni vagy el kell távolítani, ha szenzitív információkról beszélünk az ügyféllel.”

Nem irreális, illetve a kockázatokat is mindenképpen csökkenti, ha kikapcsoljuk az okoseszközeinket, ha ügyfélhívást kezdeményezünk. – mondta Neeraj Rajpal adatvédelmi tisztviselő.

Néhány nappal ezelőtt e-mailt küldtünk az ügyfeleinknek, amelyben megkértük őket, hogy kapcsolják ki az Amazon Alexa, vagy a Google Home szolgáltatást, vagy helyezze át őket egy másik helyiségbe, amikor otthonról dolgoznak. Vagy még jobb, ha egyszerűen kikapcsolják őket – mondta Neeraj Rajpal.

Az okoseszközök által jelentett fenyegetés nem új keletű. Mivel jelenleg is sokan, illetve egyre többen dolgoznak otthonról egy új munkakörnyezetben, amellyel a hackerek célpontjává válhatnak Rajpal szerint.

Sőt, ha elhagyjuk az ügyvédi iroda és annak informatikai csapata ellenőrzött környezetét, akkor az otthonunk körül üzemelő okoseszközök fokozott veszélyt jelenthetnek informatikai biztonsági szempontból. – tette hozzá a Connell Foley kiberbiztonsági és adatvédelmi szakértő.

De akkor az ügyvédeknek és az alkalmazottaknak ki kell húzniuk az okoshűtőt a konnektorból, mielőtt az ügyfeleiket hívnák? Azt azért talán mégsem – mondta Rajpal.

“Meg kell találni a megfelelő egyensúlyt a praktikus és a biztonságos között. Csak kicsit jobban oda kell figyelnünk és óvatosabbnak kell lennünk a mindennapokban.” – zárta mondandóját Rajpal.

(law.com/legaltechnews)Kapcsolódó cikkek:


Hogyan hat a járvány az ügyvédi munka díjazására?
2020. május 12.

Hogyan hat a járvány az ügyvédi munka díjazására?

A cégek a koronavírus járvány nyomán esetleg kiszámíthatóbb árazásra szoríthatják az ügyvédi irodákat, de az elszámolási egység továbbra is a számlázható óra lesz, annak ellenére, hogy az ügyvédi irodák egyre több technológiát alkalmaznak, amely a munkaerőigényüket csökkenti.

GDPR az ügyvédi irodában
2020. április 24.

GDPR az ügyvédi irodában

Az ügyvéd egy különleges bizalmi viszonyban van ügyfelével, amelyet nem jellemezhet bizonytalanság egy olyan korban, amikor a jogi szolgáltatók versenyképességüket új technológiák és okos eszközök használatával kívánják fenntartani.

Biztonságosak a videókonferenciák?
2020. április 2.

Biztonságosak a videókonferenciák?

A new yorki hatóságok vizsgálódnak az egyik legnagyobb videókonferencia szolgáltató cégnél, annak érdekében, hogy a felhasználók adatainak biztonságát garantálják.

#Ez #most #akkor #reklám?
2020. március 30.

#Ez #most #akkor #reklám?

Az influencerek fizetett együttműködései, terméket vagy szolgáltatást reklámozó posztjai, videói, bejegyzései sokszor a szürkezónában mozognak. Reklám vagy nem reklám, fel kell tüntetni vagy nem, és ha igen, hogyan?