M&A koronavírus idején Koronavírus

Az M&A ügyleteknél rendkívül fontos a személyes jelenlét és a bizalom kiépítése. Vajon hogyan vészeli át az iparág a koronavírus miatt bevezetett korlátozásokat?


A kapcsolatok kiépítése és a személyes találkozók lebonyolítása hagyományosan alapvető jelentőségű volt a vállalatfelvásárlásokkal és összeolvadásokkal (M&A) foglalkozó felek számára. Az M&a-val foglalkozók általában a különféle városok között utazgattak és mindenhol egy-egy személyes találkozóra volt idejük, valamint konferenciákon vettek részt, üzleti étkezéseket tartottak és üzletkötéssel foglalkoztak. Most, amikor a karantén szabályok és a társadalmi távolságtartás miatt nem lehet személyes találkozókat tartani ellen, hogyan lehet megteremteni az üzletkötéshez szükséges bizalmat?

A koronavírus előtt is számos iparágban, munkakörben és a beosztásban dolgoztak otthonról az emberek, amelyet a technológia fejlődés tett lehetővé, amellyel elérhetővé vált a távmunka. Aztán 2013-ban, az otthoni munkavégzés alapvető fordulatot vett villámcsapássá vált, mert a Yahoo! vezérigazgatója Melissa Mayer úgy határozott, hogy a távmunkában dolgozóknak is be kell járniuk az irodába és egymás mellett ülve kell dolgozniuk, mert úgy a leghatékonyabb a kommunikáció és együttműködés. Az összes alkalmazottnak szóló feljegyzésében úgy fogalmazott: “A legjobb döntések a folyosón és a kávézóban folytatott megbeszélések közben, az új emberekkel való találkozás során és az improvizált meetingeken születnek.”

Amikor a koronavírus 2020-ban lecsapott az Egyesült Államokra is, a Szilícium-völgy és a seattle-i óriások – a Facebook, a Microsoft, az Apple, a Twitter – elsőként rendelték el az otthoni munkavégzést az alkalmazottjaik számára. Mivel az USA-ban továbbra is tombol a járvány, ezek cégek lehetnek az utolsók, akik visszaengedik dolgozóikat az irodába. Bizonyos dolgozók pedig soha nem térhetnek vissza.

A technológiai vállalatok többsége az otthoni munkavégzésre váltást alkalmazza, mert egyértelmű előnye van a társadalmi távolságtartás szempontjából. Sokan arra számítanak, hogy a jelenlegi felállás a járvány után is megmaradhat. Valójában Marc Zuckerberg, a Facebook vezérigazgatója, 2020 májusában bejelentette, hogy várakozásai szerint vállalata munkavállalóinak fele 2030-ra „távolról fog dolgozni” lesz, és fizetésüket a lakóhelyük szerint fogják meghatározni.

A távolról dolgozók otthoni környezetének minden kényelme ellenére a munkáltatók mégis úgy vélik, hogy csökken a termelékenység. De épp ellenkezőleg. Az alkalmazottak termelékenyebbek, ha otthonról dolgozhatnak. Azok a cégek, amelyek elkötelezik magukat az otthoni munkavégzés mellett, jelentős költségmegtakarítást érhetnek el a működési költségeikben, miközben a dolgozók egyidejűleg elkötelezettebbek és eredményesebbek lesznek.

A világjárvány hosszú távú hatásai az irodahelyiségek piacán egyelőre ellentmondásosak, néhányan azt jósolják, hogy a vállalatok kevesebb bérleti díjat fizetnek majd, mások a „társadalmi távolságtartási” szabályokra hivatkoznak amikor olyan előrejelzést adnak, hogy a cégek nagyobb területeket bérelnek majd, amelyek lehetővé teszik az emberek számára, hogy az irodában dolgozzanak biztonságos távolságot tartva egymástól.

Az M&A szektorban a munkavégzéséhez elengedhetetlenül fontos volt a más üzletemberekkel való találkozás és a kapcsolatok kiépítése. Az új helyzetben, amikor a munkavállalók kénytelenek otthonról dolgozni vajon a vállalati fejlesztéssel foglalkozók és az üzleti osztályok vezetői, hogyan végzik el munkájukat személyes jelenlét hiányában?

2020. július 13-án jelentette be, Vincent Roche, az ADI elnök-vezérigazgatója a CNBC Squawk ont he Street című műsorában, hogy az ADI felvásárolja a Maxim 21 milliárd dolláros részvénycsomagját. Roche úgy jellemezte a két társaságot, mint egymás „unokatestvérei”, és azt mondta, hogy régóta csodálta Maximot. Azt mondta, ő és Tunç Doluca, a Maxim elnöke és vezérigazgatója évek óta ismerik egymást, és hogy „nagyon tiszteli” őt. Elmondta, hogy minden egyesüléssel kapcsolatos megbeszélés virtuálisan zajlott. A Squawk ont he Street műsorvezetője, David Faber és Roche egyetértettek abban, hogy ez lehet az első olyan összefonódás, ahol a teljes folyamat virtuálisan ment végbe.

Az új valóság, amint azt az ADI Maxim összefonódás mutatja, további vállalati partnerség kialakulásához vezethet, valamint új technológiákat és innovációkat kell létrehozni és alkalmazni az M&A szektorban. Nyilvánvaló, hogy az M&A-ügyletek folytatódtak a világjárvány idején és után is folytatódni fognak. Karakterük megváltozhat, mert a felvásárlók olyan vállalkozásokat keresnek, amelyek a rendkívüli körülmények között is jól működnek, különös tekintettel az online kereskedelemre és a távmunkára.

A Palo Alto Networks például megduplázta a szoftveres cégekbe történő befektetését, amikor a közelmúltban 420 millió dollárt fektetett a CloudGenix nevű cégbe, amelynek a felhőalapú technológiája egyszerűsíti a felhőtárhelyek és kiskereskedelmi üzletek beépítését a vállalat biztonságos hozzáférési szolgáltatásához (SASE).

„Amint a járvány lelassul, állandó változást tapasztalhatunk abban, hogy a cégek hogyan gondolkodnak a távoli munkavégzésről. Ahogy az alkalmazások a vállalati adatközpontról felhőre költöznek, a felhasználóknak biztonságos hozzáférésre van szükségük bárhonnan, akár az irodában, akár máshol tartózkodnak ”- mondta Nikesh Arora, a Palo Alto Network elnöke és vezérigazgatója.

A koronavírus világjárvány alatt az M&A ügyletek távolról történő lebonyolítása számos kihívást hordoz magában:

 • Az eredeti dokumentumok megszerzése vagy áttekintése nehéz;
 • A vállalati környezet bejárása és a vállalat telephelyeinek meglátogatása lehetetlen;
 • Az emberek szemtől szembeni találkozása korlátozott; és
 • Problémát jelent a gátlástalan harmadik felek elleni védelem, akik a világjárványt spórolásra használják, vagy ami még rosszabb, ha csalást követnek el.

Ezek olyan kihívások, amelyek még egy ideig velünk maradnak. Az üzletek azonban továbbra is folytatódnak. Mit tehetünk a siker érdekében?

Az M&A program hatékony működtetéséhez ebben a környezetben rendkívül fontos a körülményekre adott megfelelő válasz. A vállalatoknak:

 • Figyelemmel kell kísérniük az iparágukra és a lehetséges ügyletre vonatkozó szabályozási bejelentéseket;
 • Figyelemmel kell kísérni a megfelelési irányelveket, és ahol hiányzik, el kell fogadni protokollokat a az érzékeny dokumentumok megfelelő digitális végrehajtására és tárolására, a személyes találkozók helyett biztonságos virtuális találkozókat kell tartani, amikor csak lehetséges, be kell tartani a társadalmi távolságtartási szabályokat, amikor a személyes találkozók elengedhetetlenek tűnnek, és meg kell akadályozni a csalást, valamint garantálni kell az ügyletek biztonságát;
 • Ezenkívül fontos a proaktív kommunikáció a szabályozókkal annak biztosítása érdekében, hogy világosan megértsék, hogyan kell a járvány alatt betartani az egyes rendeleteket

Mint mindannyian tudjuk, a legjobban előkészített terveknek is szembe kell nézniük a valósággal, és nem minden lehetséges forgatókönyvre tudunk felkészülni. Az esélyekhez növelése érdekében érdemes az alábbi öt lépést betartani a távoli ügyletek megkötésekor:

 • Legyen tisztában a változó körülményekkel, és készüljön fel a változásokhoz való alkalmazkodásra.
 • Ha valami nem ellenőrizhető, hallgassa meg, és tegyen fel további kérdéseket; dolgozzon ki különböző szabályzatokat, ha eddig még nem tette.
 • Értékelje, hogy a változás ideiglenes vagy tartós-e, és ha ideiglenes, akkor mikor lehet azt értékelni.
 • Használja ki a meglévő kommunikációs eszközöket, és vezessen be újakat az optimális távoli munkavégzés érdekében.
 • Támogassa a szervezeteket ahelyett, hogy büntetné vagy elvonást eszközölne, így támogatva őket abban, hogy alkalmazkodjanak és tudjanak dolgozni.

Függetlenül attól, hogy távolról vagy az irodában dolgozik -, fontos megjegyezni a tíz aranyszabályt, amelyek időtől és körülményektől függetlenül alkalmazhatók:

 • A lehető leghamarabb foglalkozzon a valódi átvilágítási kérdésekkel.
 • Konferenciahívásokat kezdeményezhet az idősebb vezetőkkel a felvásárlásokról és bármilyen kérdés megbeszélése érdekében.
 • Készítsen tervet az ismert problémák kezelésére.
 • Használja az ellenőrző listákat és a projektkezelő eszközöket.
 • Készüljön fel bármire; ismerje az üzletkötőket, és legyen őszinte.
 • Ösztönözze az érdekelt felek befektetéseit, és tegye őket elszámoltathatóvá.
 • Ne legyen rögeszmés, de a fontos kérdéseket helyezze előtérbe.
 • Vegye fel a kapcsolatot képzett tanácsadókkal és kérje a segítségüket.
 • Szükség esetén hívjon be további szakértőket.
 • Készüljön fel és óvatosan navigáljon a politikai térfélen.

Még a koronavírus és a társadalmi távolságtartás idején is lehet üzletet kötni. A legjobb ajánlatok egy részét a járvány idején tették. Egészséges adag optimizmussal, pozitivitással és kreativitással az üzletekre rá lehet találni, értékesíteni, strukturálni és finanszírozást találni sem lehetetlen. Legyen leleményes és kitartó az értékelés megőrzése, a lendület fenntartása és az időben történő cselekvés érdekében.

(law.com/legaltechnews)Kapcsolódó cikkek:


21. századi megoldások az ügyvédi munka kihívásaira (X)
2020. október 21.

21. századi megoldások az ügyvédi munka kihívásaira (X)

Az Aon Magyarország Kft. ügyfelei személyre szabott kiszolgálása érdekében az alapműködéshez kapcsolódóan ügyvédi kiegészítő fedezeteket is kínál, melyek a cikk megjelenésével közel egyidőben elérhetők a www.ugyvedbiztositas.hu weboldalon.

Új utakon – Volkswagen ID.3
2020. október 13.

Új utakon – Volkswagen ID.3

Egyre másra jönnek az elektromos modellek, sokasodik a kategória, tovább folyik a verseny a hatótáv növelésében és a súly csökkentésében. Úgy tűnik, minden gyár próbál valami különleges elektromos autót tervezni, most a Volkswagen mutatja meg nekünk, hogy ezt ők hogy gondolják.

Az Európai Bizottság új Digitális pénzügyi csomagja
2020. október 6.

Az Európai Bizottság új Digitális pénzügyi csomagja

Az eGov hírlevél oldalán megjelent információk szerint az Európai Bizottság nemrég új digitális pénzügyi csomagot fogadott el, benne a digitális pénzügyi szolgáltatási és a lakossági pénzforgalmi stratégiával, valamint a kriptoeszközökre és a digitális rezilienciára vonatkozó jogalkotási javaslatokkal.