Üzlet

Más tollával ékeskedni

Szerző: Szőnyi Szilárd
Dátum: 2013. június 7.
Rovat:

Ha volt Schmitt Pál államfő ebül szerzett kisdoktori címének, de legalábbis az abból támadt plágiumbotránynak társadalmi hasznossága, akkor az abban állt, hogy ráirányította a figyelmet a tudományos munkák eredetiségére. Ma már számítógépes programok léteznek a szellemi tolvajlás leleplezésére – de persze sokan ezt is megpróbálják kijátszani. Nézzük, mekkora sikerrel.

Izrael atomtitka

Szerző: Szőnyi Szilárd
Dátum: 2013. június 7.
Rovat:

A Közel-Kelet évtizedek óta egyetlen hatalmas puskaporos hordó. Irán és Izrael nukleáris hidegháborúja robbanással fenyeget, melyben atomtudósok játsszák a statiszták szerepét. A diktatórikus teheráni rezsim fegyverkezéséről sokat tudni, Günter Grass német író pedig nemrég Izrael nukleáris arzenáljára irányította a világ figyelmét.

Rovott múlt

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. június 7.
Rovat:

Valóságos reneszánszát éli a székely rovásírás Magyarországon. Mind több település határában örökítik meg a helyiség nevét az ősi – avagy annak hitt – felirattal, és sokak számára a nemzeti identitás alapkövévé vált e jelrendszer. Azt, hogy nem több évezredes hagyományról, hanem a XV. századi humanisták találmányáról van szó, a nyelvtudomány ma már cáfolja, de az írás igazi eredete az idők homályába vész.

A modern iroda: új munkavégzési formák és ergonómia

Szerző: Dr. Jarjabka Ákos
Dátum: 2013. június 4.
Rovat:

Az irodai munkavégzés a modern szervezeti tevékenység színtere, mely a fizikai munkafolyamatoktól szeparált környezetben lehetővé teszi a hatékony menedzselési tevékenység elvégzését. Az iroda, mint az adminisztratív munkaerő-állomány és a vezetők munkahelye, illetve az ott folyó munka óriási változáson ment keresztül több évszázad alatt, mind fizikai megjelenésében, mind technológiájának fejlődésében, mind pedig az ott dolgozók igényeinek kielégítési szintjében. A szerző alábbi tanulmánya a HR&Munkajog szaklapban jelent meg.

Ami elromolhat, el is romlik

Szerző: Szőnyi Szilárd
Dátum: 2013. június 4.
Rovat:

Melyikünk nem érezte már úgy, hogy Murphynek a címben idézett törvénye épp rajta teljesül be? Ki nem bosszankodott már azon, hogy egy készülék a garancia lejárta után szinte azonnal elromlik? A magyarázat sokszor nem a sors nem kifürkészhetetlen akaratában, hanem a tervezett elavulásnak nevezett jelenségben rejlik.

Élet-halál kérdés

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. június 4.
Rovat:

Van-e halál az élet után? – ez az a kérdés, amire azóta keresi a választ az emberiség, amióta csak világ a világ. Minden kétséget eloszlató tudományos bizonyítékkal eddig még sem a hívők, sem az ateisták sem tudtak szolgálni. Ettől függetlenül – vagy éppen ezért – napjainkban a válasz reményében kutatók egész hada vizsgálja a halálközeli élményeket.

Régészek háborúja

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. június 4.
Rovat:

Mindenki a maga múltját akarja kiásni a földből – ha valahol, hát Izraelben nagyon igaz ez a mondás. A zsidó–arab háborúskodás évtizedek óta a régészet frontján is zajlik. A tét: melyik népcsoport tudja létjogosultságát jobban alátámasztani a tudomány eszközeivel?

Mit ér a műhold, ha magyar?

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. június 3.
Rovat:

Egy évtizedes előkészítés után fiatal magyar mérnökök munkáját dicséri a februárban pályára bocsátott első magyar műhold. Kérdés, e technológiai siker elvezet-e a hazánk teljes jogú tagságához az Európai Űrügynökségben. A szervezetnek évi sokmillió eurós tagdíjat kellene fizetnie, ez azonban ügyes gazdálkodással sokszorosan megtérülhetne.

Hasítanak a webáruházak

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. május 23.
Rovat:

Az elmúlt hónapokban több, a piacon meghatározó kiskereskedelmi lánc indította el online áruházát, és várhatóan lesznek követőik. Az üzleti információkat szolgáltató Bisnode ezért megvizsgálta a főtevékenységként csomagküldéssel és internetes kiskereskedelemmel foglalkozó cégek teljesítményét. Az elemzés szerint az érintett szektor a kedvezőtlen gazdasági környezetben is viszonylag jól szerepelt: a cégek száma megtöbbszöröződött az elmúlt években, az összárbevételük is nőtt, és összesítve nyereségessé váltak. A fizetési magatartásuk is javult, ráadásul a bedőlési arányuk alacsonynak mondható.