Üzlet

A jogi adatelemzésé a jövő

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2018. március 19.
Rovat:

Az ügyvédi irodák adatelemzési szerepe felívelőben van manapság, azonban csak úgy tudnak előnyt kovácsolni a rendelkezésükre álló ügyféladatokból, ha közben az etikai szabályokra és az ügyvédi titokra is figyelemmel vannak. 

Global Legal Hackathon Magyarországon

Szerző: Wolters Kluwer
Dátum: 2018. február 9.
Rovat:

A Wolters Kluwer Kft.-t választották a Global Legal Hackathon (Globális Jogi Hacker Maraton), 2018. február 23-25. között megrendezésre kerülő világméretű esemény magyarországi házigazdájának.

Tönkrement a merevlemezem – most mit csináljak?

Szerző: Kenéz György
Dátum: 2018. január 9.
Rovat:

A Windows fájlkezelőjében érdekes ikonok jelentek meg: minden meghajtó egy nagy piros X-szet kapott. Az ellenőrző program megnyitásakor az látszott, hogy a lemez kondíciója 10 százalék, a becsült élettartama 10 nap. Vajon mi történt, és főleg mit lehet ilyenkor tenni? Hiszen a 10 nap nem azt jelenti, hogy még 10 napig dolgozhatok a gépen, hanem azt, hogy 10 nap alatt minden lehetőt meg kell tenni adatainkat megmentéséért.

Hol tároljuk az adatainkat? Áttekintés a felhő biztonsági kérdéseiről

Szerző: Kenéz György
Dátum: 2017. december 11.
Rovat:

Informatikai háttér nélkül ma egyetlen vállalkozás sem működhet sikeresen. Azonban egy néhány fős vállalkozás, ügyvédi iroda nem rendelkezik olyan informatikai tudással, amellyel sikeresen megvalósíthatná helyi informatikai rendszerét. Sajnálatos módon a magyarországi IT szállítói piac pedig nem tudja, vagy nem akarja lefedni ezt a területet, és valójában ez a szolgáltatói réteg még nem is alakult ki nálunk. A jó hír viszont, hogy az utóbbi években a felhő technológia eljutott arra a fejlettségi szintre, ahol már nem szükséges komoly informatikai tudás a magas informatikai szolgáltatások használatához. Az új előfizetőkért több nagy és sok kis szolgáltató, nemzetközi és hazai vállalkozás is versenyez.

A kriptovaluta-szabályozás jövője

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2017. október 25.
Rovat:

A közelmúltban, Kínában és Dél-Koreában is a Bitcoin használatát tiltó szabályokat hoztak, amelyet valószínűleg Oroszország is be fog vezetni a közeljövőben. A Bitcoin támogatói számítanak arra, hogy más országok is követik majd a példát, de a többség várhatóan megfelelő szabályozás mellett engedi majd a kriptovaluta használatát.

Jogászok helyett robotok?

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2017. október 19.
Rovat:

Az amerikai jogászok között egyre jobban kibontakozik a vita arról, hogy a mesterséges intelligencia a közeljövőben teljesen kiválthatja-e a jogászokat, vagy csak egy segédeszköz lesz, amely könnyebbé teszi a munkájukat, esetleg a jogász fogalma teljesen megváltozik és annak részét képezi majd a mesterséges intelligencia is.

Négy tévhit a felhőről

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2017. október 11.
Rovat:

Az USA-ban a kis és közepes méretű jogi cégeknek alapvetően téves, régi berögződésen alapuló elképzeléseik vannak a felhőszolgáltatásokról, amelyeket a hardverforgalmazók ki is használnak.

Hamarosan jön az e-jogászok kora

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2017. szeptember 12.
Rovat:

Az Egyesült Államokban mára a jogi oktatás részévé vált a gyakorlat elsajátítása is. Az egyetemek törekednek arra, hogy megismertessék a diákjaikkal a jogi informatikai programokat, amelyeket munkájuk során majd használniuk kell, illetve azokat, amelyek a jövőben teljesen átalakítják a jogi munkát.

A jogászok is részt vesznek a blockchain fejlesztésében

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2017. szeptember 8.
Rovat:

A legnagyobb cégek, mint a Microsoft vagy a JP Morgan Enterprise Ethereum Alliance (EEA) elnevezéssel indítottak útjára egy szövetséget, amelynek célja a nyílt forráskódú Ethereum blockchain segítségével fejleszteni és támogatni a vállalkozásokat. A jogi szektor képviselői azonban eddig nem vettek részt a technológiával kapcsolatos együttműködésben. Mára már az EEA is létrehozta saját jogi munkacsoportját, amelyhez az EEA tagjai mellett tíz nagy amerikai ügyvédi iroda és három egyetem jogi fakultása csatlakozott.

Felhőkínálat – Kitől, mit, mennyiért?

Szerző: Kenéz György
Dátum: 2017. szeptember 4.
Rovat:

Az előző részben az ingyenes szolgáltatókról volt szó. A szerző bemutatta a Gmailt és a Hotmailt, melyek évek óta a legstabilabb levelezőszolgáltatást adják a magánemberek számára. Ezen kívül az Android- (Gmail) és Windows Phone- (Hotmail – Outlook) rendszerű telefonokon ezek alapszolgáltatásként, nagyon korlátozott képességekkel jelennek meg. Most viszont azt nézzük meg, hogy vállalati szintű szolgáltatást (garantált elérhetőséget, állandó segítségnyújtást, és számtalan olyan szolgáltatást, amelyeket csak nagyvállalati környezetben lehet értelmezni) hogyan lehet igénybe venni.