Tönkrement a merevlemezem – most mit csináljak?

Szerző: Kenéz György
Dátum: 2018. január 9.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Windows fájlkezelőjében érdekes ikonok jelentek meg: minden meghajtó egy nagy piros X-szet kapott. Az ellenőrző program megnyitásakor az látszott, hogy a lemez kondíciója 10 százalék, a becsült élettartama 10 nap. Vajon mi történt, és főleg mit lehet ilyenkor tenni? Hiszen a 10 nap nem azt jelenti, hogy még 10 napig dolgozhatok a gépen, hanem azt, hogy 10 nap alatt minden lehetőt meg kell tenni adatainkat megmentéséért.


Ez a helyzet súlyos problémát jelent, hiszen, ha elromlik a lemez, az egyrészt megakadályozza a munkát – a programjaink elérhetetlenek lesznek, másrészt nem érjük a dokumentumainkat és az adatainkat sem. Az elromlott lemezekről az adatokat elvileg visszanyerhetjük, azonban ennek költsége rendkívül magas lehet. Ha a korábbi cikkek szerint az adatok legalább egy részét már felhőben tartottuk, akkor egy másik – működő – számítógépről folytathatjuk a munkát. Ehhez persze a másik számítógépen célszerű egy új fiókot nyitni – a saját felhasználónévvel –, mert a felhőelérés mindig a felhasználóhoz kötött, így kényelmesen csak úgy férhetünk hozzá az adatokhoz, ha a számítógépbe a saját fiókunkkal lépünk be. Vigyük végig ezt a gondolatot és kiderül, ha minden adatunk a felhőben van, akkor a fenti problémával nem lehet bennünket zavarba hozni.

Kérdés: hogyan lehet előre tudni, hogy a merevlemez elromlott? Szerencsére létezik a merevlemezekbe beépített előrejelző rendszer, amellyel azok állapota folyamatosan megfigyelhető. A megfigyelés eredményét pedig egy program képes a tudtunkra hozni.

SMART – egy kis történelem

Először az IBM használt ellenőrző rendszert 1992-ben, amit PFA-nak, Predictive Failure Analysis-nek hívtak (hiba-előrejelző analizátor). Itt a rendszer több fontos lemezparamétert figyelt, de a kommunikáció a merevlemez és a megfigyelő szoftver között csak bináris volt: annyit tudott jelenteni, hogy a rendszer „OK”, vagy hamarosan meghibásodik. 1995-ben a Compaq egy ItelliSafe nevű rendszerrel jelent meg, a Seagate, Quantum és Conner merevlemezgyártókkal közösen (a három nagy gyártóból mára csak egy maradt, a Seagate felvásárolta a Connert, és a Quantumot). A Compaq 1995-ben IntelliSense néven adta be a rendszert szabványosításra, ekkorra már támogatóként mögötte állt az IBM, az elmondott három gyártó és a Western Digital, amely cég akkor még egyáltalán nem használt semmilyen meghibásodást előrejelző rendszert. Később ezt a technológiát bővítették ki és nevezték el S.M.A.R.T-nak (Self-monitoring, Analysis and Reporting Technology, amit manapság egyszerűen SMART-nak írnak; ez az önmonitorozó, analízis és jelentő technológia). Ez a rendszer a meghibásodások és bizonyos lemezparaméterek közötti összefüggésre épül, a mért értékek a megbízhatósággal vannak összefüggésben. Azóta ez a technológia jelentősen továbbfejlődött, és a mai merevlemezek rengeteg adatot szolgáltatnak ahhoz, hogy a megfelelő programok azt feldolgozhassák.

A rendszer lényege az, hogy előre jelezhessen bizonyos meghibásodásokat. A Google 2007-ben bemutatta azt a statisztikát (az eredeti jelentés itt érhető el), amelyet saját merevlemezeinek élete során vettek fel. Ebben több mint 100 ezer lemez adatait analizálták, 2005 decembere és 2006 augusztusa között. A következő megállapításokat tették:

A 60 napban, ami a lemez első javíthatatlan szektor meghibásodását követi, a lemez átlagban 39-szer valószínűbb, hogy tönkremegy, mint azok a lemezek, ahol ilyen hiba nem történt.

Az első szektoráthelyezések (itt háromféle áthelyezésről van szó, ami minket pontosan nem érdekel) szintén erős korrelációt mutattak a magasabb meghibásodással.

A hőmérséklet és a lemez használata nem volt hatással a meghibásodásra (vagyis a magas hőmérséklet és az erős használat nem eredményezett nagyobb valószínűséggel hibát).

Jelentős számú lemez meghibásodott, különösebb előjel nélkül.

Windows-alapon a legismertebb program a HDSentinel. Ezt a programot Máté János magyar fejlesztő írta. Az ismert programok közül ez képes a legtöbb féle merevlemezzel dolgozni

Ezekből csak egyetlen következtést vonhatunk le: az a mennyiségű adat, amelyet a Google vizsgált, gyakorlati bizonyságát adja annak, hogy ha egy rendszerrel képesek vagyunk a lemez által kínált adatokból a meghibásodási jelentéseket megfigyelni, akkor nagy valószínűséggel sikerül megállapítanunk, hogy mikor válik a merevlemezünk éretté a cserére. A fontos itt az előrejelzés, még az előtt, hogy a lemez tönkremenne, és a rajta tárolt adatok, operációs rendszer megsemmisülne.

SMART, SMARTER, SMAR-TEST

Több olyan program létezik, amelyikkel ezt az előrejelzést meg tudjuk valósítani. A legtöbb Windows-alapú rendszereken fut, de létezik egy – a smartmontools –, amely csak parancssori üzemmódban kezelhető (Linux alapon fejlesztették). Egy fejlesztő írt hozzá grafikus kezelői felületet, ez a GSmartControl, amellyel a parancssori kezelés elfelejthető. Ez az egyetlen olyan program, amely Linuxon (sokféle verzión), OS-X-en és Windows-on is futtatható. Ez egy nagyon komplex program, aminek a használata mély informatikai ismereteket igényel, előnye, hogy ingyenesen elérhető mind az alapprogram és a grafikus felület is.

Windows-alapon a legismertebb program a HDSentinel. Ezt a programot Máté János magyar fejlesztő írta. Az ismert programok közül ez képes a legtöbb féle merevlemezzel dolgozni, akár belső, akár külső legyen az, ismeri a speciális, tömbökbe foglalt rendszereket is (ezeket RAID-nek hívják). A program irányítófelülete elég bonyolult, de az alapbeállításokat nem szükséges módosítani. A HDSentinel folyamatosan rögzíti a merevlemez állapotát, ezeket különböző paneleken láthatjuk. A program indításakor a fő státuszablak jelenik meg, ahol a diszk kondícióját látjuk, valamint egy grafikonon ennek az elmúlt hónapbeli értékeit. A státuszállapotot szövegesen is megjeleníti egy keretben, amelynek színe zöld, ha minden rendben van. Itt a lemez várható élettartamát is láthatjuk, ami 1000 nap, ha a lemez hibátlan.

NOSMART

Akkor kell figyelni, ha a zöld szín megváltozik. Ha sárga, akkor alapvetően még nem várható semmilyen komoly probléma, legalábbis hamarosan. Piros a mező akkor, amikor a lemez állapota kritikusra váltott. Itt egy tanács is megjelenik, ha a lemez állapota azt indokolja. Például azt, hogy azonnal mentsük az adatainkat. A programban beállítható, hogy katasztrófa esetben milyen email címre küldjön levelet, illetve, hogy milyen programot indítson el. Egyszerű a helyzet, ha van hálózati tároló (NAS), vagy USB-n egy külső merevlemezt csatoltunk a gépünkhöz, mert ekkor a mentés valóban elindulhat automatikusan, ami után a rendszer számítógépet ki is kapcsolhatja. Egy ilyen jelentés segítséget adhat abban is, hogy a merevlemezt garanciálisan kicserélhessük. Erre a program fel is hívja a figyelmet. Mivel egy-egy merevlemez tetemes költséget jelenthet, ezért a gyártó a legtöbbre 3-5 év garanciát ad. A kereskedők legtöbbször csak 1 évet írnak a garancialevélre, viszont a lemezek valódi garanciáját a gyártó weboldalán a lemez gyártási számának beírásával ellenőrizhetjük. Ha a lemez még garanciális, a gyártók ingyen kicserélik a hozzájuk beküldött lemezeket.

A HDSentinelből vásárolható egyedi licensz, de családi verzió is, amellyel 5 számítógép figyelését oldhatjuk meg. Figyelemre méltó, hogy ez örökös licensz, ami azt jelenti, hogy minden új verziót megkapunk, és új számítógép vásárlása esetén a licensz átöröklődik. A Windows verzió mellett létezik Linuxos verzió is. Ez természetesen szintén parancssori működésű, és nincsen hozzá grafikus kezelőfelület, viszont ingyenes.

[htmlbox Fogyasztói_adásvétel]

A probléma gyökere

Az elromlott merevlemez további vizsgálata – a HDSentinel segítségével – azt mutatta, hogy nagy számú hibás szektor jelent meg rajta (a merevlemezen az adatokat csoportokba rendezve találjuk meg, egy-egy ilyen csoportot szektornak hívnak; a lemezen sok millió ilyen csoport van, ezekben tárolódnak a felírt adatok). És ráadásul a sok elromlott szektor áthelyezése a tartalékterületre nem sikerült (a lemezeken bizonyos számú tartalék tárolókapacitás található, az elromlott adatterületeket képes a lemez saját maga áthelyezni erre a tartalékterületre). Az, hogy az áthelyezés miért nem sikerült, nem derült ki, de a napló, amit a HDSentinel megjelenített, azt mutatta, hogy a hibás szektorok száma folyamatosan növekedett.

Néhány nap alatt érte el a 400-as számot, ami már lehetővé tette a lemez garanciális cseréjét.

A példában említett 10 nap elegendő volt arra, hogy a lemezről teljes mentés készüljön, amit az újonnan vásárolt merevelemezre másoltunk, így azt a számítógépbe helyezve minden visszaállt az eredeti állapotra, mintha semmi nem történt volna.

Kapcsolódó cikkek:


Jogi szolgáltatás a digitális korszakban
2018. október 4.

Jogi szolgáltatás a digitális korszakban

A keserű valóság az, hogy az ügyvédi irodáknak, a jogi osztályoknak és a jogi szolgáltatást nyújtó cégeknek is differenciálniuk kell ahhoz, hogy túléljenek a jelenlegi üzleti légkörben.

Az informatikai biztonság versenyelőnyt jelent
2018. szeptember 7.

Az informatikai biztonság versenyelőnyt jelent

A legnagyobb informatikai kockázatot a munkavállalók és azok jelentik, akik akár szándékosan, akár véletlenül nem követik az informatikai biztonságra vonatkozó előírásokat, vagy egy internetről történő letöltés során rosszindulatú programokat is letöltenek.

A jogi munka elismerése hazánkban és a nagyvilágban
2018. július 6.

A jogászok kiemelkedő teljesítményét számos országban és nemzetközi szinten egyaránt elismerik. A különböző díjak már több évtizedes hagyományra tekintenek vissza, a jogászok, irodák különböző kategóriákban nyújthatnak be pályázatot. Gondoljunk csak bele, ha nem lennének kategóriák, milyen nehéz lenne dönteni egy startup technológiát és innovációt képviselő iroda és egy klasszikus jogterületeken mozgó, kiemelkedő teljesítményű iroda között.

 

A GDPR felértékeli az adatvédelmi szaktudást
2018. június 19.

A GDPR hatályba lépésével felértékelődik az adatvédelmi szakjogászok és a jogi szakokleveles szakemberek képzése, melyek az ELTE Jogi Továbbképző Intézetének egyre népszerűbb kurzusai. A gyakorlatorientált tananyagról a NAIH szakemberei gondoskodnak, a legfrissebb hazai és európai jogalkalmazásokhoz igazodva. Ezekről is beszélgettünk Péterfalvi Attilával, a NAIH elnökével, a képzések felelősével.

Tilalomfák az ügyvédi honlap online marketingjében – Mit szabad, és mit nem?
2018. június 19.

A Magyar Ügyvédi Kamara keményen szabályozza az ügyvédek és irodáik internetes megjelenését. Az ügyvédek nélkülözni kénytelenek a hírlevélküldés és az eredmények bemutatásának eszközeit. Ugyanakkor sok lehetőségük van arra, hogy az interneten eredményesen jelenjenek meg, és ügyfeleket szerezzenek maguknak.