750 milliárd eurós válságkezelő csomagot hoz létre az EKB Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az euróövezeti tagállamokban az EKB állam- és vállalati adósságokat finanszíroz, többek között a bajba jutott Görögországban és Olaszországban.

Az Európai Központi Bank (EKB) 750 milliárd eurós pénzügyi csomagot indított a koronavírus világjárvány gazdasági hatásának enyhítésére.

Az EKB elnöke, Christine Lagarde Twitter üzenetében jelezte, hogy továbbra is elkötelezett az eurozóna mellett.

Az elmúlt hetekben a központi bankok és a kormányok az egész világon jelentős válságkezelési programokat jelentettek be.

A pandémiás vészhelyzeti vásárlási program névre keresztel gazdaságélénkítő csomag, hat nappal azután jön létre, hogy az EKB által bejelentett itézkedésekkel nem sikerült megnyugtatni a piacokat, és nyomást gyakoroltak az EKB-ra, hogy vezessen be újabb intézkedéseket az európai gazdaságok támogatása érdekében.

Az EKB elnöke erre válaszul jelentette be ezt a legújabb csomagot, amely szerint az EKB mindent megtesz annak érdekében, hogy támogassa az eurót ezekben a “rendkívüli időkben”.

Az eszközvásárlási program csak átmeneti lesz, amely addig tart, amíg az EKB szerint a koronavírus válságfázisa le nem jár, de az év végéig folytatják azt” – nyilatkozta Lagarde.

A bejelentés azután érkezett, hogy a bank 25 tagú kormányzótanácsa szerda este telefonon vészhelyzeti tárgyalásokat folytatott.

Az elmúlt napokban az EKB-t azért kritizálták, mert az Egyesült Államok Központi Bankjához viszonyítva nem tett meg mindent az euróövezet stabilitásának támogatása érdekében.

Vasárnap az amerikai Fed szinte nullára csökkentette a kamatlábakat, és 700 milliárd dolláros ösztönző programot indított.

Ez az Egyesült Királyság, Japán, az eurozóna, Kanada és Svájc által indított összehangolt lépés része volt.

Ennek a bejelentésnek a részeként a Fed bejelentette, hogy más központi bankokkal együtt fog működni annak érdekében, hogy javítsa a dollár rendelkezésre állását a kereskedelmi bankok számára.

Az úgynevezett devizaswapok fontos eszközök voltak a pénzügyi stabilitás fenntartásában a 2008. évi bankválság után.

“A nagy központi bankok összehangolt fellépése javítja a globális likviditást azáltal, hogy csökkenti az árat és meghosszabbítja az amerikai dollárban nyújtott hitelezési műveletek maximális futamidejét” – mondta Mark Carney, az Anglia Bank elnöke, Andrew Bailey-vel közösen tett nyilatkozatában.

A Japán Bank enyhítette a monetáris politikát is azzal, hogy vállalta, hogy kockázatos eszközöket vásárol a jelenlegi kétszeresére, és új hitelprogramot hirdetett meg egy pénzügyi évre szóló, egyéves, zéró kamatú kölcsönök meghosszabbítására.

(bbc.com)


Kapcsolódó cikkek

2021. október 14.

Az Amazon sofőrök is munkavállalói jogokat követelnek

Egy brit ügyvédi iroda csoportos pert indított az Amazon ellen, amelyben a cég sofőrjei összesen 140 millió fontot követelnek, mert nem munkavállalóként, hanem önálló vállalkozóként alkalmazták őket.