A demokratikusan választott személyek és testületek elszámoltathatósága


Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága ajánlást fogadott el a helyi és regionális választott képviselők és a választott testületek demokratikus elszámoltathatóságáról.


A Demokratikus Kormányzás Európai Bizottsága (CDDG) által készített ajánlás célja, hogy megteremtse a feltételeket és a kultúrát egy hatékony elszámoltathatósági kerethez a választott képviselők és a választott testületek számára helyi és regionális szinten, ahol: a döntéshozók felelősséget vállalnak döntéseikért; ezekről a határozatokról jelentést készítenek, megmagyarázzák, megvizsgálják, és adott esetben megkérdőjelezik vagy szankcionálják a jogsértéseket.

Hatékony és arányos jogorvoslati lehetőségek állnak rendelkezésre a nem megfelelő döntések vagy mulasztások, valamint az ebből eredő cselekvések vagy mulasztások ellen. Ezenkívül meghatározza az elszámoltathatóság alapelveit, iránymutatásokat ad a hatékony elszámoltathatósági kerethez, és tartalmaz egy részt azokról a következtetésekről is, amelyeket az érdekelt felek és más testületek levonhatnak a tevékenységükről beszámolót készítők teljesítményéből és/vagy magatartásából.

A polgárok részéről egyre nagyobb az igény, hogy beleszóljanak a közügyek intézésébe és ellenőrzésébe. A választott képviselők és választott testületek elszámoltathatóságának fejlett rendszere és kultúrája helyi és regionális szinten számos előnnyel járhat, különösen a jó kormányzás, a demokrácia, a magas szintű közetikai normák, a közintézményekbe vetett bizalom, valamint az egészséges gazdasági és társadalmi helyzet előmozdítása tekintetében.

(coe.int)
Kapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Nem könnyű ukrán menekültként állást találni az EU-ban

Az ukránok három évre kaphatnak munkavállalási engedélyt az Európai Unióban. De milyen nehéz itt állást találni? Ausztriában követtük két álláskereső ukrán nő történetét a Real Economy-ban, és szakembereket is kérdeztünk a témában.

2022. június 23.

Sorra kerülnek bíróságra azok az oroszok, akik kritizálni merik a „különleges katonai műveletet”

Keményen lecsap az orosz állam mindazokra, akik kritizálni merik hazájuk háborús erőfeszítéseit – vagyis a különleges katonai műveletet, ahogy erre Oroszországban hivatkozni lehet. Moszkvában nemrég egy önkormányzati képviselőnek is bíróság elé kellett állnia, mert a vád szerint le akarta járatni az orosz hadsereget. Egy jogvédő szervezet szerint már kétszáz ember ellen indítottak koncepciós büntetőeljárást.