A demokratikusan választott személyek és testületek elszámoltathatósága


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága ajánlást fogadott el a helyi és regionális választott képviselők és a választott testületek demokratikus elszámoltathatóságáról.

A Demokratikus Kormányzás Európai Bizottsága (CDDG) által készített ajánlás célja, hogy megteremtse a feltételeket és a kultúrát egy hatékony elszámoltathatósági kerethez a választott képviselők és a választott testületek számára helyi és regionális szinten, ahol: a döntéshozók felelősséget vállalnak döntéseikért; ezekről a határozatokról jelentést készítenek, megmagyarázzák, megvizsgálják, és adott esetben megkérdőjelezik vagy szankcionálják a jogsértéseket.

elszámoltathatóság

Hatékony és arányos jogorvoslati lehetőségek állnak rendelkezésre a nem megfelelő döntések vagy mulasztások, valamint az ebből eredő cselekvések vagy mulasztások ellen. Ezenkívül meghatározza az elszámoltathatóság alapelveit, iránymutatásokat ad a hatékony elszámoltathatósági kerethez, és tartalmaz egy részt azokról a következtetésekről is, amelyeket az érdekelt felek és más testületek levonhatnak a tevékenységükről beszámolót készítők teljesítményéből és/vagy magatartásából.

A polgárok részéről egyre nagyobb az igény, hogy beleszóljanak a közügyek intézésébe és ellenőrzésébe. A választott képviselők és választott testületek elszámoltathatóságának fejlett rendszere és kultúrája helyi és regionális szinten számos előnnyel járhat, különösen a jó kormányzás, a demokrácia, a magas szintű közetikai normák, a közintézményekbe vetett bizalom, valamint az egészséges gazdasági és társadalmi helyzet előmozdítása tekintetében.

(coe.int)
Kapcsolódó cikkek

2023. december 5.

A megújuló energia támogatásának főbb kérdései

Az EUB egy lett jogvita nyomán a többletvillamos-energia értékesítési díjának megállapítását érintő esetleges (vélt vagy valós) állami támogatás kérdésében hozott döntést.

2023. november 28.

Árdrágító versenyjogsértés – Mikor perelhet az EU-s károsult?

A tagállamok és az EU versenyjogi rendelkezéseinek megsértésével kapcsolatos uniós irányelv időbeli hatályának problematikájáról, az ezen alapuló kártérítési kerestek jogszerűségéről döntött a luxembourgi bíróság. Az ítélet számos hasonló, a nemzeti bíróságok előtt zajló ügyben is irányadó lehet.

2023. november 21.

Ha van kendője az a baj, ha nincs, az – Burka az iskolában

A szerző az alábbi cikkében az iskolai fejkendő hordásról szóló németországi vitáról értekezik. A Szövetségi Alkotmánybíróság két évtizede ítéletet hozott a muszlim fejkendő ügyében. A társadalmi konfliktus azonban azóta is tart. Nemrégiben egy berlini döntés korbácsolta fel az indulatokat.