A koronavírus hatása az ingázó munkavállalókra Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az ILO becslései szerint világszerte 164 millió olyan munkavállaló van, aki a lakóhelyétől eltérő országban vállalt munkát. Nagy részük a koronavírus miatt elvesztette állását és haza kellett térnie.


A kormányoknak támogatást kell nyújtaniuk a munkába visszatérni akaró munkavállalóknak, akik közül sokan egyik napról a másikra veszítették el munkájukat. A támogatást a szociális hálón keresztül kell nyújtani és vissza kell vezetni az állásukat elvesztőket a hazai munkaerőpiacokra – áll az ENSZ Munkaügyi Szervezete (ILO) jelentésben.

„Ez egy újabb lehetséges válság a válsághelyzeten belül” – nyilatkozta Manuela Tomei, az ILO Munkakörülmények és Esélyegyenlőségi Osztályának vezetője egy sajtótájékoztatón.

Az ILO becslései szerint világszerte 164 millió olyan munkavállaló van, aki a lakóhelyétől eltérő országban vállalt munkát, közel felük nő, akik a globális munkaerő 4,7% -át teszi ki. Sokan az egészségügyben, a közlekedési szektorban, a háztartás vezetésben, illetve a mezőgazdaságban dolgoznak.

Tomei a Világbank jelentésére hivatkozva, amely az év végig 100 millió amerikai dollárra becsülte a külföldön dolgozók által hazaküldött összegek csökkenését, elmondta, hogy a külföldön dolgozók által hazaküldött ezen összegek kulcsfontosságúak ahhoz, hogy az otthon maradt családtagok és az egyes államok gazdaságai fenn tudják tartani magukat, hivatkozva.

Michelle Leighton, az ILO munkavállalási célú vándorlásával foglalkozó osztályának vezetője szerint csaknem egymillió külföldön dolgozó ázsiai munkavállaló tért vissza Dél-Ázsiába, köztük 500.000 nepáli, akik Indiából tértek vissza, több mint 250.000 bangladesi a Közel-Keletről , 130.000 indonéz és 100.000 burmai, valamint 50.000 filippínó, akik tengerészként dolgoztak.

Etiópia 200.000–500.000 külföldön dolgozó visszatérésével számol az év végéig – tette hozzá Leighton.

“Komoly problémák vannak a szociális ellátásra való jogosultságukkal, ezen visszatérő munkavállalók esetében, akik sokszor nem jogosultak társadalombiztosítási ellátásra, mert nincs megállapodás a munkavégzés helye szerinti ország és a származás helye szerinti ország között” – mondta Leighton.

Az Perzsa Öböl-menti országokban sok munkavállalót érinti a munkahelyek elvesztése. Az ILO bejrúti irodájának számításai szerint április óta több mint 90.000 munkavállaló távozott Kuvaitból.

De az Öböl-menti országokból nem minden munkanélküli akar hazatelepülni, ezért az Egyesült Arab Emirátusok és Bahrein is enyhített a munkáltatóváltásra vonatkozó korlátozásokon.

(reuters.com)
Kapcsolódó cikkek

2022. május 18.

Havi 3 napot maradhatnak otthon a nők Spanyolországban

Elfogadta a spanyol kormány a menstruációs szabadságról szóló törvényt. A jogszabály havonta 3, maximum 5 napot biztosít a nőknek, hogy súlyos menstruációs fájdalmak esetén otthon maradjanak.

2022. május 18.

Kiutasítás az EU-n belül – Döntés a közbiztonsági „jogegyenlőségről”

A szerző az Európai Unió Bíróságának az Ordre des barreaux francophones et germanophone, további felek és a Conseil des ministres ügyében[1] született ítéletét elemzi, mely az uniós polgár beutazáshoz és tartózkodáshoz való jogának közrendi vagy közbiztonsági okokból történő korlátozásáról szól.

2022. május 16.

Második kiegészítő jegyzőkönyvet fogadtak el a kiberbűnözés ellen

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának olasz elnöksége megnyitotta aláírásra a kiberbűnözés elleni egyezmény (Budapesti Kibervédelmi Egyezmény) második kiegészítő jegyzőkönyvét, amelynek célja a hatóságok közötti együttműködés és az elektronikus bizonyítékok megosztása.