A koronavírus hatása az ingázó munkavállalókra Koronavírus

Az ILO becslései szerint világszerte 164 millió olyan munkavállaló van, aki a lakóhelyétől eltérő országban vállalt munkát. Nagy részük a koronavírus miatt elvesztette állását és haza kellett térnie.


A kormányoknak támogatást kell nyújtaniuk a munkába visszatérni akaró munkavállalóknak, akik közül sokan egyik napról a másikra veszítették el munkájukat. A támogatást a szociális hálón keresztül kell nyújtani és vissza kell vezetni az állásukat elvesztőket a hazai munkaerőpiacokra – áll az ENSZ Munkaügyi Szervezete (ILO) jelentésben.

„Ez egy újabb lehetséges válság a válsághelyzeten belül” – nyilatkozta Manuela Tomei, az ILO Munkakörülmények és Esélyegyenlőségi Osztályának vezetője egy sajtótájékoztatón.

Az ILO becslései szerint világszerte 164 millió olyan munkavállaló van, aki a lakóhelyétől eltérő országban vállalt munkát, közel felük nő, akik a globális munkaerő 4,7% -át teszi ki. Sokan az egészségügyben, a közlekedési szektorban, a háztartás vezetésben, illetve a mezőgazdaságban dolgoznak.

Tomei a Világbank jelentésére hivatkozva, amely az év végig 100 millió amerikai dollárra becsülte a külföldön dolgozók által hazaküldött összegek csökkenését, elmondta, hogy a külföldön dolgozók által hazaküldött ezen összegek kulcsfontosságúak ahhoz, hogy az otthon maradt családtagok és az egyes államok gazdaságai fenn tudják tartani magukat, hivatkozva.

Michelle Leighton, az ILO munkavállalási célú vándorlásával foglalkozó osztályának vezetője szerint csaknem egymillió külföldön dolgozó ázsiai munkavállaló tért vissza Dél-Ázsiába, köztük 500.000 nepáli, akik Indiából tértek vissza, több mint 250.000 bangladesi a Közel-Keletről , 130.000 indonéz és 100.000 burmai, valamint 50.000 filippínó, akik tengerészként dolgoztak.

Etiópia 200.000–500.000 külföldön dolgozó visszatérésével számol az év végéig – tette hozzá Leighton.

“Komoly problémák vannak a szociális ellátásra való jogosultságukkal, ezen visszatérő munkavállalók esetében, akik sokszor nem jogosultak társadalombiztosítási ellátásra, mert nincs megállapodás a munkavégzés helye szerinti ország és a származás helye szerinti ország között” – mondta Leighton.

Az Perzsa Öböl-menti országokban sok munkavállalót érinti a munkahelyek elvesztése. Az ILO bejrúti irodájának számításai szerint április óta több mint 90.000 munkavállaló távozott Kuvaitból.

De az Öböl-menti országokból nem minden munkanélküli akar hazatelepülni, ezért az Egyesült Arab Emirátusok és Bahrein is enyhített a munkáltatóváltásra vonatkozó korlátozásokon.

(reuters.com)Kapcsolódó cikkek:


Interferenciák az Európai Unió Bírósága és az Emberi Jogok Európai Bírósága ítélkezési gyakorlatban
2021. június 15.

Interferenciák az Európai Unió Bírósága és az Emberi Jogok Európai Bírósága ítélkezési gyakorlatban

A Wolters Kluwer gondozásában megjelenő Európai Jog – Az Európai Unió közjoga című kötet bemutatja az Unió közjogának alapvető kérdéseit, intézményeit, jogalkotását, ezek szervező elveit; ismerteti a legújabb uniós jogi fejleményeket, a megvalósítandó célkitűzéseket és alapértékeket, az uniós polgárság és az alapjogvédelem legfrissebb történéseit.

Megszavazta az uniós Covid-igazolványt az Európai Parlament
2021. június 10.

Megszavazta az uniós Covid-igazolványt az Európai Parlament

Július 1-jétől bevezetik az egységes uniós digitális Covid-igazolványokat, amelyeknek használata megkönnyíti az utazást, és segít fokozatosan, összehangoltan feloldani a korlátozásokat is. Az új uniós igazolást az összes tagállam elismeri, olvasható az Európai Parlament közleményében.

Több kereső közül választhatunk az Androidban
2021. június 9.

Több kereső közül választhatunk az Androidban

A Google két évvel az Bizottság versenyjogi ellenőrzésének lezárását követően lehetővé teszi számukra, hogy ingyen versenyezzenek azért, hogy Európában az Android-eszközök alapértelmezett keresőmotorjai lehessenek.