A német alkotmánybíróság vizsgálja az EU mentőcsomagját

Később indulhatnak az Európai Újjáépítési Alap kifizetései a német alkotmánybíróság döntése miatt. A testület ugyanis felfüggesztette a közös hitelfelvétel ratifikálását, hogy kiderüljön, jogellenes-e a közös hitelfelvétel.


A 750 milliárd eurós mentőcsomagot tavaly decemberben fogadták el az unió tagállamai. Ebből segítenének a válság miatt bajba jutott gazdaságokon. A németországi alkotmánybíróság most azt vizsgálja, hogy az alap létrehozása összhangban van-e a német, illetve az európai szabályokkal.

“A német alkotmánybíróság úgy érzi, hogy az európai politika és az integráció túl messzire ment és nem felel meg a mostani szerződéseknek” – mondta Guntram Wolff, a Bruegel Intézet elemzője.

A helyreállítási alapok létrejöttéhez az unió mind a 27 országának ratifikálnia kell a szerződést. Eddig 16 ország iktatta a dokumentumot, további 11 – köztük Magyarország még kivár. A német alkotmánybíróság vizsgálata sokakat meglepett, hiszen berlini parlament már elfogadta azt. A beadványt a szélsőjobboldali Alternatívát Németországnak nevű mozgalom indította. Szerintük ugyanis alkotmányellenes a közös adósságfelvétel.

“Szerintünk a közös adósságkibocsájtás ellentétes az uniós alapszerződés 311-es paragrafusával ezért illegális a folyamat” – mondta Bernd Lucke közgazdász, aki korábban az Afd EP-képviselője volt.

A német alkotmánybíróság előzetes véleményt kérhet az Európai Unió bíróságától, de az is elképzelhető, hogy megkötésekkel jóváhagyja a szerződés ratifikálását.

(hu.euronews.com)Kapcsolódó cikkek:


II. Erzsébeten nem fognak se a válságok, se az idő
2021. április 15.

II. Erzsébeten nem fognak se a válságok, se az idő

Koronakrízis, Brexit, skót és walesi függetlenségi törekvések – az Egyesült Királyság egyszerre küzd több súlyos krízissel. A királynő az egyetlen biztos pont. Nem kell semmit tennie azért, hogy a stabilitás záloga legyen. Elég, ha a helyén van.

Kihívások a családon belüli erőszak áldozatainak védelme során
2021. április 14.

Kihívások a családon belüli erőszak áldozatainak védelme során

A nők elleni erőszak megakadályozására irányuló erőfeszítésekben elért eredményeket és bevált jó gyakorlatokat egy 17 európai országra kiterjedő vizsgálat alapján foglalta össze jelentésében a GREVIO, amelyet egy 2019 júniusától 2020 decemberéig tartó vizsgálatot zárt le.

A digitális társadalom olvasatai – XXI.
2021. április 14.

A digitális társadalom olvasatai – XXI.

Alábbi cikksorozatában a szerző a digitális társadalom különböző aspektusait tárja elénk, igyekezve lényegre törően bemutatni szerkezetének fontosabb csomópontjait, és összegezni a tudásrendszerek, az internet, a mesterséges intelligencia, a hálózati társadalmak fontosabb, a jogalakulás szempontjából releváns mozgásait. Az utolsó részben a sorozat összegzését tárja elénk.