A német alkotmánybíróság vizsgálja az EU mentőcsomagját


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Később indulhatnak az Európai Újjáépítési Alap kifizetései a német alkotmánybíróság döntése miatt. A testület ugyanis felfüggesztette a közös hitelfelvétel ratifikálását, hogy kiderüljön, jogellenes-e a közös hitelfelvétel.


A 750 milliárd eurós mentőcsomagot tavaly decemberben fogadták el az unió tagállamai. Ebből segítenének a válság miatt bajba jutott gazdaságokon. A németországi alkotmánybíróság most azt vizsgálja, hogy az alap létrehozása összhangban van-e a német, illetve az európai szabályokkal.

“A német alkotmánybíróság úgy érzi, hogy az európai politika és az integráció túl messzire ment és nem felel meg a mostani szerződéseknek” – mondta Guntram Wolff, a Bruegel Intézet elemzője.

A helyreállítási alapok létrejöttéhez az unió mind a 27 országának ratifikálnia kell a szerződést. Eddig 16 ország iktatta a dokumentumot, további 11 – köztük Magyarország még kivár. A német alkotmánybíróság vizsgálata sokakat meglepett, hiszen berlini parlament már elfogadta azt. A beadványt a szélsőjobboldali Alternatívát Németországnak nevű mozgalom indította. Szerintük ugyanis alkotmányellenes a közös adósságfelvétel.

“Szerintünk a közös adósságkibocsájtás ellentétes az uniós alapszerződés 311-es paragrafusával ezért illegális a folyamat” – mondta Bernd Lucke közgazdász, aki korábban az Afd EP-képviselője volt.

A német alkotmánybíróság előzetes véleményt kérhet az Európai Unió bíróságától, de az is elképzelhető, hogy megkötésekkel jóváhagyja a szerződés ratifikálását.

(hu.euronews.com)
Kapcsolódó cikkek

2022. május 16.

Második kiegészítő jegyzőkönyvet fogadtak el a kiberbűnözés ellen

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának olasz elnöksége megnyitotta aláírásra a kiberbűnözés elleni egyezmény (Budapesti Kibervédelmi Egyezmény) második kiegészítő jegyzőkönyvét, amelynek célja a hatóságok közötti együttműködés és az elektronikus bizonyítékok megosztása.