A német alkotmánybíróság vizsgálja az EU mentőcsomagját


Később indulhatnak az Európai Újjáépítési Alap kifizetései a német alkotmánybíróság döntése miatt. A testület ugyanis felfüggesztette a közös hitelfelvétel ratifikálását, hogy kiderüljön, jogellenes-e a közös hitelfelvétel.


A 750 milliárd eurós mentőcsomagot tavaly decemberben fogadták el az unió tagállamai. Ebből segítenének a válság miatt bajba jutott gazdaságokon. A németországi alkotmánybíróság most azt vizsgálja, hogy az alap létrehozása összhangban van-e a német, illetve az európai szabályokkal.

“A német alkotmánybíróság úgy érzi, hogy az európai politika és az integráció túl messzire ment és nem felel meg a mostani szerződéseknek” – mondta Guntram Wolff, a Bruegel Intézet elemzője.

A helyreállítási alapok létrejöttéhez az unió mind a 27 országának ratifikálnia kell a szerződést. Eddig 16 ország iktatta a dokumentumot, további 11 – köztük Magyarország még kivár. A német alkotmánybíróság vizsgálata sokakat meglepett, hiszen berlini parlament már elfogadta azt. A beadványt a szélsőjobboldali Alternatívát Németországnak nevű mozgalom indította. Szerintük ugyanis alkotmányellenes a közös adósságfelvétel.

“Szerintünk a közös adósságkibocsájtás ellentétes az uniós alapszerződés 311-es paragrafusával ezért illegális a folyamat” – mondta Bernd Lucke közgazdász, aki korábban az Afd EP-képviselője volt.

A német alkotmánybíróság előzetes véleményt kérhet az Európai Unió bíróságától, de az is elképzelhető, hogy megkötésekkel jóváhagyja a szerződés ratifikálását.

(hu.euronews.com)
Kapcsolódó cikkek

2021. szeptember 17.

Minden olasz munkavállalónak védettnek kell lennie

Az olasz kormány csütörtökön fogadta el a világ legszigorúbb koronavírus-elleni intézkedéseit, amely minden munkavállaló számára kötelezővé teszi a koronavírus elleni védettség igazolását, a negatív tesztet vagy a fertőzésből való gyógyulást.