A videós tárgyalás sértheti az esélyegyenlőséget Koronavírus

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Egyesült Királyság esélyegyenlőségi ellenőrző szerve szerint a koronavírusra tekintettel bevezetett online bírósági tárgyalások akadályozhatják a meghallgatásokat és az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférést.


A videotelefon alkalmazása nehéz helyzetbe hozhatják többek között a tanulási nehézségekkel küzdő embereket – figyelmeztetett a brit egyenlőségi ellenőrző szerv, azzal kapcsolatban, hogy a bíróságok a koronavírus-járvány idején online tárgyalásokat tartanak.

Az Esélyegyenlőségi és Emberi Jogi Bizottság (Emberi Jogi Bizottság) időközi jelentése szerint súlyosan aggályos, hogy a terhelt jelenléte nélkül folytatnak büntetőeljárásokat.

„A videós meghallgatások jelentősen akadályozhatják a fogyatékossággal élő, bizonyos fogyatékossággal élő személyek – például tanulási nehézségekkel, autizmussal és mentális zavarokkal küzdők – kommunikációját és a történések megértését” – áll a jelentésben. “A hasonló problémákkal küzdő terheltek felülreprezentáltak a büntető igazságszolgáltatás rendszerében.”

A tanulmányt azt követően tették közzé, hogy az Igazságügyi Minisztérium bejelentése szerint egyre több bírósági meghallgatását tartanak videotelefon útján. Ebben a hónapban az Angliában és Walesben folyamatban lévő ügyek 85% -ában audio- és videomeghallgatás útján jártak el a bíróságok.

Az Emberi Jogi Bizottság jelentésében idézi a büntető igazságszolgáltatási szakértőket, akik arra figyelmeztettek, hogy az „emberi tényező” hiányzik az ilyen távmeghallgatásokból. “A bizalmat és a személyes kapcsolatot nehezebb felépíteni … az embereket és a viselkedésüket könnyebb félreérteni a távmeghallgatás esetén.”

Okos Irat Munkaügyi Modul

Az eljárásokban a kommunikáció fenti akadályait „súlyosbítja, hogy az ügyvédek és az esetleg börtönben, rendőrkapitányságon vagy más helyen fogvatartott ügyfeleik közötti a videós tárgyalásokra meghatározott idő túl rövid.”

„Az ügyvédek és ügyfelek közötti egyeztetés időtartama általában 15 perc, illetve gyakran még ennél is rövidebb is, még akkor is, ha a kapcsolattartás a videókapcsolat gyenge minősége miatt korlátozott” – figyelmeztet a jelentés. “Ez sokszor az első lehetőség, hogy a védő felvegye a kapcsolatot a védencével.”

Az Emberi Jogi Bizottság, a kormány emberi jogi és esélyegyenlőségi kérdésekkel foglalkozó tanácsadó testülete nem kezdeményezte a video- és audiomeghallgatások befejezését, de aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a távmeghallgatásokon nem mindig állnak rendelkezésre a megfelelő adatok, és sürgette a kormányt, hogy kezdje meg a szükséges információk beszerzését.

Az egyik névtelenül nyilatkozó vádlott arról tájékoztatta az Emberi Jogi Bizottság, hogy „Nem nevezném ezt valódi bíróságnak, mert egyedül voltam egy szobában egy képernyővel, de nem hallottam, amit mondtak … nagyon bonyolultnak találtam és nem tudtam részt venni az eljárásban. ”

David Isaac, az Emberi Jogi Bizottság elnöke szerint: „A koronavírus példátlan közegészségügyi veszélyhelyzetet jelent, és tudjuk, hogy a kormány keményen dolgozik annak érdekében, hogy igazságszolgáltatási rendszerünk továbbra is működjön… [De] elengedhetetlen, hogy bármely új eszköz és módszer ne súlyosbítsa a fogyatékkal élők már így is meglévő problémáit az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés terén.”

“A törvény előtti egyenlőség azt jelenti, hogy senkit sem szabad hátrányos helyzetbe hozni fogyatékossága miatt – még egy ilyen válság idején sem.”Kapcsolódó cikkek:


A Tanács aktualizálta a szabad mozgás korlátozásáról szóló ajánlást
2021. június 22.

A Tanács aktualizálta a szabad mozgás korlátozásáról szóló ajánlást

„A Tanács módosította egy korábbi ajánlását, amely koordinált megközelítést javasol a szabad mozgásnak a Covid19-világjárvány miatti korlátozására vonatkozóan. Az aktualizált változat a változó járványügyi helyzetet, a folyamatban lévő oltási kampányokat és az uniós digitális Covid-igazolvány elfogadását tükrözi.

Véleménynyilvánítás szabadsága az újságírás tükrében
2021. június 17.

Véleménynyilvánítás szabadsága az újságírás tükrében

A médiaért és az információs társadalomért felelős európai miniszterek megállapodtak abban, hogy számos intézkedést hajtanak végre a szólásszabadság legsürgetőbb kihívásainak kezelése érdekében, ideértve az újságírók biztonságának növelését, a mesterséges intelligencia (AI) és a digitalizáció hatásának szabályozását a médiában és az információs környezetben a véleménynyilvánítás szabadságával kapcsolatban.

Kórházi dolgozóknak kötelező a vakcina?
2021. június 17.

Kórházi dolgozóknak kötelező a vakcina?

A texasi szövetségi bíróság elutasította annak a 117 kórházi dolgozónak a keresetét, akik beperelték a Houston Methodist Kórházat, mert minden alkalmazottja számára kötelezővé tette a koronavírus elleni védőoltást.

Az Európai Unió Tanácsa az igazságszolgáltatás digitalizációjáról
2021. június 17.

Az Európai Unió Tanácsa az igazságszolgáltatás digitalizációjáról

„A Tanács ma jóváhagyta az e-CODEX-rendszerről szóló rendeletre vonatkozó általános megközelítést. E rendszer fő célja, hogy javítsa az illetékes igazságügyi hatóságok közötti, határokon átnyúló kommunikáció hatékonyságát, és megkönnyítse a polgárok és a vállalkozások számára az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférést.