A videós tárgyalás sértheti az esélyegyenlőséget Koronavírus

Az Egyesült Királyság esélyegyenlőségi ellenőrző szerve szerint a koronavírusra tekintettel bevezetett online bírósági tárgyalások akadályozhatják a meghallgatásokat és az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférést.


A videotelefon alkalmazása nehéz helyzetbe hozhatják többek között a tanulási nehézségekkel küzdő embereket – figyelmeztetett a brit egyenlőségi ellenőrző szerv, azzal kapcsolatban, hogy a bíróságok a koronavírus-járvány idején online tárgyalásokat tartanak.

Az Esélyegyenlőségi és Emberi Jogi Bizottság (Emberi Jogi Bizottság) időközi jelentése szerint súlyosan aggályos, hogy a terhelt jelenléte nélkül folytatnak büntetőeljárásokat.

„A videós meghallgatások jelentősen akadályozhatják a fogyatékossággal élő, bizonyos fogyatékossággal élő személyek – például tanulási nehézségekkel, autizmussal és mentális zavarokkal küzdők – kommunikációját és a történések megértését” – áll a jelentésben. “A hasonló problémákkal küzdő terheltek felülreprezentáltak a büntető igazságszolgáltatás rendszerében.”

A tanulmányt azt követően tették közzé, hogy az Igazságügyi Minisztérium bejelentése szerint egyre több bírósági meghallgatását tartanak videotelefon útján. Ebben a hónapban az Angliában és Walesben folyamatban lévő ügyek 85% -ában audio- és videomeghallgatás útján jártak el a bíróságok.

Az Emberi Jogi Bizottság jelentésében idézi a büntető igazságszolgáltatási szakértőket, akik arra figyelmeztettek, hogy az „emberi tényező” hiányzik az ilyen távmeghallgatásokból. “A bizalmat és a személyes kapcsolatot nehezebb felépíteni … az embereket és a viselkedésüket könnyebb félreérteni a távmeghallgatás esetén.”

Okos Irat Munkaügyi Modul

Az eljárásokban a kommunikáció fenti akadályait „súlyosbítja, hogy az ügyvédek és az esetleg börtönben, rendőrkapitányságon vagy más helyen fogvatartott ügyfeleik közötti a videós tárgyalásokra meghatározott idő túl rövid.”

„Az ügyvédek és ügyfelek közötti egyeztetés időtartama általában 15 perc, illetve gyakran még ennél is rövidebb is, még akkor is, ha a kapcsolattartás a videókapcsolat gyenge minősége miatt korlátozott” – figyelmeztet a jelentés. “Ez sokszor az első lehetőség, hogy a védő felvegye a kapcsolatot a védencével.”

Az Emberi Jogi Bizottság, a kormány emberi jogi és esélyegyenlőségi kérdésekkel foglalkozó tanácsadó testülete nem kezdeményezte a video- és audiomeghallgatások befejezését, de aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a távmeghallgatásokon nem mindig állnak rendelkezésre a megfelelő adatok, és sürgette a kormányt, hogy kezdje meg a szükséges információk beszerzését.

Az egyik névtelenül nyilatkozó vádlott arról tájékoztatta az Emberi Jogi Bizottság, hogy „Nem nevezném ezt valódi bíróságnak, mert egyedül voltam egy szobában egy képernyővel, de nem hallottam, amit mondtak … nagyon bonyolultnak találtam és nem tudtam részt venni az eljárásban. ”

David Isaac, az Emberi Jogi Bizottság elnöke szerint: „A koronavírus példátlan közegészségügyi veszélyhelyzetet jelent, és tudjuk, hogy a kormány keményen dolgozik annak érdekében, hogy igazságszolgáltatási rendszerünk továbbra is működjön… [De] elengedhetetlen, hogy bármely új eszköz és módszer ne súlyosbítsa a fogyatékkal élők már így is meglévő problémáit az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés terén.”

“A törvény előtti egyenlőség azt jelenti, hogy senkit sem szabad hátrányos helyzetbe hozni fogyatékossága miatt – még egy ilyen válság idején sem.”Kapcsolódó cikkek:


Hatékonyabb eszközök a bántalmazók ellen
2021. március 4.

Hatékonyabb eszközök a bántalmazók ellen

A brit kormány által javasolt módosítások szerint önálló bűncselekmény lesz a fojtogatás, nem kell együttélés a családon belüli bántalmazáshoz és kiterjesztik a bosszúpornó büntetőjogi fogalmát is.

Sértheti az uniós jogot a lengyel bírák kinevezésének szabályozása
2021. március 4.

Sértheti az uniós jogot a lengyel bírák kinevezésének szabályozása

Sérthetik az uniós jogot a lengyel igazságszolgáltatási tanácsról szóló törvény módosításai, amelyek a legfelsőbb bírósági tisztségekre pályázók kinevezését érintik – foglalt állást kedden közzétett ítéletében az Európai Unió luxemburgi székhelyű bírósága, de hozzátette, hogy a jogsértés tényleges fennállásáról a lengyel bíróságoknak kell dönteniük.

A digitális társadalom olvasatai – XV.
2021. március 4.

A digitális társadalom olvasatai – XV.

Alábbi cikksorozatában a szerző a digitális társadalom különböző aspektusait tárja elénk, igyekezve lényegre törően bemutatni szerkezetének fontosabb csomópontjait, és összegezni a tudásrendszerek, az internet, a mesterséges intelligencia, a hálózati társadalmak fontosabb, a jogalakulás szempontjából releváns mozgásait. Ezúttal a modernitás ezredvégi kritikáit veszi górcső alá.