Alkotmányellenes lehet a berlini bérleti díj maximum


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A német szövetségi kormány alkotmányellenesnek minősítette a berlini tartományi kormány lakásbérleti díjak befagyasztására vonatkozó döntését, mert az szövetségi hatáskör.

Kai Wenger a német parlament Berlint képviselő tagja, illetve a német belügyekért, építésügyért és társadalomért felelős minisztere szerint a döntés sokkal inkább szövetségi hatáskör mint tartományi.

A levél felhívja a figyelmet, hogy a szövetségi kormány a bérleti díjakra vonatkozó plafont már “átfogóan és meggyőzően” szabályozta, Berlint és a többi tartomány szövetségi parlamentjét megelőzve.

A belügyminiszter szerint a Berlin által elfogadott szabályozás alkalmas lehet arra, hogy derogálja a szövetségi kormány által meghozott jogszabályt. Amennyiben szövetségi szabályozás kerül elfogadásra a “német tartományok jogalkotási hatásköre megszűnik” – tette hozzá.

A minisztérium a bevezetett szabályozás befektetésekre és építkezésekre gyakorolt hatása miatt is aggodalmát fejezte ki. Mióta a berlini szabályozás első javaslata megjelent, a kiadott építési engedélyek mintegy 40%-kal csökkentek az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

Hónapokig tartó vitát követően végül 2019 októberében fogadta el Berlin a bérleti díjak szabályozására vonatkozó jogszabályt. A törvényt a berlini képviselőháznak is jóvá kell hagynia, amelyre várhatóan 2020 elején kerül sor, mielőtt a szabályozás júniusban hatályba lép.

Az elfogadott jogszabály szerint a következő 5 évben nem lehet bérleti díjat emelni Berlin tartományban és a bérbeadók nem kérhetnek többet az új bérlőktől, mint a korábbitól.

A szabályozás különböző maximális bérleti díjakat állapít meg Berlin egyes kerületeire és elővárosaira vonatkozóan. Amennyiben a bérbeadó a jogszabály szerinti maximális bérleti díjnál magasabb összeget követel, úgy a bérlő bírósághoz fordulhat a bérleti díjnak a limitig való csökkentése érdekében.

A 2014-ben vagy azt követően épített ingatlanok mentességet kaptak a bérleti díj maximum alól, annak érdekében, hogy a túlzsúfolt városban továbbra is ösztönözzék az új lakások építését. Érdekesség, hogy a szabályozás több mint másfél millió ingatlant érint.

(telegraph.co.uk)


Kapcsolódó cikkek

2019. október 24.

Berlinben befagyasztják a bérleti díjakat

Ha a nemzeti parlament is elfogadja, a lakhatási költségek növekedésének megállítása érdekében öt évre fagyaszthatják be a bérleti díjakat.