Átdolgozzák a lengyel reklámadó javaslatot Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A médiacégek, az ellenzék és a saját koalíciós partnerük kritikája után kedden a lengyel kormány bejelentette, hogy a progresszív és igazságos adózás biztosítása érdekében átdolgozzák azt a törvényjavaslatot, amely megadóztatná a médiában történő reklámok közzétételét.

A múlt héten Lengyelországban több magánkézben lévő tévé- és rádióállomás, valamint internetes portál némult el, illetve jelent meg fekete címlappal az adó elleni tiltakozásképpen, amely szerintük veszélyeztetné a lengyel sajtó függetlenségét és a médiapluralizmust.

A kritikusok szerint Lengyelország magyar szövetségese példáját követve próbálja növelni a média kormányzati ellenőrzését. A független lengyel média jelentős részét a reklámok vagy az előfizetők finanszírozzák. A kormány szerint az adó bevezetése az egészségügy és a kultúra finanszírozása érdekében szükséges, mert ezeket a szektorokat súlyosan érintette a koronavírus-járvány, illetve az USA központú internetes óriásokat is megadóztatnák, amelyek reklámbevételt szereznek az országban.

A Pénzügyminisztérium szóvivője keddi, a lengyel állami hírügynökségnek (PAP) adott nyilatkozatában elmondta, hogy a vállalkozások még a tegnapi nap végéig benyújthatják véleményüket. „A társadalmi egyeztetést követően készítünk egy új törvényjavaslatot, amely átülteti ezeket az aggályokat, majd tovább haladunk a (jogalkotási) folyamat következő szintjére” – jelentette be Piotr Muller kormányszóvivő egy sajtótájékoztatón.

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt koalíciós partnere, a centrista Accord bejelentette, hogy részben a vállalkozásokra gyakorolt ​​hatása miatt nem tudja támogatni a jelenlegi tervezetet. A másik koalíciós partner, a jobboldali Egységes Lengyelország általánosságban támogatta a javaslattal elérni kívánt célt, de a következő pár napban még kialakítja a véleményét az ügyben.

A kormányszóvivő szerint a vállalkozások jelezték a kormánynak, hogy aggódnak a tisztességes adómérték meghatározása miatt. Korábban kormánytisztviselők jelezték, hogy a reklámjövedelmet 2–15%  közötti differenciált adókulccsal adóztatnák, a cég nagyságától függően.

A Ringier Axel Springer tulajdonában lévő Onet lengyel internetes portál közölte, hogy az új adó miatt évente 10-20 millió zloty (2,7-5,4 millió USA dollár) adót fizethet.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök hétfőn adott nyilatkozatában elmondta, hogy az adó „igazságos és progresszív és úgy alakították ki, hogy a legnagyobb cégek viseljék az új adót a legnagyobb mértékben támogatva a gazdasági életünket”. (Joanna Plucinska és Pawel Florkiewicz riportja; szerkesztette: Alison Williams)

(reuters.com)
Kapcsolódó cikkek

2023. december 5.

A megújuló energia támogatásának főbb kérdései

Az EUB egy lett jogvita nyomán a többletvillamos-energia értékesítési díjának megállapítását érintő esetleges (vélt vagy valós) állami támogatás kérdésében hozott döntést.

2023. november 28.

Árdrágító versenyjogsértés – Mikor perelhet az EU-s károsult?

A tagállamok és az EU versenyjogi rendelkezéseinek megsértésével kapcsolatos uniós irányelv időbeli hatályának problematikájáról, az ezen alapuló kártérítési kerestek jogszerűségéről döntött a luxembourgi bíróság. Az ítélet számos hasonló, a nemzeti bíróságok előtt zajló ügyben is irányadó lehet.

2023. november 21.

Ha van kendője az a baj, ha nincs, az – Burka az iskolában

A szerző az alábbi cikkében az iskolai fejkendő hordásról szóló németországi vitáról értekezik. A Szövetségi Alkotmánybíróság két évtizede ítéletet hozott a muszlim fejkendő ügyében. A társadalmi konfliktus azonban azóta is tart. Nemrégiben egy berlini döntés korbácsolta fel az indulatokat.