Ausztrália nem hátrál meg

A Facebook elérhetetlenné tette az ausztrálok számára a hazai és külföldi média oldalait, és blokkolta a közösségi oldal felhasználói számára a hírtartalmak megosztását.


Scott Morrison ausztrál miniszterelnök pénteken tett bejelentésében megígérte, hogy továbbra is fenntartják azt a törvényjavaslatot, amellyel arra kényszerítik a Facebookot, hogy fizessen a tartalomért a hírportáloknak, mert több ország vezetője is támogatásáról biztosította, miután a közösségi média óriás letiltotta az összes ausztrál médium oldalát a Facebookon.

A Facebook elérhetetlenné tette az ausztrálok számára a hazai és külföldi média oldalait, és blokkolta a közösségi oldal felhasználói számára a hírtartalmak megosztását, arra hivatkozással, hogy nem maradt más választása az új tartalomfelhasználási törvényjavaslat miatt.

A lépés, amely több állami, kormányzati és sürgősségi szolgáltatás, valamint nonprofit és jótékonysági szervezetek oldalait is érintette, hatalmas felháborodást váltott ki.

Morrison miniszterelnök, aki a saját oldalán támadta a Facebookot Ausztrália „ismerősként való törlése”” miatt, pénteken bejelentette, hogy Nagy-Britannia, Kanada, Franciaország és India vezetői támogatásukról biztosították őt.

“Világszerte nagy az érdeklődés Ausztrália kezdeményezése iránt” – nyilatkozta Morrison újságíróknak Sydney-ben.

“Felkérem a Facebookot, hogy konstruktívan álljon az ügyhöz, mert pontosan tisztában vannak vele, hogy amire ma Ausztrália készül, azt valószínűleg sok más nyugati állam is követni fogja.”

Steven Guilbeault kanadai társadalomügyi miniszter Scott Morrison nyilatkozatát követően még aznap bejelentette, hogy országa támogatja az ausztrál megközelítést és a következő hónapokban hasonló saját szabályozást dolgoz ki.

Az ausztrál törvényt, amely a Facebookot és a Google-t arra kötelezni majd, hogy kereskedelmi megállapodásokat kössön az ausztrál kiadókkal, vagy bírósági eljárással kell szembenézni, a szövetségi alsóház már elfogadta, és a szenátus várhatóan a következő héten hagyja majd jóvá.

Josh Frydenberg ausztrál kincstárnok elmondta, hogy a híroldalak és a hírmegosztás letiltása után másodszor beszélt a Facebook vezérigazgatójával, Mark Zuckerberggel.

„Átbeszéltük a fennmaradó problémáikat, és megállapodtunk abban, hogy a jogászaink azonnal átdolgozzák őket. A hétvégén újra beszélünk ”- tette közzé Frydenberg egy tweetben.

Az ausztráliai lépést bejelentő közleményében a Facebook úgy foglalt állást, hogy az ausztrál törvény „félreértelmezte” annak értékét a kiadók számára. Frydenberg korábban azt mondta az Australian Broadcasting Corp-nak, hogy „itt sokkal nagyobb dolog forog kockán, mint egy vagy két kereskedelmi megállapodás. Ez Ausztrália szuverenitásáról szól ”.

A Facebook és a Google közösen kampányolt a törvények ellen, és mindketten azzal fenyegetőztek, hogy a törvények hatályba lépése esetén elérhetetlenné teszik a legfontosabb szolgáltatásaikat Ausztráliában.

A Google ugyanakkor számos előzetes licencszerződést jelentett be a múlt héten, többek között a News Corp.-pal kötött globális megállapodást. A Facebook még csütörtökön helyreállított néhány kormányzati oldalt, de számos jótékonysági, nonprofit és hasonló szervezet oldala továbbra is sötét maradt.

A Chartbeat New York-i elemzőcég előzetes adatai szerint a Facebook lépése azonnali hatást gyakorolt ​​az ausztrál híroldalak forgalmára. A Chartbeat adatai szerint a különböző platformokról származó ausztrál híroldalakra irányuló összes forgalom a tiltást megelőző naphoz képest az országon belül körülbelül 13% -kal, az országon kívül pedig körülbelül 30% -kal csökkent. Hasonlóképpen, az ausztrál híroldalakra irányuló forgalom önmagában a Facebook-ról Ausztráliában körülbelül 21% -ról körülbelül 2% -ra, az országon kívül pedig körülbelül 30% -ról körülbelül 4% -ra zuhant.

A News Corp Australasia ügyvezető elnöke, Michael Miller, egy független parlamenti meghallgatáson tanúskodva, megerősítette a hatást, de szerinte nőtt a társaság honlapjait közvetlenül felkereső ausztrálok száma.

“A hivatkozásokon alapuló forgalom megszűnt … ugyanakkor a webhelyeinkre irányuló közvetlen forgalom növekedése kétszámjegyű volt” – nyilatkozta Miller a megkeresésre. Azt is javasolta, hogy az ausztrál Verseny- és Fogyasztóvédelmi Bizottság (ACCC) monopóliumellenes részlege ellenőrizze a Facebook lépését.

(reuters.com)Kapcsolódó cikkek:


Hatékonyabb eszközök a bántalmazók ellen
2021. március 4.

Hatékonyabb eszközök a bántalmazók ellen

A brit kormány által javasolt módosítások szerint önálló bűncselekmény lesz a fojtogatás, nem kell együttélés a családon belüli bántalmazáshoz és kiterjesztik a bosszúpornó büntetőjogi fogalmát is.

Sértheti az uniós jogot a lengyel bírák kinevezésének szabályozása
2021. március 4.

Sértheti az uniós jogot a lengyel bírák kinevezésének szabályozása

Sérthetik az uniós jogot a lengyel igazságszolgáltatási tanácsról szóló törvény módosításai, amelyek a legfelsőbb bírósági tisztségekre pályázók kinevezését érintik – foglalt állást kedden közzétett ítéletében az Európai Unió luxemburgi székhelyű bírósága, de hozzátette, hogy a jogsértés tényleges fennállásáról a lengyel bíróságoknak kell dönteniük.

A digitális társadalom olvasatai – XV.
2021. március 4.

A digitális társadalom olvasatai – XV.

Alábbi cikksorozatában a szerző a digitális társadalom különböző aspektusait tárja elénk, igyekezve lényegre törően bemutatni szerkezetének fontosabb csomópontjait, és összegezni a tudásrendszerek, az internet, a mesterséges intelligencia, a hálózati társadalmak fontosabb, a jogalakulás szempontjából releváns mozgásait. Ezúttal a modernitás ezredvégi kritikáit veszi górcső alá.

Sérti az emberi méltóságot a koldulás büntetése
2021. március 2.

Sérti az emberi méltóságot a koldulás büntetése

Az EJEB az emberi méltóság alapvető szempontjait is elemezve egyhangúlag egyezménysértőnek találta az egyedi mérlegelést nélkülöző, általános koldulási tilalmat, amely nincsteleneket kötelez pénzbírság megfizetésére.

A bírák szólásszabadsága korlátozható
2021. február 25.

A bírák szólásszabadsága korlátozható

Az EJEB elé került ügyben a Bukaresti Fellebbviteli Bíróság bírája az akkori román főbíróval szemben kritikus véleménycikket publikált. Ebben a rendszerváltás előtt betöltött pozíciójára utalva Ügyész Elvtársnak nevezte a Semmítőszék elnökét, aki részt vett “a szocialista rendszer ellenségeinek kigyomlálásában”.