Az EJEB-hez fordul Hollandia a maláj gép ügyében


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A holland vizsgálatok alapján Oroszországnak szerepe volt az MH17-es járat Kelet-Ukrajna feletti lelövésében.


Hollandia államközi panaszt nyújtott be Oroszországgal szemben az Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB), mert szerintük Oroszország is szerepet játszott a Malaysian Airlines MH17 számú járatának hat évvel ezelőtti lelövésében.

Az MH17 járat Amszterdamból Kuala Lumpurba tartott 2014 júliusában, amikor kelet-Ukrajnában lezuhant. A fedélzeten tartózkodó 298 utasból és a személyzetből nem élte túl senki a katasztrófát. A fedélzeten 193 holland állampolgár tartózkodott. A holland ügyészek háborús bűncselekmények miatt indítottak vizsgálatot, mert a légikatasztrófa az Oroszország és Ukrajna közötti politikai és katonai összecsapások idején történt. A vizsgálatok alapján valószínűsíthető, hogy a repülőgépet egy Buk levegő-levegő rakéta lőtt le. Oroszország tagadta a balesetben való érintettségét, ugyanakkor megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát, amely független testületet hozott volna létre a balesetben részt vevők felelősségre vonására.

Az Emberi Jogok Európai Egyezményének 33. cikke kimondja, hogy „Bármely Magas Szerződő Fél a Bíróság elé terjesztheti az Egyezmény és az ahhoz kapcsolódó jegyzőkönyvek rendelkezéseinek bármely más Magas Szerződő Fél részéről történt állítólagos megsértését.”

A 33. cikk alapján Hollandia megosztotta az MH17 járat lelövésével kapcsolatos összes információt az EJEB-bel, amellyel Hollandia támogatja az elhunytak rokonainak Oroszország ellen indított ügyeit. A rokonok által indított ügyekben azt állítják, hogy Oroszország közvetlenül vagy közvetve, de felelős volt a repülőgép lelövéséért, valamint hogy nem vizsgálta ki a légikatasztrófa okait és nem működött együtt megfelelően a nemzetközi nyomozóhatóságokkal.

Oroszország továbbra sem ismeri el, hogy bármilyen szerepe lett volna az utasszállító lelövésében, és az orosz külügy szóvivője, Maria Zakharova az államközi panaszt „újabb csapásnak” nevezi Oroszország és Hollandia kapcsolataira nézve.

Stef Blok holland külügyminiszter kijelentette: “Az MH17 légikatasztrófájában elhunyt 298 áldozatnak való igazságszolgáltatás a kormány legfontosabb prioritása és továbbra is az marad.” A holland kormány azt állítja, hogy minden jogi lehetőséget igénybe fog venni ennek érdekében.

(jurist.org)
Kapcsolódó cikkek

2022. május 26.

Kitilthatják a nyugati médiumokat Oroszországból

Az orosz parlament kedden elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely felhatalmazza az ügyészeket, hogy bezárják a külföldi médiumokat Moszkvában, ha egy nyugati ország „barátságtalan” lépéseket tett az orosz médiával szemben, miután néhány orosz állami hírügynökség kénytelen volt bezárni a nyugati államokban.