Az emberi jogok megsértése miatt pert indítottak a Frontex ellen


A Frontexet, a határellenőrzésért felelős európai ügynökséget gyakran érik kritikák. De most, története során először bírósági tárgyalás elé néz a szervezet.


Az emberi jogok megsértése miatt keresetet nyújtottak be a Frontex-szel szemben az Európai Unió Bíróságához.

“Ez az első alkalom, hogy egy független, pártatlan uniós testület, bírósági eljárást folytat ezekről a kérdésekről annak érdekében, hogy – legalábbis reméljük – megpróbálják az ügynökséget számon kérni. Az összes többi szerv nem tudta ellenőrizni az ügynökséget” – mondta Omer Shatz, ügyvéd, a front-LEX szervezet részéről.

Az ügyet két menedékkérő nevében nyújtották be, akiket erőszakosan kiutasítottak, amikor megpróbáltak védelmet keresni az EU-ban.

EU Jog online

A front-LEX ügyvédei szerint az uniós jog alapján a Frontexnek le kell állítania tevékenységét az Égei-tengeren, mivel megsértették az emberi jogokat. Sőt, azt állítják, hogy a Frontex maga is része a jogsértésnek.

“A Frontex figyeli a területet drónokkal, csónakokkal és így tovább. A Frontex észleli a migráns hajók helyét. Elfogják, vagyis megállítják ezeket hajókat, és ekkor felhívják a görög parti őrséget, hogy fejezzék be a munkát, vagyis szabaduljanak meg a migránsoktól” – összegezte a megállapításaikat Omar Shatz.

De nem az uniós az egyetlen testület, amely a Frontex működését vizsgálja. Az Európai Parlament külön munkacsoportja egy jelentésben arra a következtetésre jutott, hogy az EU határügynöksége figyelmen kívül hagyta azokat a bizonyítékokat, amelyek szerint a migránsokat illegálisan utasítják ki az EU határainál.

“A jelentés fő megállapítása az, hogy nincs bizonyíték az ügynökség közvetlen részvételére az alapvető jogok megsértésében. Másodszor, természetesen van min javítani, és itt egyértelműen megneveztük a belső irányítást, ha súlyos eseményekről van szó. Például arról, hogyan kell reagálni, ha esetleges jogsértésekről számolnak be, ezen a területen van még mit javítani” – jelentette ki az Euronewsnak Lena Duepont, német EP-képviselő, a vizsgálóbizottság tagja.

Az európai parlamenti képviselők arra a következtetésre jutottak, hogy “az ügynökség bizonyítékokat talált az alapvető jogok megsértésére vonatkozó állítások alátámasztására azon [EU] tagállamokban, amelyekkel közös műveletet folytatott, de nem tudta ezeket a jogsértéseket azonnal, éberen és hatékonyan kezelni, nyomon követni”.

(hu.euronews.com)
Kapcsolódó cikkek

2022. január 24.

Új szabályokkal tartaná kordában az EU a digitális óriásplatformokat

A tervek szerint a változásokkal a felhasználók beleszólhatnak majd, abba, hogy az internetes óriáscégek milyen módszerekkel érik el őket. És könnyebb lesz az illegális tartalmak eltávolítása is. Azonban sokak szerint veszélyezteti a szólásszabadságot a tervezet.