Az érintettek politikai beállítottságát is nyilvántartotta az osztrák posta


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az osztrák adatvédelmi hatóság megbírságolta az osztrák postát, mert jogellenesen kezelték a címzettek adatait.

Az osztrák adatvédelmi hatóság által lefolytatott eljárásban tartott meghallgatások alapján a hatóság feltárta, hogy az Österreichische Post AG-t (Osztrák Posta) adatkezelési tevékenysége során megsértette a GDPR rendelkezéseit.

A hatóság határozata szerint az Osztrák Posta többek között nyilvántartást vezetett az érintettek feltételezett politikai hovatartozásáról, illetve az érintetteknek küldött küldemények gyakoriságáról, továbbá jogalap nélkül kezelte az érintettek adatait direkt marketing célból.

A jogsértések miatt a hatóság 18 millió euróra bírságolta az Osztrák Postát, amely a hatóság szerint a jogellenes és felróható magatartással arányos szankciónak tekinthető, valamint alkalmas arra, hogy a jövőbeli hasonló jogsértések elkövetésétől visszatartsa az adatkezelőket.

Az adatvédelmi hatóság döntése még nem végleges, az Osztrák Postának négy hete van, hogy bíróságon támadja meg a döntést.

(edpb.europa.eu)


Kapcsolódó cikkek

2023. május 11.

Az ordre public-elv tartalma és érvényesülése az európai büntetőjogban

Az „ordre public”, a magyar terminológiában „közrendi záradék” döntő jelentőségű a nemzetközi és a nemzeti jog találkozásánál. Egyrészről elengedhetetlen az államok jogrendszerének védelméhez. Másrészről, ha visszaélnek vele, ellehetetlenítheti a nemzetközi jog érvényre jutását.