Az érintettek politikai beállítottságát is nyilvántartotta az osztrák posta

Az osztrák adatvédelmi hatóság megbírságolta az osztrák postát, mert jogellenesen kezelték a címzettek adatait.

Az osztrák adatvédelmi hatóság által lefolytatott eljárásban tartott meghallgatások alapján a hatóság feltárta, hogy az Österreichische Post AG-t (Osztrák Posta) adatkezelési tevékenysége során megsértette a GDPR rendelkezéseit.

A hatóság határozata szerint az Osztrák Posta többek között nyilvántartást vezetett az érintettek feltételezett politikai hovatartozásáról, illetve az érintetteknek küldött küldemények gyakoriságáról, továbbá jogalap nélkül kezelte az érintettek adatait direkt marketing célból.

A jogsértések miatt a hatóság 18 millió euróra bírságolta az Osztrák Postát, amely a hatóság szerint a jogellenes és felróható magatartással arányos szankciónak tekinthető, valamint alkalmas arra, hogy a jövőbeli hasonló jogsértések elkövetésétől visszatartsa az adatkezelőket.

Az adatvédelmi hatóság döntése még nem végleges, az Osztrák Postának négy hete van, hogy bíróságon támadja meg a döntést.

(edpb.europa.eu)

Kapcsolódó cikkek:


Gyermekek idegenrendészeti őrizete – EJEB-intő Törökországnak
2019. november 13.

Gyermekek idegenrendészeti őrizete – EJEB-intő Törökországnak

Az Emberi Jogok Európai Bírósága elmarasztalta Törökországot kiskorúak idegenrendészeti őrizetével kapcsolatos többszörös jogsértés miatt. Kiskorú gyermek idegenrendészeti őrizetben tartása kivételes esetekben fordulhat elő, tekintettel arra, hogy kiemelten sérülékeny csoportról van szó.

Európai ítélet speciális energiaár-támogatás ügyében
2019. november 7.

Európai ítélet speciális energiaár-támogatás ügyében

A szerző az Európai Unió Bíróságának a fotovoltaikus napenergiát hasznosító létesítmények általi villamosenergia-termelés támogatása megszüntetésének kérdésében született ítéletét veszi górcső alá, mely az Agrenergy Srl, a Fusignano Due Srl kontra Ministero dello Sviluppo Economico-ügyben született.

„Interneten nem ceruzával írnak, hanem tintával”
2019. október 30.

„Interneten nem ceruzával írnak, hanem tintával”

A tagállamok által világszinten kötelezhetők a Facebookhoz hasonló tárhelyszolgáltatók bizonyos információk törlésére vagy azok terjesztésének megakadályozására. Az EUB döntése mérföldkőnek tekinthető.