Az ET a szlovén bíróságok függetlenségét vizsgálta


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A GRECO, a legutóbbi Szlovéniáról szóló jelentésében nem zárta ki, hogy a parlament által folytatott vizsgálatok, a folyamatban levő egyedi ügyekben alkalmasak az igazságszolgáltatás befolyásolására.

Az Európa Tanács korrupcióellenes csoportja, a GRECO, a legutóbbi Szlovéniáról szóló jelentésében nem zárta ki, hogy a parlament által folytatott vizsgálatok, a folyamatban levő egyedi ügyekben alkalmasak az igazságszolgáltatás befolyásolására a hatalommegosztás elvének megsértésére. A GRECO szerint az csak egy későbbi vizsgálattal tisztázható, hogy megsértették-e az Európa Tanács korrupcióellenes előírásait.

A GRECO 2019 júniusában vizsgálatot indított Szlovéniával szemben, miután értesült a jogalkotásnak a szlovén állami tisztviselőkre, ügyészekre és bírákra vonatkozó esetleges politikai beavatkozás lehetőségéről. A szóban forgó ügyben a Szlovén Nemzeti Tanács arra kérte a parlamentet, hogy indítson vizsgálatot egy politikus (a Szlovén Nemzeti Tanács tagja és volt polgármester) ellen indított bírósági eljárásokkal vizsgálatára. Az eljárás még folyamatban van, de az Alkotmánybíróság 2019 novemberében felfüggesztette a parlamenti vizsgálat végrehajtását.

A GRECO nem tud beavatkozni az egyedi ügyekben, ezért azt kell megvizsgálnia, hogy a parlamenti vizsgálat által az igazságszolgáltatás és/vagy az igazságszolgáltatási rendszer egyéb elemeinek politikai befolyásolásnak vannak-e kitéve, illetve ennek veszélye fennáll-e.

(coe.int)


Kapcsolódó cikkek