Az ET jogi szabályozást tervez a MI-kre


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A CAHAI megvitatja az ET által kidolgozott jogi szabályozásról készült tanulmányt, amelynek véglegesítésére csak a magánszektor és a civil szervezetek képviselőivel folytatott széles körű egyeztetést követően kerül sor.

Az Európa Tanács Mesterséges Intelligenciával foglalkozó eseti bizottsága (CAHAI) egy olyan kormányközi bizottság, amelyet az ET Minisztertanácsa állított fel annak érdekében, hogy a mesterséges intelligencia fejlesztésére, tervezésére és alkalmazására kialakított jogi szabályozás megfelelőségét vizsgálja az emberi jogok, a demokrácia és a joguralom védelmére vonatkozó kötelezettségekkel összefüggésben.

A bizottságban mind a 47 tagállam részvételével zajlik az eszmecsere, amelyben a mesterséges intelligencia hatásainak vezető szakértői is részt vesznek, akik az MI-k társadalmi és  egyénekre való hatását vizsgálják. A bizottság ezenkívül vizsgálja a különböző tagállami kezdeményezéseket, előírásokat, stratégiákat, illetve az Európa Tanács és egyéb szervezetek által eddig elért eredményeket.

A CAHAI megvitatja az ET által kidolgozott jogi szabályozásról készült tanulmányt, amelynek véglegesítésére csak a magánszektor és a civil szervezetek képviselőivel folytatott széles körű egyeztetést követően kerül sor. A jogi szabályozás megfelelőségéről készített tanulmány olyan lényeges kérdéseket tisztáz majd, mind az MI általános definíciója, az MI-kben rejlő lehetőségek és az általuk okozott kockázatok számba vétele, az emberi jogokra, joguralomra és demokráciára való hatásuk, illetve a kötelező jogi erővel bíró szabályozás kialakítására törekvés.

(coe.int)


Kapcsolódó cikkek

2023. március 30.

Zárttá válik az OpenAI

A kritikusok szerint az OpenAI zárttá tételének az fő oka, hogy a mesterséges intelligencia kutatók ne tudjanak rámutatni a nyilvánvaló problémákra, amely ezáltal veszélyessé teszi a technológiát.

2023. március 28.

Az uniós tagállamok jóváhagyták dízel- és benzinüzemű új autók értékesítésének betiltását

Az uniós tagállamok energiaügyekért felelős miniszterei keddi brüsszeli tanácskozásukon jóváhagyták az új személygépkocsikra és kisteherautókra vonatkozó szén-dioxid-kibocsátási normák felülvizsgálatáról szóló rendeletet, amelynek értelmében 2035-ig fokozatosan meg kell szüntetni a dízel- és a benzinüzemű új autók értékesítését az EU-ban, és minden új gyártású autónak kibocsátásmentesnek kell lennie.