Az ET jogi szabályozást tervez a MI-kre

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A CAHAI megvitatja az ET által kidolgozott jogi szabályozásról készült tanulmányt, amelynek véglegesítésére csak a magánszektor és a civil szervezetek képviselőivel folytatott széles körű egyeztetést követően kerül sor.

Az Európa Tanács Mesterséges Intelligenciával foglalkozó eseti bizottsága (CAHAI) egy olyan kormányközi bizottság, amelyet az ET Minisztertanácsa állított fel annak érdekében, hogy a mesterséges intelligencia fejlesztésére, tervezésére és alkalmazására kialakított jogi szabályozás megfelelőségét vizsgálja az emberi jogok, a demokrácia és a joguralom védelmére vonatkozó kötelezettségekkel összefüggésben.

A bizottságban mind a 47 tagállam részvételével zajlik az eszmecsere, amelyben a mesterséges intelligencia hatásainak vezető szakértői is részt vesznek, akik az MI-k társadalmi és  egyénekre való hatását vizsgálják. A bizottság ezenkívül vizsgálja a különböző tagállami kezdeményezéseket, előírásokat, stratégiákat, illetve az Európa Tanács és egyéb szervezetek által eddig elért eredményeket.

A CAHAI megvitatja az ET által kidolgozott jogi szabályozásról készült tanulmányt, amelynek véglegesítésére csak a magánszektor és a civil szervezetek képviselőivel folytatott széles körű egyeztetést követően kerül sor. A jogi szabályozás megfelelőségéről készített tanulmány olyan lényeges kérdéseket tisztáz majd, mind az MI általános definíciója, az MI-kben rejlő lehetőségek és az általuk okozott kockázatok számba vétele, az emberi jogokra, joguralomra és demokráciára való hatásuk, illetve a kötelező jogi erővel bíró szabályozás kialakítására törekvés.

(coe.int)

Kapcsolódó cikkek:


Egy Facebook oldal “elrablásának” története
2021. január 21.

Egy Facebook oldal “elrablásának” története

A bizarr történet jól mutatja, hogy a Facebook-csoportok, amelyek egykor központi szerepet játszottak a közösségi médiacég azon törekvésében, hogy a tartalommoderálás nehéz részét a felhasználókra terheljék, hogyan vált egyre inkább a cég problémáinak fő forrásává.

Súlyos ügyhátralék a brit büntetőügyekben
2021. január 21.

A brit rendészeti, börtönügyi, felfüggesztett szabadságvesztéssel és büntetőeljárásokkal foglalkozó főfelügyelője kedden közzétett jelentésben “súlyos aggodalmát” fejezte ki a koronavírus következtében jelentősen elhúzódó bírósági eljárások hosszú távú hatásaival kapcsolatban.

A digitális társadalom olvasatai – IX.
2021. január 21.

A digitális társadalom olvasatai – IX.

Alábbi cikksorozatában a szerző a digitális társadalom különböző aspektusait tárja elénk, igyekezve lényegre törően bemutatni szerkezetének fontosabb csomópontjait, és összegezni a tudásrendszerek, az internet, a mesterséges intelligencia, a hálózati társadalmak fontosabb, a jogalakulás szempontjából releváns mozgásait. Ezúttal az algoritmus-választék kérdését veszi górcső alá.