Az ET jogi szabályozást tervez a MI-kre


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A CAHAI megvitatja az ET által kidolgozott jogi szabályozásról készült tanulmányt, amelynek véglegesítésére csak a magánszektor és a civil szervezetek képviselőivel folytatott széles körű egyeztetést követően kerül sor.

Az Európa Tanács Mesterséges Intelligenciával foglalkozó eseti bizottsága (CAHAI) egy olyan kormányközi bizottság, amelyet az ET Minisztertanácsa állított fel annak érdekében, hogy a mesterséges intelligencia fejlesztésére, tervezésére és alkalmazására kialakított jogi szabályozás megfelelőségét vizsgálja az emberi jogok, a demokrácia és a joguralom védelmére vonatkozó kötelezettségekkel összefüggésben.

A bizottságban mind a 47 tagállam részvételével zajlik az eszmecsere, amelyben a mesterséges intelligencia hatásainak vezető szakértői is részt vesznek, akik az MI-k társadalmi és  egyénekre való hatását vizsgálják. A bizottság ezenkívül vizsgálja a különböző tagállami kezdeményezéseket, előírásokat, stratégiákat, illetve az Európa Tanács és egyéb szervezetek által eddig elért eredményeket.

A CAHAI megvitatja az ET által kidolgozott jogi szabályozásról készült tanulmányt, amelynek véglegesítésére csak a magánszektor és a civil szervezetek képviselőivel folytatott széles körű egyeztetést követően kerül sor. A jogi szabályozás megfelelőségéről készített tanulmány olyan lényeges kérdéseket tisztáz majd, mind az MI általános definíciója, az MI-kben rejlő lehetőségek és az általuk okozott kockázatok számba vétele, az emberi jogokra, joguralomra és demokráciára való hatásuk, illetve a kötelező jogi erővel bíró szabályozás kialakítására törekvés.

(coe.int)


Kapcsolódó cikkek

2022. január 24.

Új szabályokkal tartaná kordában az EU a digitális óriásplatformokat

A tervek szerint a változásokkal a felhasználók beleszólhatnak majd, abba, hogy az internetes óriáscégek milyen módszerekkel érik el őket. És könnyebb lesz az illegális tartalmak eltávolítása is. Azonban sokak szerint veszélyezteti a szólásszabadságot a tervezet.