Az EU a mesterséges intelligencia szabályozására készül

Az Európai Bizottság abban bízik, hogy az új szabályozása világszerte példaértékű lesz.


Brüsszel már évek óta foglalkozik a mesterséges intelligencia kérdésével és több ezzel kapcsolatos projektet is finanszíroz az EU. A HumanITcare például egy olyan orvosi platform, ahol a betegeknél lévő okoseszközök segítségével gyűjtik és elemzik az egészségügyi adatokat. Ezeket a mesterséges intelligencia segítségével összesítik, de döntést csak orvos hozhat, gép nem.

“A mesterséges intelligencia abban segít, hogy az orvosoknak küldött riasztások mögött is van némi gépi tanulás az adott páciensről, illetve a betegségükről. Vagyis a riasztás nem csak egy kiváltó eseményhez kötődik, hanem mélyebb ismeret van a folyamatokról. Ha valaki belép az adatbázisba, gyorsan ki tudja értékelni az adatok összességét és dönteni tud” – mondta Núria Pastor, a cég igazgatója.

A mesterséges intelligencia előnye az, hogy a gépek egy tanulási folyamattal és saját döntésekkel érnek el bizonyos célokat. A technológiának azonban hatalmas kockázatai vannak. Kínában például a polgárok megfigyelésére használják. Az Európai Parlament olyan szabályozást szeretne, ahol a végső szót mindig az emberek mondják ki.

“A mesterséges intelligenciát mindig az emberek szemszögéből kell vizsgálni. Ezt mindig az emberek fejlődéséhez kell kötni, a hasznát pedig szét kell osztani az emberek között. Másrészt tiszteletben kell tartani az alapvető jogokat” – mondta egy spanyol baloldali EP-képviselő, Ibán García del Blanco.

Közben az Egyesült Államokban ezzel ellentétes felfogással dolgoznak. Ott azt gondolják, a túlzott szabályozás gátolja a fejlesztéseket. Egy etikai kérdéseket kutató professzor szerint a kettő között lehet az ideális megoldás.

“Amikor a túlszabályozásról beszélünk, általában a gazdasági célokról van szó, arról, hogy a szabályok fékezhetik a gazdasági növekedést. A gazdasági jólét azonban csak egy cél a sok közül. Figyelembe kell venni a jogok tiszteletben tartását, még akkor is, ha ez sokszor a növekedés visszafogásával jár” – mondta az oxfordi egyetem professzora, John Tasioulas.

(hu.euronews.com)Kapcsolódó cikkek:


Az újságíró forrásvédelemhez való joga
2021. május 14.

Az újságíró forrásvédelemhez való joga

A kérelmező újságíró telefonjának metaadataihoz kért és kapott hozzáférést az ügyészség. Ő a forrásvédelem biztosítása érdekében nem szerette volna átadni az összesen tizenhat hónapot felölelő adatokat. Az EJEB a forrásvédelmet a kommunikációs jogokat védő 10. cikk hatálya alá tartozó védendő értéknek minősítette. A hozzáféréssel érintett adatkör súlyosan aránytalan, erre tekintettel egyezménysértő volt.

Jogszerűen nem fizetett adót az Amazon Luxemburgban?
2021. május 13.

Jogszerűen nem fizetett adót az Amazon Luxemburgban?

Az Amazon megnyerte a pert az Európai Bizottsággal szemben, amelyben a Bizottság azt állította, hogy az amerikai technológiai vállalat 250 millió euró „illegális állami támogatást” kapott adókedvezmények formájában Luxemburgtól.

A határmenti szerencsejáték és a vállalkozás szabadsága
2021. május 12.

A határmenti szerencsejáték és a vállalkozás szabadsága

Az EUB egy cseh lottóértékesítési ügyben vizsgálta a szolgáltatásnyújtás szabadságát és arra a következtetésre jutott, hogy azt csak akkor lehet alkalmazni, ha az adott tagállam az EU-s tagországok vállalkozásaira eltérő szabályozást alkalmaz, mint a hazai cégekre.

Kína megszállja a nemzetközi szervezeteket
2021. május 11.

Kína megszállja a nemzetközi szervezeteket

Az új világhatalom, Kína egyre nagyobb befolyásra tesz szert az ENSZ-ben. Pozícióival gazdasági-politikai érdekeit érvényesíti és próbálja saját képére formálni a világot.