Az EUB-hoz fordul a Bizottság a lengyel bírák függetlensége miatt


A Bizottság az EUB előtt perli be Lengyelországot az igazságszolgáltatás függetlenségének és a jogállamiság sérelme miatt.


Az Európai Bizottság az EUB-nál perli be Lengyelországot azon jogszabályok miatt, amelyek veszélyeztetik a bírák függetlenségét és akadályozza őket az uniós jog alkalmazásában. A lengyel kormány dühös válaszára nem kellett sokat várni.

A jogállamiság tiszteletben tartásáról folytatott vita legújabb fordulójában Brüsszel bejelentette, hogy felkéri az Európai Unió Bíróságát, hogy hozzon ideiglenes végzést a lengyel jogszabály alkalmazásának felfüggesztéséről a jogerős ítélet meghozataláig.

“A Bizottság úgy véli, hogy a törvény sérti az igazságszolgáltatás függetlenségét Lengyelországban, és összeegyeztethetetlen az unió jogának elsőbbségével” – jelentette be sajtótájékoztatóján Didier Reynders, az Bizottság igazságügyi biztosa. A lengyel kormány szerint az Európai Bizottság keresetének sem jogi, sem ténybeli alapja nincs. A kormányszóvivő szerint az igazságszolgáltatás „kizárólag tagállami hatáskör”, és a lengyel szabályozás „nem tér el az uniós normáktól”.

A 2020 februárjában hatályba lépett igazságügyi törvény akadályozza a lengyel bírákat abban, hogy jogi kérdéseket terjesszenek az EUB elé, és létrehoztak egy nemzeti testületet, amely az uniós jog figyelmen kívül hagyásával dönt a bírák függetlenségéről. A jogszabály alapján felállítottak egy „fegyelmi kamarát” is, amely az ország legfelsőbb bíróságának bíráit felügyeli, és jogosult felfüggeszteni a bírák büntetőeljárás alóli mentelmi jogát, ideiglenes felfüggeszthetik őket és csökkenthetik a fizetésüket.

A többségében kormányközeli tagokból álló kamara eddig három legfelsőbb bírósági bírót függesztett fel, miután bírálták a változásokat és az igazságügyi minisztérium politikáját. A Bizottság, amely 2017-ben kötelezettségszegési eljárást indított Lengyelország ellen, beadványában kijelentette, hogy a 2019-es törvény összeegyeztethetetlen az uniós jog elsőbbségével, és fegyelmi eljárással hatékonyan akadályozta a bíróságokat abban, hogy közvetlenül alkalmazzák az uniós jogot.

„A lengyel bírák európai bírák is” – jelentette ki Věra Jourová, a Bizottság alelnöke. „Az uniós jogszabályokat alkalmazzák, és hozzájárulnak a kölcsönös bizalom kialakításához, amelyre Európa épül. A nemzeti kormányok szabadon alakíthatják az igazságszolgáltatást, de tiszteletben kell tartaniuk az EU-szerződéseket. „A Bizottság bejelentette, hogy ideiglenes intézkedéseket kér „az igazságszolgáltatás függetlenségét és az uniós jogrendet súlyos és helyrehozhatatlan további károk megakadályozása érdekében”.

A jogszabály hatálybalépése „az eljárás megindításának döntő lépése volt” – mondta Reynders. A kereset a Bizottság régóta tartó kampányának része amely szerint Lengyelország és Magyarország populista nacionalista kormányait rászorítsák az európai demokratikus normák betartására.

Az Európai Parlament főbb frakcióinak vezetői a múlt héten levelet küldtek Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek, amelyben a Lengyelországban a jogállamiság eróziója miatti aggodalmuknak adtak hangot, amely szerintük „végül az unió összeomlásával végződhet”.

(theguardian.com)
Kapcsolódó cikkek

2022. január 18.

A fizetett szabadság és a túlórapótlék viszonyát értelmezte az EUB

Az EUB azt vizsgálta, hogy ellentétes-e az uniós joggal, ha a kollektív szerződés kizárja a fizetett szabadság időtartamát a ledolgozott munkaidőért járó túlórapótlék számításából és ezzel potenciálisan visszatartja a munkavállalót a szabadság kivételétől.