Az EUB korlátozhatja a bűnözök elleni adatgyűjtést


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európai Unió Törvényszékének csütörtökön kibocsájtott főtanácsnoki indítványának nagy hatása lehet a bűnüldözésre Európában. Eszerint ugyanis az ír hatóságok törvénytelenül használtak fel mobiltelefonos információkat egy gyilkossági ügyben.

2015-ben börtönbüntetésre ítélték Graham Dwyer-t egy három évvel korábbi gyilkosság miatt. A hatóságok a bizonyítékok között korábban gyűjtött mobiltelefonos cellainformációkat is felhasználtak. Az elítélt azonban az unió luxemburgi bírósága elé vitte az ügyet, mondván a mobiladatok felhasználása ellentétes az uniós jogszabályokkal.

Most az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoki indítványa lényegében a gyilkosnak adott igazat. Ezek az indítványok az esetek többségében megegyeznek a későbbi ítéletekkel, ezért kiemelt figyelmet élveznek.

Csak terrorveszély esetén indokolt az adatok tárolása

A törvényszék indoklása szerint a közlekedési és földrajzi információk nagy mértékű gyűjtése és tárolása csak nemzetbiztonsági veszély, például terrortámadás esetén indokolt. Egy gyilkossági ügy pedig a luxembourgi testület szerint nem jelent ilyen veszélyt. Az ír hatóságok azzal érveltek, hogy a cellainformációk nélkül Dwyer-t nem tudták volna elítélni. A férfi ügyvédei szerint viszont az adatgyűjtés sértette az elítélt jogait.

A főtanácsnoki indítvány kitér ara, hogy az írországi jog szerint a rendőrség is dönthet ilyen adatgyűjtés elrendeléséről. Azonban korábbi uniós bírósági ítéletek ezzel szemben már kimondták, hogy ehhez bíróság, vagy más, a kormánytól független hatóság jóváhagyása szükséges.

Nagy hatása lehet a későbbi ítéletnek

Elemzők szerint ha az ítélet megegyezik majd a mostani főtanácsnoki indítvánnyal, annak nagy hatása lehet a rendvédelmi szervek munkájára az Európai Unióban. Az írországi sajtó pedig arról cikkez, hogy az ítélet nagy lökést adhat a gyilkosságért elítélt Graham Dwyer szabadon bocsátásáért való jogi küzdelmében. Írország legfőbb ügyésze pedig arra figyelmeztetett, hogy veszélyes bűnözők maradhatnak szabadlábon, ha korlátozzák a mobiltelefonokból származó adatokhoz való hozzáférést.

Az uniós bíróság egyébként más ügyben is felülbírálta már az egyes tagállamok törvényeit, ha azok ellentétben álltak az uniós joggal. Legutóbb a lengyel igazságügyi reform egyik kulcselemének tartott bírósági Fegyelmi Tanácsokról szóló jogszabály luxemburgi érvénytelenítése után robbant ki politikai konfliktus a varsói kormány és Brüsszel között.

(hu.euronews.com)
Kapcsolódó cikkek

2023. november 28.

Árdrágító versenyjogsértés – Mikor perelhet az EU-s károsult?

A tagállamok és az EU versenyjogi rendelkezéseinek megsértésével kapcsolatos uniós irányelv időbeli hatályának problematikájáról, az ezen alapuló kártérítési kerestek jogszerűségéről döntött a luxembourgi bíróság. Az ítélet számos hasonló, a nemzeti bíróságok előtt zajló ügyben is irányadó lehet.

2023. november 21.

Ha van kendője az a baj, ha nincs, az – Burka az iskolában

A szerző az alábbi cikkében az iskolai fejkendő hordásról szóló németországi vitáról értekezik. A Szövetségi Alkotmánybíróság két évtizede ítéletet hozott a muszlim fejkendő ügyében. A társadalmi konfliktus azonban azóta is tart. Nemrégiben egy berlini döntés korbácsolta fel az indulatokat.

2023. november 16.

Vagyonelkobzás büntetőeljárásban – Uniós kontra nemzeti jog

Az unió luxembourgi bíróságához egy olyan büntetőeljárás részeként fordultak, amelynek során két magánszemély – mint az eljárásban érintett harmadik felek – a nyomozási szakaszban lefoglalt vagyonuk visszaszolgáltatását kérték a bolgár szakosított bíróságtól.