Az Európa Tanács a romló sajtószabadságra figyelmeztet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európa Tanács aggodalmának adott hangot a sajtószabadság helyzetének romlása miatt és felszólította a tagállamokat, hogy lépjenek fel politikai eszközökkel e tendencia ellen.

A sajtószabadság világnapja előtt kiadott nyilatkozatában Marija Pejčinović Burić, az Európa Tanács főtitkára felszólította az európai kormányokat, hogy mutassanak erősebb politikai elkötelezettséget az újságírók és a független újságírás védelme érdekében annak érdekében, hogy megállítsák a sajtószabadság romlását a kontinens országaiban.

„A sajtószabadság demokráciáink alapvető pillére, amelyet túl gyakran vesznek természetesnek. A média szabadságának tiszteletben tartása számos országban csökken. Az elmúlt években tanúi lehettünk az újságírók elleni erőszak és megfélemlítés növekedésének.

A koronavírus járvány idején erőteljesen megnőtt az újságírók elleni erőszak, valamint a kormányzati politika megkérdőjelezésére irányuló cenzúra és megtorlások száma. Ugyanakkor a minőségi média komoly gazdasági kihívásokkal néz szembe, és a világjárvány miatt sok újságíró elvesztette az állását.

Ezeket az aggasztó tendenciákat emeli ki az Európa Tanács a következő napokban közzétett éves jelentésében. Itt az ideje emlékeztetni a tagállamokat, hogy kötelességük biztosítani, hogy az újságírók erőszaktól és megfélemlítéstől mentesen végezhessék munkájukat, és teljesítsék nyilvános ellenőrző szerepüket, amely magában foglalja az állami hatóságok felelősségre vonását döntéseikért és cselekedeteikért.

Az Újságírás Védelme és az Újságírók Biztonsága Platformon belül 14 nemzetközi sajtószabadsággal foglalkozó szervezet által ma közzétett éves jelentése 201 súlyos esetet sorol fel a sajtószabadság veszélyeztetésével az Európa Tanács 47 tagállamában 2020-ban, ami 40% -os növekedést jelent. Rekordszámú fizikai támadás történt (52 eset) és az újságírók zaklatása vagy megfélemlítése (70 eset) is jelentősen nőtt.

(coe.int)
Kapcsolódó cikkek

2023. november 28.

Árdrágító versenyjogsértés – Mikor perelhet az EU-s károsult?

A tagállamok és az EU versenyjogi rendelkezéseinek megsértésével kapcsolatos uniós irányelv időbeli hatályának problematikájáról, az ezen alapuló kártérítési kerestek jogszerűségéről döntött a luxembourgi bíróság. Az ítélet számos hasonló, a nemzeti bíróságok előtt zajló ügyben is irányadó lehet.

2023. november 21.

Ha van kendője az a baj, ha nincs, az – Burka az iskolában

A szerző az alábbi cikkében az iskolai fejkendő hordásról szóló németországi vitáról értekezik. A Szövetségi Alkotmánybíróság két évtizede ítéletet hozott a muszlim fejkendő ügyében. A társadalmi konfliktus azonban azóta is tart. Nemrégiben egy berlini döntés korbácsolta fel az indulatokat.

2023. november 16.

Vagyonelkobzás büntetőeljárásban – Uniós kontra nemzeti jog

Az unió luxembourgi bíróságához egy olyan büntetőeljárás részeként fordultak, amelynek során két magánszemély – mint az eljárásban érintett harmadik felek – a nyomozási szakaszban lefoglalt vagyonuk visszaszolgáltatását kérték a bolgár szakosított bíróságtól.