Az Európa Tanács a romló sajtószabadságra figyelmeztet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európa Tanács aggodalmának adott hangot a sajtószabadság helyzetének romlása miatt és felszólította a tagállamokat, hogy lépjenek fel politikai eszközökkel e tendencia ellen.


A sajtószabadság világnapja előtt kiadott nyilatkozatában Marija Pejčinović Burić, az Európa Tanács főtitkára felszólította az európai kormányokat, hogy mutassanak erősebb politikai elkötelezettséget az újságírók és a független újságírás védelme érdekében annak érdekében, hogy megállítsák a sajtószabadság romlását a kontinens országaiban.

„A sajtószabadság demokráciáink alapvető pillére, amelyet túl gyakran vesznek természetesnek. A média szabadságának tiszteletben tartása számos országban csökken. Az elmúlt években tanúi lehettünk az újságírók elleni erőszak és megfélemlítés növekedésének.

A koronavírus járvány idején erőteljesen megnőtt az újságírók elleni erőszak, valamint a kormányzati politika megkérdőjelezésére irányuló cenzúra és megtorlások száma. Ugyanakkor a minőségi média komoly gazdasági kihívásokkal néz szembe, és a világjárvány miatt sok újságíró elvesztette az állását.

Ezeket az aggasztó tendenciákat emeli ki az Európa Tanács a következő napokban közzétett éves jelentésében. Itt az ideje emlékeztetni a tagállamokat, hogy kötelességük biztosítani, hogy az újságírók erőszaktól és megfélemlítéstől mentesen végezhessék munkájukat, és teljesítsék nyilvános ellenőrző szerepüket, amely magában foglalja az állami hatóságok felelősségre vonását döntéseikért és cselekedeteikért.

Az Újságírás Védelme és az Újságírók Biztonsága Platformon belül 14 nemzetközi sajtószabadsággal foglalkozó szervezet által ma közzétett éves jelentése 201 súlyos esetet sorol fel a sajtószabadság veszélyeztetésével az Európa Tanács 47 tagállamában 2020-ban, ami 40% -os növekedést jelent. Rekordszámú fizikai támadás történt (52 eset) és az újságírók zaklatása vagy megfélemlítése (70 eset) is jelentősen nőtt.

(coe.int)
Kapcsolódó cikkek

2022. május 18.

Havi 3 napot maradhatnak otthon a nők Spanyolországban

Elfogadta a spanyol kormány a menstruációs szabadságról szóló törvényt. A jogszabály havonta 3, maximum 5 napot biztosít a nőknek, hogy súlyos menstruációs fájdalmak esetén otthon maradjanak.

2022. május 18.

Kiutasítás az EU-n belül – Döntés a közbiztonsági „jogegyenlőségről”

A szerző az Európai Unió Bíróságának az Ordre des barreaux francophones et germanophone, további felek és a Conseil des ministres ügyében[1] született ítéletét elemzi, mely az uniós polgár beutazáshoz és tartózkodáshoz való jogának közrendi vagy közbiztonsági okokból történő korlátozásáról szól.

2022. május 16.

Második kiegészítő jegyzőkönyvet fogadtak el a kiberbűnözés ellen

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának olasz elnöksége megnyitotta aláírásra a kiberbűnözés elleni egyezmény (Budapesti Kibervédelmi Egyezmény) második kiegészítő jegyzőkönyvét, amelynek célja a hatóságok közötti együttműködés és az elektronikus bizonyítékok megosztása.