Az európai turizmus újraindítása Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európai Bizottság elindította az Európán belüli utazás és idegenforgalom biztonságos újraindítását támogató, Re-open EU elnevezésű internetes platformot, amely valós idejű tájékoztatást nyújt a határok helyzetéről, valamint a tagállamokban elérhető közlekedési és idegenforgalmi szolgáltatásokról.


A „Re-open EU” honlapon egy helyen megtalálhatók lesznek a tagállamoktól származó gyakorlati információk az érvényben lévő utazási korlátozásokról, közegészségügyi és biztonsági intézkedésekről (például a fizikai távolságtartásra és a maszkviselésre vonatkozó előírásokról), valamint az uniós és nemzeti turisztikai ajánlatokról. Segítségével az európai polgárok felelősségteljes és megalapozott döntéseket hozhatnak nyaralásuk és utazásaik tervezésekor, figyelembe véve a koronavírus-járványból fakadó, továbbra is meglévő kockázatokat.

Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos hangsúlyozta: „A heteken át tartó kijárási korlátozások után újra megnyílnak az EU belső határai. A ma elindított uniós honlap révén az utazók könnyen hozzáférhetnek az információkhoz, és így nagyobb bizalommal és biztonsággal tervezhetik és bonyolíthatják utazásaikat. A honlap emellett segíti a kisebb éttermek és szállodák tulajdonosait, valamint az európai városokat, hogy ötleteket merítsenek a máshol bevezetett innovatív megoldásokból.”

Marija Gabriel, az innovációért, a kutatásért, a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért, valamint a Közös Kutatóközpontért (JRC) felelős európai biztos kijelentette: „Európa hatalmas és gazdag kulturális öröksége az egyik legfőbb közös kincsünk. Mivel azonban az elmúlt hónapokban nem volt lehetőség utazni, és a legtöbb helyszín zárva volt, a válság súlyos károkat okozott a kulturális és idegenforgalmi ágazatnak. A „Re-open EU” platform naprakész, alapvető információkkal segít, hogy újra biztonságosan indulhassunk Európa felfedezésére.”

európai unió jogrendszere

A „Re-open EU” platform részét képezi a Bizottság 2020. május 13-i idegenforgalmi és közlekedési csomagjának, amelynek célja az, hogy helyreállítsa az utazásba vetett bizalmat az EU-ban, illetve segítse az európai turizmus biztonságos újraindítását a szükséges egészségügyi óvintézkedésekkel összhangban. Az új platform, amely mobilbarát változatban (webalapú alkalmazásként) is elérhető lesz, alapvető kiindulási pontként szolgálhat mindenki számára, aki az EU-n belül utazik, mivel egy helyen gyűjti össze a Bizottságtól és a tagállamoktól származó naprakész információkat. A felhasználók interaktív térkép segítségével böngészhetik az egyes uniós tagállamokra vonatkozó országspecifikus információkat, aktuális híreket és tanácsokat. A platform könnyen elérhető lesz alkalmazáson vagy weboldalon keresztül, és az EU 24 hivatalos nyelvén áll rendelkezésre.

A platform tájékoztatást ad a támogatói utalványrendszerekről is, amelyek keretében a fogyasztók azzal támogathatják kedvenc szállodáikat vagy éttermeiket, hogy az újranyitás után beváltható utalványt vásárolnak egy jövőbeli tartózkodásra vagy étkezésre, így támogatva az európai vendéglátóipari ágazatot a korlátozások feloldásáig és a határok újbóli megnyitásáig. A támogatói utalványok abban segítik a vállalkozásokat, hogy később nyújtandó szolgáltatások értékesítésével hidalják át a bevételek kiesését. Az ügyfél által befizetett összeg közvetlenül a szolgáltatóhoz kerül. A honlap létrehozásával a Bizottság segíteni szeretné az érintett vállalkozások és az erre nyitott ügyfelek jobb összekapcsolását, különösen a külföldi utazások esetében.

Végezetül Európa digitális kulturális platformja, az Europeana elindítja a Discovering Europe elnevezésű honlapot, amely az Európa legfőbb nevezetességeit ábrázoló műalkotásokat és fényképeket gyűjti össze. Emellett az Europeana Pro platformon online turisztikai fórum jön létre a kulturális örökséggel foglalkozó szakemberek számára az EU-n belüli turizmust támogató kezdeményezések megismeréséhez.

A Bizottság 2020. május 13-án elfogadott, a 2020-tól kezdődő időszakra szóló idegenforgalmi és közlekedési csomagja keretében bejelentette egy olyan honlap létrehozását, ahol az utazók minden releváns információt megtalálnak az EU-n belüli biztonságos utazáshoz. A Bizottság bejelentette, hogy felkarolja a támogatói utalványok rendszerét is, illetve együttműködik a nemzeti hatóságokkal és a helyi idegenforgalmi szervezetekkel és vállalkozásokkal, hogy minél több hasonló kezdeményezés szülessen és terjedjen el.

Az idegenforgalomért felelős miniszterek május 20-i videokonferenciájukon megvitatták az e célra létrehozandó uniós platform kérdését, és széles körben támogatták a kezdeményezést. A Bizottság Közös Kutatóközpontja (JRC) által kifejlesztett „Re-open EU” platform valós idejű adatokkal szolgál mintegy 30 közlekedési, közegészségügyi és idegenforgalmi mutatóra vonatkozóan, a tagállamoktól származó információk alapján, melyeket az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai egészítenek ki.

A Bizottság 2020. június 11-én ismertette az EU-ba irányuló utazási korlátozások június 30. utáni, részleges és fokozatos feloldására vonatkozó ajánlásait, és felszólította a tagállamokat, hogy június 15-ig szüntessék meg a szabad mozgást érintő korlátozásokat és a belső határellenőrzéseket, tekintettel az EU-n belüli egészségügyi helyzet javulására, valamint a tagállamokban bevezetett, a fizikai távolságtartásra vonatkozó és egyéb egészségügyi intézkedésekre.

A „Re-open EU” honlapon a Bizottság hasznos tájékoztatást ad a különböző tagállamok idegenforgalmi kínálatáról, illetve az olyan uniós fellépésekről, mint az intelligens turizmus európai fővárosai, a „kiemelt európai turisztikai célterületek” (EDEN) és az Európa Kulturális Fővárosa program.

(hirlevel.egov.hu)

(ec.europa.eu)
Kapcsolódó cikkek

2022. január 18.

A fizetett szabadság és a túlórapótlék viszonyát értelmezte az EUB

Az EUB azt vizsgálta, hogy ellentétes-e az uniós joggal, ha a kollektív szerződés kizárja a fizetett szabadság időtartamát a ledolgozott munkaidőért járó túlórapótlék számításából és ezzel potenciálisan visszatartja a munkavállalót a szabadság kivételétől.