Bíróság döntött a kiskorú beoltásáról Koronavírus


Egy holland apa nem akarta, hogy fia oltást kapjon, de a bíróság engedélyezte a fiúnak az oltást, hogy meglátogathassa haldokló nagymamáját.


Egy 12 éves groningeni fiú pert nyert a bíróságon, amely feljogosította őt a koronavírus elleni védőoltásra, hogy apja ellenvetései ellenére meglátogathassa haldokló nagymamáját.

A bíró úgy ítélte meg, hogy a védőoltás csökkenti annak esélyét, hogy megfertőzze a előrehaladott rákban szenvedő nagymamát.

A vakcinákat Hollandiában a 12-17 éves korosztály számára már engedélyezték, de a 17 éven aluliaknak mindkét szülő beleegyezésére szükségük van.

Az oltással szembeni szkepticizmus fokozódik az országban.

Bart Tromp, a Groningeni Járásbíróság bírája szerint a fiút azonnal be kell oltani, mert az ő érdekei elsőbbséget élveznek az apa aggályaihoz képest.

A bírósági iratok szerint a fiú a lehető legtöbb időt szerette volna a nagymamájával tölteni, aki áttétes tüdőrákban szenved, és “élete utolsó szakaszában van”.

Tromp bíró elutasította az apa azon érveit, miszerint az oltások “tesztfázisban vannak”, és kockázatot jelentenek a nemzőképességre, mert a bíróság szerint erre nincs tudományos bizonyíték.

Azt a kockázatot is említette, hogy bár a gyerekek kevésbé valószínű, hogy súlyosan megbetegedtek volna a vírustól, de posztcovid betegség alakulhat ki náluk.

Mások megfertőzésének kockázata is alacsonyabb, ha megkapja a fiú a védőoltást – érvelt a bíróság.

A fiú édesanyja támogatta bírósági eljárását. A fiú szülei pedig már elváltak. A holland törvények szerint, ha a szülők nem tudnak megegyezni, a bíróságnak a gyermek érdekében kell döntenie.

(bbc.com)
Kapcsolódó cikkek

2022. május 19.

Végrehajtási perben is vizsgálható a fogyasztói szerződés tisztességtelensége

Az EUB döntése értelmében nem lehet kizárni, hogy a végrehajtási kifogást elbíráló bíróság hivatalból vizsgálhassa a tisztességtelen szerződési feltételeket, ha az adós nem mondott ellent a fizetési meghagyásnak, illetve akkor, ha az állam biztosít más polgári jogi eljárást a tisztességtelenség vizsgálatára.