Börtön járt az üzleti titkok ellopásáért Koronavírus

A bíróság 18 hónap börtönre ítélte a Google volt munkavállalóját, mert a cég üzleti titkait átmásolta a saját számítógépére, amelyet elvitt az Uber-hez.


Az San Francisco-i bíróság kedden 18 hónapos börtönbüntetésre ítélte Anthony Levandowskit, a Google egykori mérnökét, akit bűnösnek találtak az önjáró autókkal kapcsolatos üzleti titok ellopásában, amelyeket továbbított új munkahelyének az Ubernek, amely a Google konkurense.

William Alsup bíró úgy rendelkezett, hogy Levandowskit, akit márciusban tett beismerő vallomása alapján most ítéltek el, a koronavírus járvány végét követően kell őrizetbe venni.

Alsup bíró szerint a ha nem szabna ki börtönbüntetést, azzal „zöld utat adna minden jövőbeli tehetséges mérnöknek, hogy nyugodtan lopjanak üzleti titkokat”. Levandowski tettét pedig „a versenytárs játszmájának” minősítette.

Alsup bíró idén tölti 75 életévét – és közel öt évtizede vesz részt a Szilícium-völggyel kapcsolatos perekben -, Levandowski tettét “a pályája eddigi legnagyobb üzleti titokkal kapcsolatos bűncselekményként jellemezte.”

A jövőben több száz milliárd dollárt fog érni a szóban forgó technológia, ezért, ha van megfelelő pénzügyi ösztönzés, a jó emberek is képesek szörnyű dolgokat tenni. A jelen ügyben is ez történt” – mondta Alsup.

Az ügyészek 27 hónapos börtönbüntetést indítványoztak, de a bíró végül 18 hónapot állapított meg.

Levandowski egyéves házi őrizetet indítványozott a Marin megyei házában, arra hivatkozva, hogy az utóbbi években fellépő heveny tüdőgyulladásai miatt fokozottan ki van téve a koronavírusnak, amely börtönbe vonulása esetén a halálához is vezethet.

Levandowski ügyvédjei indítványozták, hogy a bíróság vegye figyelembe, hogy a nyomozók nem találtak bizonyítékot arra, hogy “Levandowski felhasználta a Google üzleti titkait a munkaviszonyának megszűnése után”.

A vád szerint Levandowski több mint 14.000 Google-fájlt másolt át, köztük fejlesztési ütemterveket és a termékterveket, a saját laptopjára, mielőtt kilépett a cégtől, és eközben tárgyalásokat folytatott az Uberrel, ahol rövid ideig vezette az önjáró autókkal foglalkozó részleget.

Uber 2017-ben menesztette Levandowskit, majd megállapodást kötött a Google anyacégével az Alphabet INC-vel, az üzleti titkokkal való visszaéléssel kapcsolatban, visszatartva a saját  önvezető projektjét.

A techcégek közötti vita azonban továbbra is folyamatban van. Levandowski márciusban csődöt jelentett be, mert 179 millió dollárral tartozik az Alphabet Inc-nek Google-nak az általa elkövetett üzleti titoksértés miatt.

(reuters.com)Kapcsolódó cikkek:


Hatékonyabb eszközök a bántalmazók ellen
2021. március 4.

Hatékonyabb eszközök a bántalmazók ellen

A brit kormány által javasolt módosítások szerint önálló bűncselekmény lesz a fojtogatás, nem kell együttélés a családon belüli bántalmazáshoz és kiterjesztik a bosszúpornó büntetőjogi fogalmát is.

Sértheti az uniós jogot a lengyel bírák kinevezésének szabályozása
2021. március 4.

Sértheti az uniós jogot a lengyel bírák kinevezésének szabályozása

Sérthetik az uniós jogot a lengyel igazságszolgáltatási tanácsról szóló törvény módosításai, amelyek a legfelsőbb bírósági tisztségekre pályázók kinevezését érintik – foglalt állást kedden közzétett ítéletében az Európai Unió luxemburgi székhelyű bírósága, de hozzátette, hogy a jogsértés tényleges fennállásáról a lengyel bíróságoknak kell dönteniük.

A digitális társadalom olvasatai – XV.
2021. március 4.

A digitális társadalom olvasatai – XV.

Alábbi cikksorozatában a szerző a digitális társadalom különböző aspektusait tárja elénk, igyekezve lényegre törően bemutatni szerkezetének fontosabb csomópontjait, és összegezni a tudásrendszerek, az internet, a mesterséges intelligencia, a hálózati társadalmak fontosabb, a jogalakulás szempontjából releváns mozgásait. Ezúttal a modernitás ezredvégi kritikáit veszi górcső alá.