Börtön járt az üzleti titkok ellopásáért Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A bíróság 18 hónap börtönre ítélte a Google volt munkavállalóját, mert a cég üzleti titkait átmásolta a saját számítógépére, amelyet elvitt az Uber-hez.Az San Francisco-i bíróság kedden 18 hónapos börtönbüntetésre ítélte Anthony Levandowskit, a Google egykori mérnökét, akit bűnösnek találtak az önjáró autókkal kapcsolatos üzleti titok ellopásában, amelyeket továbbított új munkahelyének az Ubernek, amely a Google konkurense.

William Alsup bíró úgy rendelkezett, hogy Levandowskit, akit márciusban tett beismerő vallomása alapján most ítéltek el, a koronavírus járvány végét követően kell őrizetbe venni.

Alsup bíró szerint a ha nem szabna ki börtönbüntetést, azzal „zöld utat adna minden jövőbeli tehetséges mérnöknek, hogy nyugodtan lopjanak üzleti titkokat”. Levandowski tettét pedig „a versenytárs játszmájának” minősítette.

Alsup bíró idén tölti 75 életévét – és közel öt évtizede vesz részt a Szilícium-völggyel kapcsolatos perekben -, Levandowski tettét „a pályája eddigi legnagyobb üzleti titokkal kapcsolatos bűncselekményként jellemezte.”

A jövőben több száz milliárd dollárt fog érni a szóban forgó technológia, ezért, ha van megfelelő pénzügyi ösztönzés, a jó emberek is képesek szörnyű dolgokat tenni. A jelen ügyben is ez történt” – mondta Alsup.

Az ügyészek 27 hónapos börtönbüntetést indítványoztak, de a bíró végül 18 hónapot állapított meg.

Levandowski egyéves házi őrizetet indítványozott a Marin megyei házában, arra hivatkozva, hogy az utóbbi években fellépő heveny tüdőgyulladásai miatt fokozottan ki van téve a koronavírusnak, amely börtönbe vonulása esetén a halálához is vezethet.

Levandowski ügyvédjei indítványozták, hogy a bíróság vegye figyelembe, hogy a nyomozók nem találtak bizonyítékot arra, hogy „Levandowski felhasználta a Google üzleti titkait a munkaviszonyának megszűnése után”.

A vád szerint Levandowski több mint 14.000 Google-fájlt másolt át, köztük fejlesztési ütemterveket és a termékterveket, a saját laptopjára, mielőtt kilépett a cégtől, és eközben tárgyalásokat folytatott az Uberrel, ahol rövid ideig vezette az önjáró autókkal foglalkozó részleget.

Uber 2017-ben menesztette Levandowskit, majd megállapodást kötött a Google anyacégével az Alphabet INC-vel, az üzleti titkokkal való visszaéléssel kapcsolatban, visszatartva a saját  önvezető projektjét.

A techcégek közötti vita azonban továbbra is folyamatban van. Levandowski márciusban csődöt jelentett be, mert 179 millió dollárral tartozik az Alphabet Inc-nek Google-nak az általa elkövetett üzleti titoksértés miatt.

(reuters.com)
Kapcsolódó cikkek

2023. május 11.

Az ordre public-elv tartalma és érvényesülése az európai büntetőjogban

Az „ordre public”, a magyar terminológiában „közrendi záradék” döntő jelentőségű a nemzetközi és a nemzeti jog találkozásánál. Egyrészről elengedhetetlen az államok jogrendszerének védelméhez. Másrészről, ha visszaélnek vele, ellehetetlenítheti a nemzetközi jog érvényre jutását.