Divatcikk helyett nehogy szoftvert vegyünk!


A Chanel elveszítette az EUB előtt a Huawei logó hasonlósága miatt indított bírósági eljárást.


A Chanel divatmárka elvesztette az EUB előtti pert, amely a kínai Huawei kínai technológiai cégnek a divatmárkával összetéveszthető logója miatt indított.

Az EUB a Huaweinek adott igazat, amely az egész EU-ban védjegyet kért a használni kívánt logóra, de a Chanel divatház szerint az túlságosan hasonló az ő logójukhoz.

Az EUB kimondta, hogy a logók “mutatnak bizonyos hasonlóságokat, de vizuális különbségeik jelentősek”. Megállapította, hogy a Chanel logója lekerekítettebb görbékkel és vastagabb vonalakkal rendelkezik.

A Huawei 2017-ben a uniós védjegyoltalomért folyamodott egy logóra, amelyet számítógépes hardverekhez használna. A francia Chanel cég felszólalt a védjegybejelentés ellen, azzal érvelve, hogy a két függőlegesen összefonódó félkör túlságosan hasonlít a két vízszintesen összefonódó félkörön alapuló, védett logójához, amelyet sminkek, parfümök, ruhák és kiegészítők értékesítésére használ.

Két évvel ezelőtt az EU Szellemi Tulajdoni Hivatala elutasította Chanel kifogását, mondván, hogy nincs hasonlóság, és valószínűleg a vásárlóközönség sem téveszti össze a védjegyeket.

A Chanel ezt követően az EUB előtt támadta meg az EUIPO döntését, amely azonban elutasította a fellebbezést.

“A szóban forgó ábrás védjegyek nem hasonlóak. A védjegyeket a bejelentés és a lajstromozás során össze kell hasonlítani, orientációjuk megváltoztatása nélkül” – közölte az EUB.

“A Chanel védjegye lekerekítettebb görbékkel, vastagabb vonalakkal rendelkezik és vízszintes tájolású, míg a Huawei védjegye függőleges tájolású. Az EUB ezért arra a következtetésre jutott, hogy a Huawei védjegye kellő megkülönböztető képességgel rendelkezik”. A döntés ellen még lehet fellebbezni, de a Chanel nem kívánta kommentálni a döntést.
Kapcsolódó cikkek

2021. szeptember 17.

Minden olasz munkavállalónak védettnek kell lennie

Az olasz kormány csütörtökön fogadta el a világ legszigorúbb koronavírus-elleni intézkedéseit, amely minden munkavállaló számára kötelezővé teszi a koronavírus elleni védettség igazolását, a negatív tesztet vagy a fertőzésből való gyógyulást.

2021. szeptember 16.

Magyarország megsértette a külföldiek kollektív kiutasításának tilalmát

Az ügy középpontjában a magyar államhatárról szóló törvény által bevezetett “feltartóztatás és átkísérés” intézkedés áll, amely felhatalmazást nyújtott a rendőrség számára, hogy a Magyarország területén illegálisan tartózkodó külföldi állampolgárokat határozat nélkül a határkerítés külső oldalára (a szerb határra) szállítsa. Az eljárás során Magyarország megsértette a kollektív kiutasítás tilalmát, mivel egyedi határozat hiányában a kérelmezőt, magatartásától függetlenül, 11 társával együtt kitoloncolta anélkül, hogy valódi és hatékony módot biztosított volna számukra a Magyarországra való beutazásra, illetve a megfelelő jogorvoslatra.