Divatcikk helyett nehogy szoftvert vegyünk!

A Chanel elveszítette az EUB előtt a Huawei logó hasonlósága miatt indított bírósági eljárást.


A Chanel divatmárka elvesztette az EUB előtti pert, amely a kínai Huawei kínai technológiai cégnek a divatmárkával összetéveszthető logója miatt indított.

Az EUB a Huaweinek adott igazat, amely az egész EU-ban védjegyet kért a használni kívánt logóra, de a Chanel divatház szerint az túlságosan hasonló az ő logójukhoz.

Az EUB kimondta, hogy a logók “mutatnak bizonyos hasonlóságokat, de vizuális különbségeik jelentősek”. Megállapította, hogy a Chanel logója lekerekítettebb görbékkel és vastagabb vonalakkal rendelkezik.

A Huawei 2017-ben a uniós védjegyoltalomért folyamodott egy logóra, amelyet számítógépes hardverekhez használna. A francia Chanel cég felszólalt a védjegybejelentés ellen, azzal érvelve, hogy a két függőlegesen összefonódó félkör túlságosan hasonlít a két vízszintesen összefonódó félkörön alapuló, védett logójához, amelyet sminkek, parfümök, ruhák és kiegészítők értékesítésére használ.

Két évvel ezelőtt az EU Szellemi Tulajdoni Hivatala elutasította Chanel kifogását, mondván, hogy nincs hasonlóság, és valószínűleg a vásárlóközönség sem téveszti össze a védjegyeket.

A Chanel ezt követően az EUB előtt támadta meg az EUIPO döntését, amely azonban elutasította a fellebbezést.

“A szóban forgó ábrás védjegyek nem hasonlóak. A védjegyeket a bejelentés és a lajstromozás során össze kell hasonlítani, orientációjuk megváltoztatása nélkül” – közölte az EUB.

“A Chanel védjegye lekerekítettebb görbékkel, vastagabb vonalakkal rendelkezik és vízszintes tájolású, míg a Huawei védjegye függőleges tájolású. Az EUB ezért arra a következtetésre jutott, hogy a Huawei védjegye kellő megkülönböztető képességgel rendelkezik”. A döntés ellen még lehet fellebbezni, de a Chanel nem kívánta kommentálni a döntést.Kapcsolódó cikkek:


Az újságíró forrásvédelemhez való joga
2021. május 14.

Az újságíró forrásvédelemhez való joga

A kérelmező újságíró telefonjának metaadataihoz kért és kapott hozzáférést az ügyészség. Ő a forrásvédelem biztosítása érdekében nem szerette volna átadni az összesen tizenhat hónapot felölelő adatokat. Az EJEB a forrásvédelmet a kommunikációs jogokat védő 10. cikk hatálya alá tartozó védendő értéknek minősítette. A hozzáféréssel érintett adatkör súlyosan aránytalan, erre tekintettel egyezménysértő volt.

Jogszerűen nem fizetett adót az Amazon Luxemburgban?
2021. május 13.

Jogszerűen nem fizetett adót az Amazon Luxemburgban?

Az Amazon megnyerte a pert az Európai Bizottsággal szemben, amelyben a Bizottság azt állította, hogy az amerikai technológiai vállalat 250 millió euró „illegális állami támogatást” kapott adókedvezmények formájában Luxemburgtól.

A határmenti szerencsejáték és a vállalkozás szabadsága
2021. május 12.

A határmenti szerencsejáték és a vállalkozás szabadsága

Az EUB egy cseh lottóértékesítési ügyben vizsgálta a szolgáltatásnyújtás szabadságát és arra a következtetésre jutott, hogy azt csak akkor lehet alkalmazni, ha az adott tagállam az EU-s tagországok vállalkozásaira eltérő szabályozást alkalmaz, mint a hazai cégekre.

Kína megszállja a nemzetközi szervezeteket
2021. május 11.

Kína megszállja a nemzetközi szervezeteket

Az új világhatalom, Kína egyre nagyobb befolyásra tesz szert az ENSZ-ben. Pozícióival gazdasági-politikai érdekeit érvényesíti és próbálja saját képére formálni a világot.