Elbocsátották a korrupciót firtató ügyészt


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Sérti a véleménynyilvánítás szabadságát, ha az ügyészi korrupciót nyílt levélben firtató kérelmezőt elbocsátják ügyészi állásából.


Aurika Goryaynova ukrán kérelmező azért fordult az EJEB-hez, mert állítása szerint elbocsátották az odessai regionális ügyészségnél betöltött tisztségéből, amikor internetes nyílt levélben fogalmazott meg kritikát az ügyészség munkájával szemben.

Goryaynova 2007-ben vezető ügyészként egy olyan levelet tett közzé az interneten a legfőbb ügyésznek címezve, amelyben a helyi ügyészek közötti korrupcióval kapcsolatos aggályait fogalmazta meg.

Állítása szerint az ügyészeket nyomás alá helyezték, így vagy jogszerűtlenül kellett eljárniuk, vagy idő előtt nyugdíjba küldték őket, ha nem értettek egyet a korrupcióval.

A közzétett nyílt levélre vonatkozóan a hatóságok megállapították, hogy azok „megalapozatlanok, tévesek és bántóak voltak”, illetve, hogy a kérelmező titkos információkat osztott meg az ügyészségről, amellyel méltatlanná vált az ügyészi tisztség betöltésére.

A kérelmező bírósághoz fordult a döntéssel szemben, amelyben előadta, hogy aggályait többször jelezte felettesei részére is, a szolgálati utat maradéktalanul betartva, de soha nem kapott választ, ezért fordult a médiához.

Az ukrán bíróságok azonban jogszerűnek találták a kérelmező ügyészi tisztségének megszüntetését.

Az EJEE szólásszabadságot védő 10. cikke alapján Goryanova az EJEB-hez fordult, azt állítva, hogy az elbocsátása sértette a szólásszabadsághoz valló jogát, mert nem nyilváníthatott véleményt a munkahelyi ügyekben, illetve, hogy nem volt más lehetősége, mint jelenteni azokat a bűncselekményeket, amelyeknek tanúja volt.

Az EJEB megalapozottnak találta a kérelmet, ezért 4.500 euró kártérítést ítélt meg Goryanovának.

(hudoc.echr.coe.int)
Kapcsolódó cikkek

2022. május 18.

Havi 3 napot maradhatnak otthon a nők Spanyolországban

Elfogadta a spanyol kormány a menstruációs szabadságról szóló törvényt. A jogszabály havonta 3, maximum 5 napot biztosít a nőknek, hogy súlyos menstruációs fájdalmak esetén otthon maradjanak.

2022. május 18.

Kiutasítás az EU-n belül – Döntés a közbiztonsági „jogegyenlőségről”

A szerző az Európai Unió Bíróságának az Ordre des barreaux francophones et germanophone, további felek és a Conseil des ministres ügyében[1] született ítéletét elemzi, mely az uniós polgár beutazáshoz és tartózkodáshoz való jogának közrendi vagy közbiztonsági okokból történő korlátozásáról szól.

2022. május 16.

Második kiegészítő jegyzőkönyvet fogadtak el a kiberbűnözés ellen

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának olasz elnöksége megnyitotta aláírásra a kiberbűnözés elleni egyezmény (Budapesti Kibervédelmi Egyezmény) második kiegészítő jegyzőkönyvét, amelynek célja a hatóságok közötti együttműködés és az elektronikus bizonyítékok megosztása.