Elektronikus bizonyítékok digitális cseréjével a kiberbűnözés ellen


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Kiberbűnözés Elleni Egyezmény Bizottságának 24. plenáris ülése, amely a Budapesti Egyezmény részes feleit képviseli, 2021. május 28-án jóváhagyta a Kiberbűnözés Elleni Egyezmény 2. kiegészítő jegyzőkönyvének tervezetét a fokozott együttműködésről és az elektronikus bizonyítékok közzétételéről.


„A bűnözők fokozták tevékenységüket, kihasználva az emberek életmódjának és munkájának változását, a nehézségek és a valódi kiszolgáltatottság pillanatában. Ezeknek a bűncselekményeknek az eszközei, áldozatai és bizonyítékai gyakran több jogrendszerben vannak”- mondta nyitóbeszédében Bjorn Berge, az Európa Tanács főtitkárhelyettese.

„Ez a jegyzőkönyv megkönnyíti a hatékonyabb vizsgálatokat, és biztosítja, hogy a jogállamiság minden eddiginél hangsúlyosabban érvényesüljön a kibertérben.”

A jegyzőkönyv innovatív eszközöket fog biztosítani az elektronikus bizonyítékok megosztásával kapcsolatban, többek között a többi féllel, illetve a szolgáltatókkal való közvetlen együttműködés és a nyilvánosság biztosításának hatékonyabbá tétele révén.

Az Egyezmény két cikke lehetővé teszi az azonnali együttműködést, ha életveszélyes helyzet áll fenn. A jegyzőkönyv-tervezet elősegíti a Felek közös nyomozását is. Ezeket az eszközöket egy sor biztosíték kíséri az emberi jogok és az alapvető szabadságok védelme érdekében, ideértve különösen a személyes adatok védelméről szóló részletes cikket.

(coe.int)
Kapcsolódó cikkek

2023. március 22.

Méhek EU-s jogvédelem alatt

Bár a növényvédő szerek EU-s jóváhagyási folyamata világszerte a legszigorúbbak közé tartozik, bizonyos ügyekben mégis szükséges a vonatkozó rendelkezések luxembourgi jogértelmezése.

2023. március 16.

Oroszország nem ismeri el az ICC joghatóságát

Oroszország nem ratifikálta az ICC-t létrehozó egyezményt és nem írta alá a szervezet alapító okiratát sem, ezért nem ismeri el a szervezet joghatóságát az orosz katonák által elkövetett háborús bűncselekmények kivizsgálására.