Elfogadta az ET az EJEB ítéletek végrehajtásáról készített jelentését


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az EJEB ítéleteinek végrehajtása kulcsszerepet játszik az emberi jogok, a demokrácia és a jogállamiság tiszteletben tartásának biztosításában.

Az interlakeni eljárás (a Svájcban 2010-ben rendezett konferenciáról kapta a nevét- szerk.) néven ismert tízéves reformokkal  „megerősítették az Emberi Jogok Európai Egyezményének rendszerét” – jelentették ki az Európa Tanács Miniszteri Bizottság „emberi jogi” szekciójának elnökei a Miniszteri Bizottság által az Emberi Jogok Európai Bírósága ítéleteinek végrehajtásának felügyeletéről készített 2019 évi jelentésének ismertetéséhez fűzött bevezetőben.

A jelentés szerint 2010 és 2019 között 2120 új „kiemelt” ügy volt, amelyek rámutattak a nemzeti szintű strukturális és rendszerszintű problémákra. A enti időszakban összesen 2287 ilyen ügyet zártak le, ami 108% -os ügybefejezési arányt jelent az előző időszakhoz viszonyítva. Összehasonlításképpen, 2000 és 2010 között 1470 új kiemelt ügy volt, és csak 602-t zártak le.

2019. december 31-ig összesen 5231 EJEB ítélet és határozat került a Miniszteri Bizottság elé, amelyeknél a végrehajtás különböző szakaszokban járt. Ebből 1 245 kiemelt ügy volt, szemben a 2015-ben folyamatban lévő 1555 kiemelt üggyel, amely rekordnak számított. A kiemelt ügyek közül 635 már több mint 5 éve folyamatban volt a Miniszteri Bizottság vizsgálata szerint, de a 2016-os 720 ügyhöz képest ez is csökkenő tendenciát mutat.

„Az Emberi Jogok Európai Bírósága ítéleteinek végrehajtása kulcsszerepet játszik az emberi jogok, a demokrácia és a jogállamiság tiszteletben tartásának biztosításában az egész kontinensen” – emlékeztetett Christos Giakoumopoulos, az Európa Tanács emberi jogi és jogállamisági főigazgatója .

„A közelmúltban bevezetett reformok eredményeképpen az ügyeket már gyorsabban le tudják zárni, ezért a folyamatban lévő ügyek száma folyamatosan csökken. Ugyanakkor továbbra is sok ügy van még az EJEB előtt, illetve számos új kihívás is látható, ezért továbbra is szükség van az Európa Tanács és tagállamai között konstruktív szerepvállalásra és együttműködésre az ügyek megoldása érdekében. ”

A közzétett éves jelentés tartalmazza az új ügyek, a lezárt és a folyamatban lévő ügyek számát, valamint az Emberi Jogok Európai Bírósága által odaítélt igazságos elégtétel mértékét.

A jelentésben kiemelték az EJEB ítéleteinek és határozatainak hatékony végrehajtása révén elért eredményeket, valamint részletezi a még megoldandó feladatokat.

Az idei jelentésből kitűnik, hogy a civil társadalom szerepe megnőtt az EJEB ítéletek végrehajtási rendszerében.

A civilszervezetek és a nemzeti emberi jogi intézmények 2019-ben 115 hivatalos hozzászólást tettek az EJEB előtt, 24 tagállamra vonatkozóan, szemben a 2018-ban 19 államot érintő 64 hozzászólással.

(coe.int)


Kapcsolódó cikkek