Elrajtolt az uniós békéltető honlap


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ingyenes és gyors online vitarendezésre ad lehetőséget az e-kereskedéssel kapcsolatos problémák megoldására az a napokban elindított EU-s békéltető honlap, melynek segítségével úgy egyezhetnek meg a felek, hogy a vásárló kitenné a lábát az otthonából, a cég pedig az irodájából.


Idén február 15-től új időszámítás kezdődött a fogyasztók és a vállalkozások közötti, online adásvétellel vagy szolgáltatással összefüggő viták rendezésében. Mostantól ugyanis elérhető az az európai uniós békéltető honlap, ami egyszerű, gyors, a magyar fogyasztó ügyében ingyenes, a többi tagállamból pedig olcsó vitarendezési lehetőséget biztosít. Kezelésében Magyarországon a Budapesti Békéltető Testület segíti a feleket és nyújt számukra támogatást online vitarendezési kapcsolattartó pontként – közölte dr. Kóródy Dávid, a Budapesti Békéltető Testület hivatalvezetője.

Tíz év alatt 21-ről 50 százalékra nőtt az internetes vásárlások aránya az EU-ban

Tájékoztatása szerint a honlap segítségével anélkül egyezhetnek meg a felek, hogy a vásárló kitenné a lábát az otthonából, a cég pedig az irodájából. Megoldást kínál egyúttal minden ügy megoldására, amelyet egy online megrendelés előzött meg. Az Európai Bizottság által közzétett 2015-ös jelentés (Consumer Conditions Scoreboard 2015) legóvatosabb becslése szerint is az online kereskedelem az unióban 230 milliárd eurós forgalmat bonyolított 2014-ben. Tíz év alatt 21-ről 50 százalékra nőtt az ilyen vásárlások aránya. Csakhogy a fogyasztók még mindig idegenkednek a külföldi tagállamokból történő vásárlástól: hazánkban a megkérdezettek egyharmada vásárolt internetről belföldön 2014-ben, és csak 10 százalékuk szavazott bizalmat egy másik tagállam webáruházának. A fogyasztói bizalmatlanság miatt a vásárlók éves szinten összesen 11,7 milliárd eurótól esnek el, ugyanis – becslések szerint – ennyit tudnának spórolni, ha az EU többi országában rendelkezésre álló olcsóbb kínálatot vennék igénybe.

Többek között e bizalmatlanságot szeretné felszámolni az uniós békéltető honlap, amely 2016. február 15-én lépett működésbe az Európai Bizottság tájékoztatása szerint. A következő linken lesz elérhető az EU valamennyi hivatalos nyelvén, közöttük természetesen magyarul is: http://ec.europa.eu/odr/. Hozzá kell tenni, Magyarország élen járt az online vitarendezéshez szükséges előírások megalkotásában: a parlament tavaly szeptember 11-én módosította a fogyasztóvédelmi törvényt.

Legyen szó akár online adásvételről vagy hasonló módon igénybe vett bármilyen egyéb szolgáltatásról, a honlap segít megtalálni azt a békéltető testületet, amely megoldást kínál a céggel fennálló vita rendezésére. Legnagyobb előnye, hogy panaszos otthonról, néhány kattintással és a billentyűzetet, egeret használva tartja a kapcsolatot a vállalkozással és az eljáró békéltető testülettel. Az egész eljárás elektronikusan zajlik, amely a felek számára rendkívül költségkímélő.

Magyarázat az Európai Unió közbeszerzési jogához

A kiadvány nem csupán a jelenleg még hatályos 2004-es irányelv-generációt elemzi, hanem feldolgozza a 2014-es irányelveket is, amelyeket a nemzeti jogalkotónak 2016 tavaszáig kell átültetnie.

Megrendelés >>

A hivatalvezető arra ösztönzi a fogyasztókat, hogy használják ki az Európai Unió online piacán rendelkezésre álló széles kínálatot, válogassanak kedvükre, és ha esetleg vitájuk támad, bátran vegyék igénybe a honlapot a vita rendezésére.


Kapcsolódó cikkek

2023. december 5.

A megújuló energia támogatásának főbb kérdései

Az EUB egy lett jogvita nyomán a többletvillamos-energia értékesítési díjának megállapítását érintő esetleges (vélt vagy valós) állami támogatás kérdésében hozott döntést.

2023. november 28.

Árdrágító versenyjogsértés – Mikor perelhet az EU-s károsult?

A tagállamok és az EU versenyjogi rendelkezéseinek megsértésével kapcsolatos uniós irányelv időbeli hatályának problematikájáról, az ezen alapuló kártérítési kerestek jogszerűségéről döntött a luxembourgi bíróság. Az ítélet számos hasonló, a nemzeti bíróságok előtt zajló ügyben is irányadó lehet.

2023. november 21.

Ha van kendője az a baj, ha nincs, az – Burka az iskolában

A szerző az alábbi cikkében az iskolai fejkendő hordásról szóló németországi vitáról értekezik. A Szövetségi Alkotmánybíróság két évtizede ítéletet hozott a muszlim fejkendő ügyében. A társadalmi konfliktus azonban azóta is tart. Nemrégiben egy berlini döntés korbácsolta fel az indulatokat.