Európai javaslat a platformmunkások helyzetének javítása érdekében


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európai Parlament javaslata értelmében javulhatnak a platformmunkások munkakörülményei, akik gyakran kiszolgáltatott helyzetben dolgoznak.


Az étel kiszállítása történhet esőben, napfényben vagy bármikor, amikor hívjuk őket. Ezeknek az úgynevezett platformmunkásoknak a munkakörülményei egyre nagyobb figyelmet kapnak.

Az Európai Parlament képviselői túlnyomó többséggel megszavazták: követelik az EU -tól, hogy biztosítsák ezeknek a dolgozóknak a megfelelő nyaralást, az egészségügyi ellátást és egyéb, garantált jogokat.

EU Jog online

“Jelenleg 23 millió ember dolgozik ezeken a platformokon. Tehát világos szabályozásra van szükségünk, hogy megvédjük őket. Ne tekintsük őket másodrendű munkavállalóknak. Ugyanazokkal a jogokkal kell rendelkezniük, és nem szabad elkezdenünk különbségeket tenni az Európai Unióban egy olyan státusz bevezetésével, amelyben valaki nem önálló vállalkozó, de nem is munkavállaló. Határozott jelre van szükségünk” – mondta Tilly Metz, luxemburgi zöldpárti európai parlamenti képviselő.

A hét elején egy holland bíróság kimondta, hogy az Uber-sofőrök egy vállalat alkalmazottai, és megérdemlik az ennek megfelelő jogokat. Májusban az Uber közleményt adott ki, amely szerint ha arra kényszerítenék őket, hogy alkalmazottakként vegyék fel a járművezetőket, “az óriási kompromisszum lenne, és gyakorlatilag minden olyan rugalmassági szempont elveszne, amely miatt sok dolgozójuk választotta ezt a típusú munkát”.

Az Európai Parlament szavazása azt jelenti, hogy az Európai Bizottsággal közösen készítenek egy irányelvet ebben a kérdésben. A szakszervezetek szerint fontos, hogy rend legyen.

“Számunkra semmi újszerű nincs abban, ha a minimálbér alatt fizetnek embereket, szociális védelem és munkajogok nélkül. És valóban, azok az emberek dolgoznak ezeken a platformokon, akiknek a legnagyobb szükségük van a jövedelemre. Tehát sok fiatal lép így be a munkaerőpiacra, de a ott vannak a legbizonytalanabbak is – azok, akik régóta munkanélküliek” – nyilatkozta az Euronewsnak

Ludovic Voet, az Európai Szakszervezeti Szövetség szövetségi titkára.

Ezek a munkavállalók jelentős változásokat tapasztalhatnak majd az EU-ban őket megillető jogaik terén.

(hu.euronews.com)
Kapcsolódó cikkek

2023. január 30.

Jogszerű az ügyvédeket távol tartó arcfelismerő rendszer?

A Madison Square Garden Entertainment Corp. nagyvállalat olyan arcfelismerő MI rendszert alkalmazott, amely azonosította a céggel perben álló ellenérdekű feleket képviselő ügyvédeket és így a cég megtagadhatta a magánszemélyként belépni kívánó ügyvédektől a helyszínre való belépést.