Európai javaslat a platformmunkások helyzetének javítása érdekében


Az Európai Parlament javaslata értelmében javulhatnak a platformmunkások munkakörülményei, akik gyakran kiszolgáltatott helyzetben dolgoznak.


Az étel kiszállítása történhet esőben, napfényben vagy bármikor, amikor hívjuk őket. Ezeknek az úgynevezett platformmunkásoknak a munkakörülményei egyre nagyobb figyelmet kapnak.

Az Európai Parlament képviselői túlnyomó többséggel megszavazták: követelik az EU -tól, hogy biztosítsák ezeknek a dolgozóknak a megfelelő nyaralást, az egészségügyi ellátást és egyéb, garantált jogokat.

EU Jog online

“Jelenleg 23 millió ember dolgozik ezeken a platformokon. Tehát világos szabályozásra van szükségünk, hogy megvédjük őket. Ne tekintsük őket másodrendű munkavállalóknak. Ugyanazokkal a jogokkal kell rendelkezniük, és nem szabad elkezdenünk különbségeket tenni az Európai Unióban egy olyan státusz bevezetésével, amelyben valaki nem önálló vállalkozó, de nem is munkavállaló. Határozott jelre van szükségünk” – mondta Tilly Metz, luxemburgi zöldpárti európai parlamenti képviselő.

A hét elején egy holland bíróság kimondta, hogy az Uber-sofőrök egy vállalat alkalmazottai, és megérdemlik az ennek megfelelő jogokat. Májusban az Uber közleményt adott ki, amely szerint ha arra kényszerítenék őket, hogy alkalmazottakként vegyék fel a járművezetőket, “az óriási kompromisszum lenne, és gyakorlatilag minden olyan rugalmassági szempont elveszne, amely miatt sok dolgozójuk választotta ezt a típusú munkát”.

Az Európai Parlament szavazása azt jelenti, hogy az Európai Bizottsággal közösen készítenek egy irányelvet ebben a kérdésben. A szakszervezetek szerint fontos, hogy rend legyen.

“Számunkra semmi újszerű nincs abban, ha a minimálbér alatt fizetnek embereket, szociális védelem és munkajogok nélkül. És valóban, azok az emberek dolgoznak ezeken a platformokon, akiknek a legnagyobb szükségük van a jövedelemre. Tehát sok fiatal lép így be a munkaerőpiacra, de a ott vannak a legbizonytalanabbak is – azok, akik régóta munkanélküliek” – nyilatkozta az Euronewsnak

Ludovic Voet, az Európai Szakszervezeti Szövetség szövetségi titkára.

Ezek a munkavállalók jelentős változásokat tapasztalhatnak majd az EU-ban őket megillető jogaik terén.

(hu.euronews.com)
Kapcsolódó cikkek

2021. október 14.

Az Amazon sofőrök is munkavállalói jogokat követelnek

Egy brit ügyvédi iroda csoportos pert indított az Amazon ellen, amelyben a cég sofőrjei összesen 140 millió fontot követelnek, mert nem munkavállalóként, hanem önálló vállalkozóként alkalmazták őket.

2021. október 12.

Tényleges tulajdonosi nyilvántartás az USA-ban

A Biden-adminisztráció globális korrupció elleni küzdelemének középpontjában az a pénzügyminisztériumi törekvés áll, amellyel létrehoznák a jogi személyek tényleges tulajdonosi nyilvántartást fogalmazott Scott Rembrandt az USA Pénzügyminisztériumának stratégiai politikáért felelős helyettes államtitkára, a múlt héten nyilatkozott a pénzmosás elleni küzdelemről rendezett konferencián.