Felfutóban a legaltech az ügyvédi irodákban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A nagy ügyvédi irodák sokat fektetnek az innovációba, a technológia-alapú dokumentum-szerkesztéstől kezdve a jogi tanácsadásig, de az ügyvédek egyelőre nem igazán alkalmazzák ezeket számolt be erről egy friss jelentésben a Baretz+Brunelle jogi marketing és tanácsadó cég.

Kutatásuk szerint az ügyvédi irodák régebben csak lassan vezették be az innovatív megoldásokat, de ma már az egyre telítettebb jogi piacon technológiai és jogi szolgáltatások összekapcsolásával igyekeznek kitűnni.

A kutatást a Baretz+Brunelle NewLaw Practice végezte. Brad Blickstein és Beatrice Seravello együttesen vezették a csapatot, amely októberben elemzést készített az ügyvédi irodákon belüli „már bevezetett” alternatív jogi szolgáltatókról (ALSP).

legaltech

A már bevezetett alternatív jogi szolgáltatások mellet jelentésben az áll, hogy „meglepődtünk a különböző új jogi kezdeményezések számán, amelyekkel a cégek próbálkoznak” – tette hozzá Blickstein keddi közleményében.

A Baretz+Brunelle az Am Law 200 és a Global 100, 223 ügyvédi irodája közül 44 -et kérdezett meg. A válaszadó irodák több mint 80% -a a felmérésben meghatározott 10 különböző innovációs kezdeményezés közül legalább hatot vezetett be.

Míg a válaszadó cégek 95% -a használja például az új technológiákat okiratszerkesztéshez, addig csak körülbelül a felük kötött intelligens szerződéseket és vezetett be blockchain-technológiát.

Alkalmaznak még ügyfélközpontú technológiai eszközöket, alternatív személyzeti ügynökségeket, valamint adatbázis- és tudásplatformokat is bevezettek.

Az, hogy az eszközök rendelkezésre állnak, még nem jelenti azt, hogy az ügyvédek használják is azokat.

A „képesség alapú modell” segítségével értékelték, hogy milyen gyakran veszik igénybe az alternatív eszközöket vagy szolgáltatásokat, a felmérés megállapította, hogy a vállalati kezdeményezések többségét közepesen vagy még annál is kevésbé használják.

Az összes válaszadó irodánál bevezetett innováció mindössze 21% -át vezették be az egész irodára kiterjedően.

(reuters.com)
Kapcsolódó cikkek

2023. december 5.

A megújuló energia támogatásának főbb kérdései

Az EUB egy lett jogvita nyomán a többletvillamos-energia értékesítési díjának megállapítását érintő esetleges (vélt vagy valós) állami támogatás kérdésében hozott döntést.

2023. november 28.

Árdrágító versenyjogsértés – Mikor perelhet az EU-s károsult?

A tagállamok és az EU versenyjogi rendelkezéseinek megsértésével kapcsolatos uniós irányelv időbeli hatályának problematikájáról, az ezen alapuló kártérítési kerestek jogszerűségéről döntött a luxembourgi bíróság. Az ítélet számos hasonló, a nemzeti bíróságok előtt zajló ügyben is irányadó lehet.

2023. november 21.

Ha van kendője az a baj, ha nincs, az – Burka az iskolában

A szerző az alábbi cikkében az iskolai fejkendő hordásról szóló németországi vitáról értekezik. A Szövetségi Alkotmánybíróság két évtizede ítéletet hozott a muszlim fejkendő ügyében. A társadalmi konfliktus azonban azóta is tart. Nemrégiben egy berlini döntés korbácsolta fel az indulatokat.