A hír, mint vagyoni érték

A Microsoft az európai kiadó szervezetekkel összefogva szólította fel az EU-t, hogy kötelezze a nagy techcégeket a híroldalakkal való tárgyalásra.


A Microsoft és az európai médiavállalatok hétfőn sürgették az Európai Uniót, hogy írják elő az online vállalatok számára, hogy vegyék igénybe a bírósági eljárást hírszolgáltatókkal való bevételmegosztás rendezésére, amely jelenleg a Facebook és Ausztrália közötti nézeteltérés kulcskérdése.

Az EU 2019-ben átdolgozott szerzői jogi irányelve, amelyek arra kötelezi az Alphabet Inc-t, hogy a Google és más online platformok kössenek licencszerződéseket a zenészekkel, szerzőkkel és médiavállalatokkal az általuk előállított tartalom felhasználására, nem érte el a kívánt célt – közölték a Microsoft és a kiadók. “A kezdeményezésünk a következő logikus lépés” – tette hozzá Casper Klynge, a Microsoft alelnöke, hozzátéve, hogy a vállalat a Microsoft News-on keresztül már juttat bevételt a kiadónak.

A Facebook a múlt héten letiltotta híroldalakat és a hírmegosztást Ausztráliában, tiltakozva egy törvényjavaslat ellen, amely előírja az online platformok számára, hogy állapodjanak meg a hírcsatornákkal az általuk előállított és a Facebook által felhasznált tartalmak ellenértékéről, vagy bírósági úton rendezzék az ügyet.

A Microsoft, az Európai Magazin Média Szövetség, az Európai Lapkiadók Szövetsége, az Európai Kiadók Tanács és a News Media Europe bejelentésüket addigra időzítették mire, az uniós jogalkotók egyeztetésbe kezdtek az Európai Bizottsággal és az EU tagországaival az Egyesült Államok technológiai óriásvállalatainak visszaszorítására vonatkozó szabályokról.

“Annak ellenére, hogy a sajtókiadóknak szomszédos joguk van, előfordulhat, hogy nincs gazdasági erejük tisztességes és kiegyensúlyozott megállapodásokról tárgyalni ezekkel a nagy techcégekkel, amelyek azzal fenyegethetnek, hogy felhagynak a tárgyalásokkal vagy teljesen kivonulnak az érintett piacokról” – áll a közleményben.

(reuters.com)Kapcsolódó cikkek:


Méltányos használat a szerzői jogban
2021. április 12.

Méltányos használat a szerzői jogban

A Google és az Oracle közötti jogvitában az amerikai Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, hogy az API nem részesülhet szerzői jogi védelemben, ezért a Google jogszerűen használt fel az Oracle elődje által létrehozott 11.500 sor kódot.

USA – Szövetségi államból államszövetség?
2021. április 8.

USA – Szövetségi államból államszövetség?

A demokraták és a republikánusok kölcsönösen blokkolják egymást Washingtonban. A tagállamok a lehetőséget kihasználva egyre több életviszonyt maguk szabályoznak. Azt viszont nem szeretik, ha a helyhatóságok is ugyanezt teszik. Rendeleteiket gyakran megvétózzák a kormányzók.

A digitális társadalom olvasatai – XX.
2021. április 7.

A digitális társadalom olvasatai – XX.

Alábbi cikksorozatában a szerző a digitális társadalom különböző aspektusait tárja elénk, igyekezve lényegre törően bemutatni szerkezetének fontosabb csomópontjait, és összegezni a tudásrendszerek, az internet, a mesterséges intelligencia, a hálózati társadalmak fontosabb, a jogalakulás szempontjából releváns mozgásait. Ezúttal a munka világának jövőjéről értekezik.

EUB-döntés az osztrák mozdonyvezetői minősítésről
2021. április 2.

EUB-döntés az osztrák mozdonyvezetői minősítésről

A szerző az alábbiakban az Európai Unió Bíróságának ítéletét elemzi, mely egy kötelezettségszegési eljárás során született az osztrák mozdonyvezetők minősítését végző szervezet kapcsán, az Európai Bizottság kontra Osztrák Köztársaság-ügyben[1].