A hír, mint vagyoni érték


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Microsoft az európai kiadó szervezetekkel összefogva szólította fel az EU-t, hogy kötelezze a nagy techcégeket a híroldalakkal való tárgyalásra.

A Microsoft és az európai médiavállalatok hétfőn sürgették az Európai Uniót, hogy írják elő az online vállalatok számára, hogy vegyék igénybe a bírósági eljárást hírszolgáltatókkal való bevételmegosztás rendezésére, amely jelenleg a Facebook és Ausztrália közötti nézeteltérés kulcskérdése.

Az EU 2019-ben átdolgozott szerzői jogi irányelve, amelyek arra kötelezi az Alphabet Inc-t, hogy a Google és más online platformok kössenek licencszerződéseket a zenészekkel, szerzőkkel és médiavállalatokkal az általuk előállított tartalom felhasználására, nem érte el a kívánt célt – közölték a Microsoft és a kiadók. „A kezdeményezésünk a következő logikus lépés” – tette hozzá Casper Klynge, a Microsoft alelnöke, hozzátéve, hogy a vállalat a Microsoft News-on keresztül már juttat bevételt a kiadónak.

A Facebook a múlt héten letiltotta híroldalakat és a hírmegosztást Ausztráliában, tiltakozva egy törvényjavaslat ellen, amely előírja az online platformok számára, hogy állapodjanak meg a hírcsatornákkal az általuk előállított és a Facebook által felhasznált tartalmak ellenértékéről, vagy bírósági úton rendezzék az ügyet.

A Microsoft, az Európai Magazin Média Szövetség, az Európai Lapkiadók Szövetsége, az Európai Kiadók Tanács és a News Media Europe bejelentésüket addigra időzítették mire, az uniós jogalkotók egyeztetésbe kezdtek az Európai Bizottsággal és az EU tagországaival az Egyesült Államok technológiai óriásvállalatainak visszaszorítására vonatkozó szabályokról.

„Annak ellenére, hogy a sajtókiadóknak szomszédos joguk van, előfordulhat, hogy nincs gazdasági erejük tisztességes és kiegyensúlyozott megállapodásokról tárgyalni ezekkel a nagy techcégekkel, amelyek azzal fenyegethetnek, hogy felhagynak a tárgyalásokkal vagy teljesen kivonulnak az érintett piacokról” – áll a közleményben.

(reuters.com)
Kapcsolódó cikkek

2024. július 9.

Olaszországban jogvita lett a strandolásból

Az olasz tengerpart elképzelhetetlenek strandfürdők nélkül. Az önkormányzatok évtizedekig átláthatatlanul adták ki az üzemeltetési jogokat, megsértve az uniós versenyjogot. A következőkben a szerző egy bizarr jogi és politikai vitát tár a Jogászvilág olvasói elé.

2024. június 24.

Mi köze a kékúszójú tonhalaknak a keresetek befogadhatóságához?

Cikkünkben az Európai Unió Működéséről Szóló Szerződés („EUMSz”) 263. cikkének (4) bekezdése alapján benyújtott közvetlen keresetek (megsemmisítési keresetek) egyes befogadhatósági feltételeit vizsgáljuk, elsődlegesen az Európai Unió Bírósága által kialakított esetjog alapján.