A hír, mint vagyoni érték


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Microsoft az európai kiadó szervezetekkel összefogva szólította fel az EU-t, hogy kötelezze a nagy techcégeket a híroldalakkal való tárgyalásra.

A Microsoft és az európai médiavállalatok hétfőn sürgették az Európai Uniót, hogy írják elő az online vállalatok számára, hogy vegyék igénybe a bírósági eljárást hírszolgáltatókkal való bevételmegosztás rendezésére, amely jelenleg a Facebook és Ausztrália közötti nézeteltérés kulcskérdése.

Az EU 2019-ben átdolgozott szerzői jogi irányelve, amelyek arra kötelezi az Alphabet Inc-t, hogy a Google és más online platformok kössenek licencszerződéseket a zenészekkel, szerzőkkel és médiavállalatokkal az általuk előállított tartalom felhasználására, nem érte el a kívánt célt – közölték a Microsoft és a kiadók. „A kezdeményezésünk a következő logikus lépés” – tette hozzá Casper Klynge, a Microsoft alelnöke, hozzátéve, hogy a vállalat a Microsoft News-on keresztül már juttat bevételt a kiadónak.

A Facebook a múlt héten letiltotta híroldalakat és a hírmegosztást Ausztráliában, tiltakozva egy törvényjavaslat ellen, amely előírja az online platformok számára, hogy állapodjanak meg a hírcsatornákkal az általuk előállított és a Facebook által felhasznált tartalmak ellenértékéről, vagy bírósági úton rendezzék az ügyet.

A Microsoft, az Európai Magazin Média Szövetség, az Európai Lapkiadók Szövetsége, az Európai Kiadók Tanács és a News Media Europe bejelentésüket addigra időzítették mire, az uniós jogalkotók egyeztetésbe kezdtek az Európai Bizottsággal és az EU tagországaival az Egyesült Államok technológiai óriásvállalatainak visszaszorítására vonatkozó szabályokról.

„Annak ellenére, hogy a sajtókiadóknak szomszédos joguk van, előfordulhat, hogy nincs gazdasági erejük tisztességes és kiegyensúlyozott megállapodásokról tárgyalni ezekkel a nagy techcégekkel, amelyek azzal fenyegethetnek, hogy felhagynak a tárgyalásokkal vagy teljesen kivonulnak az érintett piacokról” – áll a közleményben.

(reuters.com)
Kapcsolódó cikkek

2023. december 5.

A megújuló energia támogatásának főbb kérdései

Az EUB egy lett jogvita nyomán a többletvillamos-energia értékesítési díjának megállapítását érintő esetleges (vélt vagy valós) állami támogatás kérdésében hozott döntést.

2023. november 28.

Árdrágító versenyjogsértés – Mikor perelhet az EU-s károsult?

A tagállamok és az EU versenyjogi rendelkezéseinek megsértésével kapcsolatos uniós irányelv időbeli hatályának problematikájáról, az ezen alapuló kártérítési kerestek jogszerűségéről döntött a luxembourgi bíróság. Az ítélet számos hasonló, a nemzeti bíróságok előtt zajló ügyben is irányadó lehet.