Folytatódnak a szövetségi kivégzések


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az USA Legfelsőbb Bírósága 17 év után újra engedélyezte a kivégzések végrehajtását a szövetségi büntetés-végrehajtásban.


Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága úgy határozott, hogy a 17 év után folytatódhatnak a szövetségi büntetés-végrehajtásban a kivégzése, így visszavonják a tiltást elrendelő végzést, amely eddig lehetővé tette, hogy a méreginjekcióval kapcsolatos eljárásokat meg lehessen támadni jogi úton.

Tanya Chutkan, a washingtoni kerületi bíróság bírája utasította az igazságügyi minisztériumot a júliusban és augusztusban tervezett négy kivégzés elhalasztására.

Chutkan döntését kevesebb, mint hét órával azelőtt tették közzé, mielőtt Daniel Lee kivégzését végre kellett volna hajtani Terre Haute-ban, Indiana-ban. A végzést később fenntartotta egy amerikai fellebbviteli bíróság.

„A jelen esetben a felperesek nem igazolták, hogy a szövetségi bíróság az utolsó pillanatban történő beavatkozására szükség lenne. Az olyan utolsó pillanatban kiadott felfüggesztéseknek, mint amelyet Daniel Lee ügyében adtak ki, kivételesen lehet csak alkalmazni, nem lehet azt alapszabálynak tekinteni” – foglalt állást a Legfelsőbb Bíróság.

“A kormány által benyújtott szakértői vélemény szerint az injekció által okozott tüdőödéma csak a kivégzett rab halálát vagy eszméletvesztését követően következik be” – tette hozzá a bíróság.

Lee ügyvédeinek a washingtoni kerületi bíróságra benyújtott dokumentumai szerint, a hatóságok felkészültek arra, hogy a Legfelsőbb Bíróság határozatát követően végrehajtsák Daniel Lee kivégzését.

“Tekintettel a Lee-t fenyegető közvetlen és helyrehozhatatlan kárra, tisztelettel azt kérjük, hogy a bíróság haladéktalanul hozzon határozatot a függőben lévő kiegészítő kereseti kérelméről és az előzetes intézkedés iránti indítványról” – jelentették be az ügyvédei.

A Reuters nem kapott információt arról, hogy a kivégzést végrehajtották-e. Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma nem reagált azonnal a megkeresésre.

William Barr Igazságügyi Miniszter tavaly júliusban bejelentette, hogy az Igazságügyi Minisztérium folytatja a szövetségi kivégzéseket, amely 62 fogvatartottat érint.

Eredetileg öt kivégzést terveztek tavaly decemberben, de Chutkan bíró elrendelte, hogy halasszák el azokat, a hosszú ideje folyamatban lévő, a kormány által alkalmazott méreginjekciók elleni perekben való döntésig.

A fellebbviteli bíróság áprilisban megsemmisítette ezt a rendelkezést, ezért az igazságügyi miniszter júliusban és augusztusban új végrehajtási határidőket jelentett be négy fogvatartott számára (Lee, Wesley Purkey, Dustin Honken és Keith Nelson), akiket mind gyerekgyilkosságért ítéltek el.

(reuters.com)
Kapcsolódó cikkek

2021. október 21.

EUB-döntés a regionális televíziós reklámokról

A szerző az alábbi cikkében az Európai Unió Bíróságának ítéletét elemzi, mely a Fussi Modestraße Mayr GmbH kontra SevenOne Media GmbH és társai-ügyben[1] született, mely a területi és országos reklámértékesítés szabályait veti össze.

2021. október 20.

A bírósági rendszer kritikája miatt kapott fegyelmit a bolgár bíró

Az EJEB megállapította, hogy a bíró ugyan szabálysértést követett el, amikor nem hozott időben ítéletet, de a fegyelmi büntetése összefüggésben volt a bírósági vezetők kinevezése és a bírósági ügyelosztás kapcsán megfogalmazott kritikai véleményével is.