Folytatódnak a szövetségi kivégzések

Az USA Legfelsőbb Bírósága 17 év után újra engedélyezte a kivégzések végrehajtását a szövetségi büntetés-végrehajtásban.


Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága úgy határozott, hogy a 17 év után folytatódhatnak a szövetségi büntetés-végrehajtásban a kivégzése, így visszavonják a tiltást elrendelő végzést, amely eddig lehetővé tette, hogy a méreginjekcióval kapcsolatos eljárásokat meg lehessen támadni jogi úton.

Tanya Chutkan, a washingtoni kerületi bíróság bírája utasította az igazságügyi minisztériumot a júliusban és augusztusban tervezett négy kivégzés elhalasztására.

Chutkan döntését kevesebb, mint hét órával azelőtt tették közzé, mielőtt Daniel Lee kivégzését végre kellett volna hajtani Terre Haute-ban, Indiana-ban. A végzést később fenntartotta egy amerikai fellebbviteli bíróság.

„A jelen esetben a felperesek nem igazolták, hogy a szövetségi bíróság az utolsó pillanatban történő beavatkozására szükség lenne. Az olyan utolsó pillanatban kiadott felfüggesztéseknek, mint amelyet Daniel Lee ügyében adtak ki, kivételesen lehet csak alkalmazni, nem lehet azt alapszabálynak tekinteni” – foglalt állást a Legfelsőbb Bíróság.

“A kormány által benyújtott szakértői vélemény szerint az injekció által okozott tüdőödéma csak a kivégzett rab halálát vagy eszméletvesztését követően következik be” – tette hozzá a bíróság.

Lee ügyvédeinek a washingtoni kerületi bíróságra benyújtott dokumentumai szerint, a hatóságok felkészültek arra, hogy a Legfelsőbb Bíróság határozatát követően végrehajtsák Daniel Lee kivégzését.

“Tekintettel a Lee-t fenyegető közvetlen és helyrehozhatatlan kárra, tisztelettel azt kérjük, hogy a bíróság haladéktalanul hozzon határozatot a függőben lévő kiegészítő kereseti kérelméről és az előzetes intézkedés iránti indítványról” – jelentették be az ügyvédei.

A Reuters nem kapott információt arról, hogy a kivégzést végrehajtották-e. Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma nem reagált azonnal a megkeresésre.

William Barr Igazságügyi Miniszter tavaly júliusban bejelentette, hogy az Igazságügyi Minisztérium folytatja a szövetségi kivégzéseket, amely 62 fogvatartottat érint.

Eredetileg öt kivégzést terveztek tavaly decemberben, de Chutkan bíró elrendelte, hogy halasszák el azokat, a hosszú ideje folyamatban lévő, a kormány által alkalmazott méreginjekciók elleni perekben való döntésig.

A fellebbviteli bíróság áprilisban megsemmisítette ezt a rendelkezést, ezért az igazságügyi miniszter júliusban és augusztusban új végrehajtási határidőket jelentett be négy fogvatartott számára (Lee, Wesley Purkey, Dustin Honken és Keith Nelson), akiket mind gyerekgyilkosságért ítéltek el.

(reuters.com)Kapcsolódó cikkek:


Ártatlanul ült börtönben 27 évig
2020. augusztus 7.

Ártatlanul ült börtönben 27 évig

Felmentették az emberölés vádja alól, így 27 év után szabadult a börtönből egy kelet-kínai férfi, akit két fiatal fiú megölése miatt ítéltek el.

Börtön járt az üzleti titkok ellopásáért
2020. augusztus 6.

Börtön járt az üzleti titkok ellopásáért

A bíróság 18 hónap börtönre ítélte a Google volt munkavállalóját, mert a cég üzleti titkait átmásolta a saját számítógépére, amelyet elvitt az Uber-hez.

Németország sem teljesíti a Hong Kong-i kiadatási kérelmeket.
2020. augusztus 5.

Németország sem teljesíti a Hong Kong-i kiadatási kérelmeket.

Heiko Maas német külügyminiszter bejelentette, hogy Németország felfüggeszti a Hong Konggal kötött kiadatási egyezményt, mivel Hongkong bizonyos jelölteket kizárt a választásokból és egy évvel elhalasztja a Törvényhozói Tanács tagjainak idei választását.

A brit gyerekek nem tarthatnak kapcsolatot börtönben lévő szüleikkel
2020. augusztus 4.

A brit gyerekek nem tarthatnak kapcsolatot börtönben lévő szüleikkel

Az angliai és walesi elítéltek gyermekeinek emberi jogait sérti, hogy a börtönökben bevezetett látogatási tilalom és a  videokonferenciához szükséges eszközök hiánya miatt nem tudnak kapcsolatot tartani szüleikkel – állítják az ügyvédek, akik megtették az első lépéseket az Igazságügyi Minisztérium elleni eljárás megindítására.