Háborús bűncselekmény a harctéren elesettekkel fotózkodás


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A svéd Legfelsőbb Bíróság egy folyamatban lévő ügyben hozott döntésében megállapította, hogy a fegyveres konfliktusok során a holttesttel való pózolás háborús bűncselekménynek minősül.


Nemrég több olyan ítélet is született, amelyek azt taglalták, hogy a népirtás, az emberiség elleni bűncselekmények és a háborús bűncselekmények büntetőjogi felelősségéről szóló törvényben garantált védelem kiterjed az elhunytakra is.

A döntés egy olyan férfi ügyében született, aki az iraki polgárháború idején katonaként szolgált a kurd pesimga erőkben, és holttestekkel készített fotókat és videófelvételeket legalább négy alkalommal. Ezeket a fotókat és videókat aztán megosztotta a közösségi médiában.

A svéd Legfelsőbb Bíróság szerint a törvény által biztosított, a megalázó bánásmód elleni védelem szokásos nemzetközi humanitárius jogban használt fogalmából kell kiindulni.

A svéd bíróság úgy ítélte meg, hogy az elhunyt személyekre is kiterjed a törvény védelme, így jogosultak a méltóságuk megsértése elleni védelemre.

A férfit ezért háborús bűncselekmények miatt egy év szabadságvesztésre ítélték.

(jurist.org)
Kapcsolódó cikkek

2023. március 22.

Méhek EU-s jogvédelem alatt

Bár a növényvédő szerek EU-s jóváhagyási folyamata világszerte a legszigorúbbak közé tartozik, bizonyos ügyekben mégis szükséges a vonatkozó rendelkezések luxembourgi jogértelmezése.

2023. március 16.

Oroszország nem ismeri el az ICC joghatóságát

Oroszország nem ratifikálta az ICC-t létrehozó egyezményt és nem írta alá a szervezet alapító okiratát sem, ezért nem ismeri el a szervezet joghatóságát az orosz katonák által elkövetett háborús bűncselekmények kivizsgálására.