Háborús bűncselekmény a harctéren elesettekkel fotózkodás


A svéd Legfelsőbb Bíróság egy folyamatban lévő ügyben hozott döntésében megállapította, hogy a fegyveres konfliktusok során a holttesttel való pózolás háborús bűncselekménynek minősül.


Nemrég több olyan ítélet is született, amelyek azt taglalták, hogy a népirtás, az emberiség elleni bűncselekmények és a háborús bűncselekmények büntetőjogi felelősségéről szóló törvényben garantált védelem kiterjed az elhunytakra is.

A döntés egy olyan férfi ügyében született, aki az iraki polgárháború idején katonaként szolgált a kurd pesimga erőkben, és holttestekkel készített fotókat és videófelvételeket legalább négy alkalommal. Ezeket a fotókat és videókat aztán megosztotta a közösségi médiában.

A svéd Legfelsőbb Bíróság szerint a törvény által biztosított, a megalázó bánásmód elleni védelem szokásos nemzetközi humanitárius jogban használt fogalmából kell kiindulni.

A svéd bíróság úgy ítélte meg, hogy az elhunyt személyekre is kiterjed a törvény védelme, így jogosultak a méltóságuk megsértése elleni védelemre.

A férfit ezért háborús bűncselekmények miatt egy év szabadságvesztésre ítélték.

(jurist.org)
Kapcsolódó cikkek

2021. szeptember 17.

Minden olasz munkavállalónak védettnek kell lennie

Az olasz kormány csütörtökön fogadta el a világ legszigorúbb koronavírus-elleni intézkedéseit, amely minden munkavállaló számára kötelezővé teszi a koronavírus elleni védettség igazolását, a negatív tesztet vagy a fertőzésből való gyógyulást.

2021. szeptember 16.

Magyarország megsértette a külföldiek kollektív kiutasításának tilalmát

Az ügy középpontjában a magyar államhatárról szóló törvény által bevezetett “feltartóztatás és átkísérés” intézkedés áll, amely felhatalmazást nyújtott a rendőrség számára, hogy a Magyarország területén illegálisan tartózkodó külföldi állampolgárokat határozat nélkül a határkerítés külső oldalára (a szerb határra) szállítsa. Az eljárás során Magyarország megsértette a kollektív kiutasítás tilalmát, mivel egyedi határozat hiányában a kérelmezőt, magatartásától függetlenül, 11 társával együtt kitoloncolta anélkül, hogy valódi és hatékony módot biztosított volna számukra a Magyarországra való beutazásra, illetve a megfelelő jogorvoslatra.