Hatékonyabb eszközök a bántalmazók ellen

A brit kormány által javasolt módosítások szerint önálló bűncselekmény lesz a fojtogatás, nem kell együttélés a családon belüli bántalmazáshoz és kiterjesztik a bosszúpornó büntetőjogi fogalmát is.


A brit belügyminisztérium tájékoztatása szerint az Egyesült Királyság módosításokat vezet be a bántalmazás elleni jogszabályban annak érdekében, hogy bővítse a nem halálos fojtogatás, a válás utáni aggresszió és a bosszúpornó elleni védelmet.

A brit Belügyminisztérium három fontos változás jelentett be a törvényjavaslat kapcsán. Elsőként a nem halálos fojtogatás, amely során az elkövető, „fojtogatja vagy szándékosan akadályozza az áldozat légzését és így vonja uralma alá, vagy félemlíti meg őt”, ezentúl önálló bűncselekménynek fog minősüli, büntetési tétele öt évig terjedő szabadságvesztés lesz. Az ilyen cselekményeket eddig más bűncselekmények, például az 1861-es, a személyek elleni erőszakos bűncselekményekről szóló törvény által tiltott tényleges testi sértés alapján bűntették.

A javasolt módosítás azonban válaszként szolgál arra az aggodalomra, hogy a keretbűncselekmények nem megfelelőek, mivel nehéz a bizonyítás, – a fojtogatás ugyanis „gyakran nem hagy látható sérülést”.

A második javasolt változtatás az, hogy a válás utáni zaklatásra, bántalmazásra és kényszerítésre vonatkozó jogszabályokat úgy módosítják, hogy a bántalmazó és az áldozat együttélése már nem lesz tényállási elem, így a jogszabályszöveg „személyesen kapcsolatban álló személyek” fogalmat használ ezzel aktualizálva a 2015-ös súlyos bűncselekményekről szóló törvény szövegét. A változással a brit kormány reagál a hétfőn megjelent „A zaklató, bántalmazó és kényszerítő magatartás bűntettének áttekintése” címet viselő kormányzati elemzésre, amely kiemelte hangsúlyozta, hogy hatékonyabban kell fellépni a zaklató, bántalmazó és kényszerítő magatartással szemben. A változás összhangban állna az eddig megjelent tanulmányokkal, felismerve, hogy a zaklatás, bántalmazás és a kényszerítő magatartás nem mindig ér véget a bántalmazó kapcsolat vagy a házasság megszűnésével.

A harmadik javasolt változtatás a bosszúpornó, azaz a bosszú céljából közzétett, korábban készített szexuális tartalmú felvételek közzétételére vonatkozó tilalom jogszabályi fogalmának kiterjesztése, „amely magában foglalja az intim képek nyilvánosságra hozatalával fenyegetést azzal a szándékkal, hogy szorongást okozzon az áldozatnak”. Ezentúl a bosszúpornó, akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

A brit kormány a bosszúpornót „privát, szexuális anyagok, fotók vagy videók megosztása más személyekkel, az áldozat beleegyezése nélkül és azzal a céllal, hogy zavart vagy szorongást okozzon.”

A további módosítások között szerepel a polgári bíróságok különleges intézkedéseinek, például a védett videókapcsolat a biztosítását, amely videólinkeken keresztül történő bizonyítást tesz lehetővé, amellyel bővül a visszaélések fennállásának bizonyítására felhasználható potenciális bizonyítékok köre, elkerülve, hogy az áldozatoknak kellemetlen keresztkérdésekre kelljen válaszolniuk;

Egyértelműsítik a családi bíróságok tiltó végzéseinek alkalmazását, mivel ezeket a családon belüli további visszaélések megakadályozása érdekében igénybe lehet venni;

A kormány előírja továbbá a hatóságoknak, hogy vizsgálják felül a gyilkosságokat, és tegyenek jelentést a bántalmazásért felelős biztosnak, amely független tisztséget a törvényjavaslat elfogadásával hozzák létre.

Hetti Barkworth-Nanton, a menedékház jótékonysági szervezet elnöke nyilatkozatában kifejtette „ A módosítás egy jelentős pillanat a családon belüli erőszakkal szembesülő nők számára, akiket fenyegetett az intim képeik közzététele, és örülünk, hogy a kormány felismerte, hogy sürgősen változásra van szükség. Kutatásunk szerint 7 fiatal nőből 1 szembesült már ilyen fenyegetéssel és túlnyomó többségüket egy jelenlegi vagy volt partnerük fenyegette a bántalmazás egyéb formái mellett.

A bántalmazásról szóló törvényjavaslat megfelelő jogalkotási eszköz ehhez, a kormány pedig gyorsan és határozottan lépett fel. Ez a nők és lányok győzelme, és a változásért való együttműködés erejének szimbóluma.

A törvényjavaslatot még a királynőnek is jóvá kell hagynia, így tavasszal hatályba léphet az új szabályozás.

(jurist.org)Kapcsolódó cikkek:


Méltányos használat a szerzői jogban
2021. április 12.

Méltányos használat a szerzői jogban

A Google és az Oracle közötti jogvitában az amerikai Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, hogy az API nem részesülhet szerzői jogi védelemben, ezért a Google jogszerűen használt fel az Oracle elődje által létrehozott 11.500 sor kódot.

USA – Szövetségi államból államszövetség?
2021. április 8.

USA – Szövetségi államból államszövetség?

A demokraták és a republikánusok kölcsönösen blokkolják egymást Washingtonban. A tagállamok a lehetőséget kihasználva egyre több életviszonyt maguk szabályoznak. Azt viszont nem szeretik, ha a helyhatóságok is ugyanezt teszik. Rendeleteiket gyakran megvétózzák a kormányzók.

A digitális társadalom olvasatai – XX.
2021. április 7.

A digitális társadalom olvasatai – XX.

Alábbi cikksorozatában a szerző a digitális társadalom különböző aspektusait tárja elénk, igyekezve lényegre törően bemutatni szerkezetének fontosabb csomópontjait, és összegezni a tudásrendszerek, az internet, a mesterséges intelligencia, a hálózati társadalmak fontosabb, a jogalakulás szempontjából releváns mozgásait. Ezúttal a munka világának jövőjéről értekezik.

EUB-döntés az osztrák mozdonyvezetői minősítésről
2021. április 2.

EUB-döntés az osztrák mozdonyvezetői minősítésről

A szerző az alábbiakban az Európai Unió Bíróságának ítéletét elemzi, mely egy kötelezettségszegési eljárás során született az osztrák mozdonyvezetők minősítését végző szervezet kapcsán, az Európai Bizottság kontra Osztrák Köztársaság-ügyben[1].