Hatékonyabb eszközök a bántalmazók ellen


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A brit kormány által javasolt módosítások szerint önálló bűncselekmény lesz a fojtogatás, nem kell együttélés a családon belüli bántalmazáshoz és kiterjesztik a bosszúpornó büntetőjogi fogalmát is.

A brit belügyminisztérium tájékoztatása szerint az Egyesült Királyság módosításokat vezet be a bántalmazás elleni jogszabályban annak érdekében, hogy bővítse a nem halálos fojtogatás, a válás utáni aggresszió és a bosszúpornó elleni védelmet.

A brit Belügyminisztérium három fontos változás jelentett be a törvényjavaslat kapcsán. Elsőként a nem halálos fojtogatás, amely során az elkövető, „fojtogatja vagy szándékosan akadályozza az áldozat légzését és így vonja uralma alá, vagy félemlíti meg őt”, ezentúl önálló bűncselekménynek fog minősüli, büntetési tétele öt évig terjedő szabadságvesztés lesz. Az ilyen cselekményeket eddig más bűncselekmények, például az 1861-es, a személyek elleni erőszakos bűncselekményekről szóló törvény által tiltott tényleges testi sértés alapján bűntették.

A javasolt módosítás azonban válaszként szolgál arra az aggodalomra, hogy a keretbűncselekmények nem megfelelőek, mivel nehéz a bizonyítás, – a fojtogatás ugyanis „gyakran nem hagy látható sérülést”.

A második javasolt változtatás az, hogy a válás utáni zaklatásra, bántalmazásra és kényszerítésre vonatkozó jogszabályokat úgy módosítják, hogy a bántalmazó és az áldozat együttélése már nem lesz tényállási elem, így a jogszabályszöveg „személyesen kapcsolatban álló személyek” fogalmat használ ezzel aktualizálva a 2015-ös súlyos bűncselekményekről szóló törvény szövegét. A változással a brit kormány reagál a hétfőn megjelent „A zaklató, bántalmazó és kényszerítő magatartás bűntettének áttekintése” címet viselő kormányzati elemzésre, amely kiemelte hangsúlyozta, hogy hatékonyabban kell fellépni a zaklató, bántalmazó és kényszerítő magatartással szemben. A változás összhangban állna az eddig megjelent tanulmányokkal, felismerve, hogy a zaklatás, bántalmazás és a kényszerítő magatartás nem mindig ér véget a bántalmazó kapcsolat vagy a házasság megszűnésével.

A harmadik javasolt változtatás a bosszúpornó, azaz a bosszú céljából közzétett, korábban készített szexuális tartalmú felvételek közzétételére vonatkozó tilalom jogszabályi fogalmának kiterjesztése, „amely magában foglalja az intim képek nyilvánosságra hozatalával fenyegetést azzal a szándékkal, hogy szorongást okozzon az áldozatnak”. Ezentúl a bosszúpornó, akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

A brit kormány a bosszúpornót „privát, szexuális anyagok, fotók vagy videók megosztása más személyekkel, az áldozat beleegyezése nélkül és azzal a céllal, hogy zavart vagy szorongást okozzon.”

A további módosítások között szerepel a polgári bíróságok különleges intézkedéseinek, például a védett videókapcsolat a biztosítását, amely videólinkeken keresztül történő bizonyítást tesz lehetővé, amellyel bővül a visszaélések fennállásának bizonyítására felhasználható potenciális bizonyítékok köre, elkerülve, hogy az áldozatoknak kellemetlen keresztkérdésekre kelljen válaszolniuk;

Egyértelműsítik a családi bíróságok tiltó végzéseinek alkalmazását, mivel ezeket a családon belüli további visszaélések megakadályozása érdekében igénybe lehet venni;

A kormány előírja továbbá a hatóságoknak, hogy vizsgálják felül a gyilkosságokat, és tegyenek jelentést a bántalmazásért felelős biztosnak, amely független tisztséget a törvényjavaslat elfogadásával hozzák létre.

Hetti Barkworth-Nanton, a menedékház jótékonysági szervezet elnöke nyilatkozatában kifejtette „ A módosítás egy jelentős pillanat a családon belüli erőszakkal szembesülő nők számára, akiket fenyegetett az intim képeik közzététele, és örülünk, hogy a kormány felismerte, hogy sürgősen változásra van szükség. Kutatásunk szerint 7 fiatal nőből 1 szembesült már ilyen fenyegetéssel és túlnyomó többségüket egy jelenlegi vagy volt partnerük fenyegette a bántalmazás egyéb formái mellett.

A bántalmazásról szóló törvényjavaslat megfelelő jogalkotási eszköz ehhez, a kormány pedig gyorsan és határozottan lépett fel. Ez a nők és lányok győzelme, és a változásért való együttműködés erejének szimbóluma.

A törvényjavaslatot még a királynőnek is jóvá kell hagynia, így tavasszal hatályba léphet az új szabályozás.

(jurist.org)
Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 20.

Az AI szabályozás jövője az USA-ban

Technológiai vezetők találkoztak az amerikai törvényhozókkal a Capitol Hillben, hogy megvitassák az AI szabályozás jövőjét.