Jelentős kártérítést kaptak a tankönyvpiacról kiszorult cégek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az EJEB összesen 758.000 euró kártérítést ítélt meg a cégeknek, amiért de facto kizárták őket a tankönyvterjesztési piacról.


A kérelmezők, a Könyv-Tár Kft., a Suli-Könyv Kft. és a Tankönyv-Ker Bt., Magyarországon (Budapest, illetve Tata) bejegyzett gazdasági társaságok.

2018. október 16 -án az EJEB megállapította, hogy Magyarország megsértette a kérelmezőknek az EJEE 1. számú kiegészítő jegyzőkönyvének 1. cikke által védett tulajdonhoz való jogát, amikor egy új tankönyvterjesztési rendszert vezetett be. Ebben a rendszerben a pályázó vállalatokat de facto kizárták az érintett piacról és nem biztosítottak számunkra olyan jogorvoslati lehetőséget, amely megvédte volna őket az önkényes joggyakorlástól, vagy kártérítést biztosított volna számukra.

Az EJEB azonban a 2018-as ítéletében nem határozott a cégeket illető kártérítés összegéről, hanem azt egy későbbi időpontra halasztotta.

A mostani ítéletében az EJEB az EJEE 41. cikke alapján vagyoni kárként a Könyv-Tár Kft-nek 160 000 euró, a a Suli-Könyv Kft-nek 570 000 euró, illetve a Tankönyv-Ker Bt-nek pedig 28 000 euró, kártérítést ítélt meg, valamint a három cég együttesen 25.000 euróra jogosult az eljárással kapcsolatban felmerült költségeik megtérítésére.

(echr.coe.int)
Kapcsolódó cikkek