Jelentős kártérítést kaptak a tankönyvpiacról kiszorult cégek


Az EJEB összesen 758.000 euró kártérítést ítélt meg a cégeknek, amiért de facto kizárták őket a tankönyvterjesztési piacról.


A kérelmezők, a Könyv-Tár Kft., a Suli-Könyv Kft. és a Tankönyv-Ker Bt., Magyarországon (Budapest, illetve Tata) bejegyzett gazdasági társaságok.

2018. október 16 -án az EJEB megállapította, hogy Magyarország megsértette a kérelmezőknek az EJEE 1. számú kiegészítő jegyzőkönyvének 1. cikke által védett tulajdonhoz való jogát, amikor egy új tankönyvterjesztési rendszert vezetett be. Ebben a rendszerben a pályázó vállalatokat de facto kizárták az érintett piacról és nem biztosítottak számunkra olyan jogorvoslati lehetőséget, amely megvédte volna őket az önkényes joggyakorlástól, vagy kártérítést biztosított volna számukra.

Az EJEB azonban a 2018-as ítéletében nem határozott a cégeket illető kártérítés összegéről, hanem azt egy későbbi időpontra halasztotta.

A mostani ítéletében az EJEB az EJEE 41. cikke alapján vagyoni kárként a Könyv-Tár Kft-nek 160 000 euró, a a Suli-Könyv Kft-nek 570 000 euró, illetve a Tankönyv-Ker Bt-nek pedig 28 000 euró, kártérítést ítélt meg, valamint a három cég együttesen 25.000 euróra jogosult az eljárással kapcsolatban felmerült költségeik megtérítésére.

(echr.coe.int)
Kapcsolódó cikkek

2021. október 14.

Az Amazon sofőrök is munkavállalói jogokat követelnek

Egy brit ügyvédi iroda csoportos pert indított az Amazon ellen, amelyben a cég sofőrjei összesen 140 millió fontot követelnek, mert nem munkavállalóként, hanem önálló vállalkozóként alkalmazták őket.