Jelentősen csökkent a válások száma Kínában


Több mint 70% -kal csökkent a válások száma Kínában az idei első negyedévben, miután életbe lépett egy vitatott törvény, amely a párok számára kötelező „várakozási időszakot” ír elő.


Több mint 70% -kal csökkent a válások száma Kínában az idei első negyedévben, miután életbe lépett egy vitatott törvény, amely a párok számára kötelező „várakozási időszakot” ír elő.

A polgári minisztérium által közzétett adatokról az állami média számolt be. A tudósítás szerint 2021 első három hónapjában 296.000 válást regisztráltak, az előző negyedévi 1,05 millióhoz, illetve az előző év azonos időszakában indított 1,06 millióhoz képest.

Kínában folyamatosan emelkedett a válások száma és ezzel egyidejűleg csökkent a házasságkötések aránya, amely a kínai demográfiai válságot kiváltó alacsony születésszámhoz kapcsolódott.

A kormány lépéseket tett a hagyományos családmodell és a házasság, és fellépett a válás ellen. A várakozási időszak a január 1-jén hatályba lépett átfogó polgári törvénykönyv módosítás része, amely kiterjed a házasságra, az örökbefogadásra és a tulajdonjogra is.

A kínai Ptk. szerint azok a párok, akik megegyezéssel válnak el, 30 napot kötelesek várni, mielőtt a válás hivatalosan megtörténne. Ha a párok a válás kezdeményezését követő 30 és 60 nap között nem jelennek meg két egyeztetésen, akkor a válási eljárást automatikusan megszüntetik.

A várakozási időszak állítólag nem vonatkozik azokra a válásokra, amelyek családon belüli erőszak miatt indulnak, de több erőszak- vagy gyilkossági eset kérdéseket vet fel a gyakorlatban.

A várakozási időszak bejelentésekor dühöt váltott ki, főleg a nők körében, és azzal a következménnyel járt, hogy a fiatalok már inkább kerülik a házasságot. Az új adatok szintén kritikát váltottak ki az online kommentelők között, akik azt firtatták, hogy vajon azért csökkent-e a válások száma, mert az emberek meggondolták magukat, vagy mert az eljárást annyira megnehezítették, hogy a törvényben előírt idő lejárta előtt a felek még a kötelező egyeztetések időpontjainak lefoglalásáig sem jutottak.

Februárban a kínai média arról számolt be, hogy többek között Sencsenben, Sanghajban és más nagy városokban már az összes időpont foglalt, néhányat pedig üzérek szereztek meg, akik kereskednek az időpontokkal.

Ha minden eszközzel megpróbálják megakadályozni a válást, akkor a szám természetesen csökken. Nincs statisztika arról, hogy mennyire nőtt a fájdalom ”- kommentelt egy felhasználó a Weibon.

„A házasság nem szükséges a boldogsághoz, de a válás mindig a boldogságért történik. Ezek az adatok csak azt bizonyítják, hogy az emberek 70% -a elvesztette a boldogság lehetőségét”- olvasható egy másik kommentben.

Megfigyelők szerint további adatokra van szükség a további következtetések levonásához, figyelembe véve a változó válási adatokat a különböző városokban, valamint a kínai gazdaság fellendülését, amely javítja a megélhetést és a kapcsolatokat.

“Az elmúlt években mind a” gyors házasság “(más néven villámházasság), mind a” gyors válás “divatos lett” – fogalmazott Lijia Zhang, író, újságíró és közösségi kommentelő. “Biztos vagyok abban, hogy a várakozási időszak bevezetése fontos szerepet játszott [a válások csökkentésében].” Zhang szerint egy másik tényező lehet egy újonnan bevezetett intézkedés, amely megakadályozza, hogy a házaspárok válást színleljenek a házvásárlási korlátozások megkerülése érdekében.

Chen Yaya, a Sanghaji Társadalomtudományi Akadémia nemekkel foglalkozó kutatója a Sixth Tone-nak elmondta, hogy most a várakozási időszakra koncentrálnak, de a megoldandó problémákra kell összpontosítani. “Például a válás nőkre gyakorolt ​​hatásainak kutatása és a negatív hatások kiküszöbölése” – mondta.

(theguardian.com)
Kapcsolódó cikkek

2022. május 18.

Havi 3 napot maradhatnak otthon a nők Spanyolországban

Elfogadta a spanyol kormány a menstruációs szabadságról szóló törvényt. A jogszabály havonta 3, maximum 5 napot biztosít a nőknek, hogy súlyos menstruációs fájdalmak esetén otthon maradjanak.

2022. május 18.

Kiutasítás az EU-n belül – Döntés a közbiztonsági „jogegyenlőségről”

A szerző az Európai Unió Bíróságának az Ordre des barreaux francophones et germanophone, további felek és a Conseil des ministres ügyében[1] született ítéletét elemzi, mely az uniós polgár beutazáshoz és tartózkodáshoz való jogának közrendi vagy közbiztonsági okokból történő korlátozásáról szól.

2022. május 16.

Második kiegészítő jegyzőkönyvet fogadtak el a kiberbűnözés ellen

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának olasz elnöksége megnyitotta aláírásra a kiberbűnözés elleni egyezmény (Budapesti Kibervédelmi Egyezmény) második kiegészítő jegyzőkönyvét, amelynek célja a hatóságok közötti együttműködés és az elektronikus bizonyítékok megosztása.