Kihívások a családon belüli erőszak áldozatainak védelme során


A nők elleni erőszak megakadályozására irányuló erőfeszítésekben elért eredményeket és bevált jó gyakorlatokat egy 17 európai országra kiterjedő vizsgálat alapján foglalta össze jelentésében a GREVIO, amelyet egy 2019 júniusától 2020 decemberéig tartó vizsgálatot zárt le.


A GREVIO, az Európa Tanács független szakértői csoportja, az Európa Tanács nők elleni erőszak és családon belüli erőszak megelőzéséről és leküzdéséről szóló egyezményének (Isztambuli Egyezmény) végrehajtását követi nyomon.

A jelentés kiemeli az áldozatok számára nyújtott szolgáltatások javulását, és a világjárvány során bekövetkezett változásokat is és arra a megállapításra jutott, hogy jelentősen megnőtt az igény az áldozatvédelem iránt.

A jelentés szerint a járvány rávilágított a szakszolgálatokkal kapcsolatos, már korábban is meglévő hiányosságokra, jelentősen befolyásolva a nők azon képességét, hogy az erőszak különböző formáival szembesülő nők hozzáférjenek ezekhez a speciális szolgáltatásokhoz. A legtöbb ország fejlesztette a családon belüli erőszak, a más típusú erőszak, így például a szexuális erőszakot, a női nemi szervek megcsonkítását, a kényszerházasságot és a szexuális zaklatást elszenvedő áldozatok segítésére szakosodott támogató szolgálatokat, illetve a rendelkezésükre állnak egyéb támogatások is. ha egyáltalán elérhetők, akkor is csak „sokkal kevesebb áldozat számára”.

A GREVIO ezért gyakran foglalkozik a családon kívüli erőszak egyéb formáinak áldozatait támogató speciális szolgálatok felállításának szükségességével.

Míg az összes részes állam hozott létre segélyhívót, hogy támogatást és információt nyújtson a nemi erőszak áldozatainak, sokan nem teljesítik megfelelően az Isztambuli Egyezményben a segélyvonalra meghatározott követelményeket.

A GREVIO megjegyzi, hogy a segélyvonalakat kifejezetten az erőszak áldozatául esett nőknek kell fenntartani, és hogy a tájékoztatást és tanácsadást nyújtó személyeknek megfelelő és releváns képesítéssel kell rendelkezniük ezen a területen.

(coe.int)
Kapcsolódó cikkek

2022. január 24.

Új szabályokkal tartaná kordában az EU a digitális óriásplatformokat

A tervek szerint a változásokkal a felhasználók beleszólhatnak majd, abba, hogy az internetes óriáscégek milyen módszerekkel érik el őket. És könnyebb lesz az illegális tartalmak eltávolítása is. Azonban sokak szerint veszélyezteti a szólásszabadságot a tervezet.