Kitilthatják a nyugati médiumokat Oroszországból


Az orosz parlament kedden elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely felhatalmazza az ügyészeket, hogy bezárják a külföldi médiumokat Moszkvában, ha egy nyugati ország „barátságtalan” lépéseket tett az orosz médiával szemben, miután néhány orosz állami hírügynökség kénytelen volt bezárni a nyugati államokban.

A Duma által első olvasatban elfogadott törvényjavaslat megtiltja az ügyészség által bezárt médiából származó cikkek vagy egyéb anyagok terjesztését is. A javaslatnak még két olvasaton kell átmennie, a parlament felsőházának is felül kell vizsgálnia, és Vlagyimir Putyin elnöknek alá kell írnia, hogy végül törvényi erőre emelkedjen.

A törvényjavaslat szerint az érintett médiumok újságíróinak külügyi akkreditációját is megvonják – vagyis nem dolgozhatnak Oroszországban. Az új törvényjavaslat tovább növeli a külföldi média előtt álló kihívásokat, miután Oroszország márciusban elfogadta azt a törvényt, amely bünteti a hadseregével kapcsolatos „álhírek” terjesztését.

„A jelenlegi geopolitikai helyzetben a tömegtájékoztatás a társadalom információs állapotának befolyásolásának eszközévé vált” – áll a törvényhozók a törvényjavaslat hivatalos indoklásában.

A Reuters által megismert feljegyzésben az is szerepel: „A törvényjavaslat értelmében az újságíró és a külföldi tudósító elveszítheti akkreditációját, ha a barátságtalan fellépés bármely külföldi országban az orosz médiumok korlátozásával függ össze. egy külföldi ország.”

A törvényjavaslatot befolyásos törvényhozók terjesztették elő, köztük Andrej Lugovoj, akit a brit ügyészség távollétében Alekszandr Litvinyenko 2006-os megmérgezésével vádolt meg. Lugovoy, a KGB egykori testőre többször is tagadta a vádakat.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter többször szidta a Nyugatot amiatt, hogy műsorszórási engedélyük megvonásával és a csatornák szankcionálásával akadályozzák meg a Kreml-barát médiumok, például a Szputnyik hírügynökség és az RT televízió működését, a lépések szerinte a sajtószabadság semmibevételét mutatják.

Márciusban Vlagyimir Putyin elnök aláírt egy törvényt, amely akár 15 év börtönbüntetés kiszabását is lehetővé teszi a katonaságról szóló szándékos “álhírek” terjesztéséért, ami arra késztet néhány nyugati médiumot, hogy kivonja újságíróit Oroszországból. Más nyugati szervezetek, köztük a Reuters is az országban maradtak, és továbbra is tudósítanak.

Az orosz tisztviselők nem használják az “invázió” szót, és azt mondják, hogy a nyugati média túlságosan részlegesen meséli el Oroszország által Ukrajnában végrehajtott „különleges műveletet”, amely figyelmen kívül hagyja Oroszország aggodalmát a NATO bővítésével és az orosz ajkúak állítólagos üldözésével kapcsolatban.

(reuters.com)


Kapcsolódó cikkek

2022. június 29.

Még egy évig marad védettséget igazoló uniós igazolvány

Megmarad a digitális Covid-igazolvány, de már csak ott van rá szükség, ahol ezt külön kérik az utazóktól. A rendelet június 30-án járt volna le, de ha az egészségügyi helyzet lehetővé teszi, akkor bármikor hatályok kívül helyezhetik.

2022. június 28.

EU: Legyen világos, mi árt az egészségnek és a klímának!

Az Európai Bizottság (EB) a Zöld Fordulat céljainak eléréséért akciócsomaggal állt elő. Javasolja a termékmegjelölési szabályok szigorítását és kibővítését. A koncepció az élelmiszereknél már ismert: a csomagoláson színek jelölik a káros összetevők arányát. Ez a legtöbb országban csak ajánlás, az EB viszont kötelezővé tenné.