Kórházi dolgozóknak kötelező a vakcina? Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A texasi szövetségi bíróság elutasította annak a 117 kórházi dolgozónak a keresetét, akik beperelték a Houston Methodist Kórházat, mert minden alkalmazottja számára kötelezővé tette a koronavírus elleni védőoltást.

Az oltást elutasító kórházi alkalmazottakat hétfőn fizetés nélküli szabadságra küldték.

Az alkalmazottaknak azt mondták, hogy elbocsátják őket, ha június 21-ig nem oltatják be magukat.

Lynn Hughes amerikai kerületi bíró elutasította a keresetet, mert az USA szövetségi joga nem tiltja a munkaadók számára, hogy előírják a koronavírus elleni kötelező védőoltást a munkavállalók számára.

A vezető felperes, Jennifer Bridges ápolónő azzal érvelt, hogy a védőoltás kötelező előírása sérti a tisztességes eljárást, a munkavállalókat kényszerítik, hogy egy „nem engedélyezett” gyógyszert adassanak be maguknak.

A felperesek a kötelező oltást a náci Németországban végzett orvosi kísérletekhez hasonlították.

Hughes bíró elutasította a felperesek érveit, kifejtve, hogy a kötelező védőoltás nem sértik a tisztességes eljárás elvét, mert szabad a munkavállalás. Az alkalmazottak szabadon elutasíthatják az oltást, és elmehetnek máshova dolgozni. A követelmény nem kényszerítés, mert „A Houston Methodist Kórház megpróbálja folytatni az életmentést nélkül, hogy a betegek megfertőződhetnének koronavírussal. A személyzet, a betegek és a családok biztonságának megőrzése érdekében döntöttek a védőoltás kötelezővé tételéről. A koronavírus elleni vakcinát egyelőre még nem hagyták jóvá az amerikai hatóságok, mert a szövetségi törvények lehetővé teszik az egészségügyi miniszternek, hogy sürgősségi felhasználásra szánt orvosi termékeket vezessen be az államközi kereskedelembe. Végül elítélendő „az injekciós követelménynek a koncentrációs táborokban végzett orvosi kísérletekkel való összehasonlítása” – érvelt Hughes bíró.

A felperesek ügyvédje, Jared Woodfill fellebbezni szándékozik a döntés ellen. Woodfill kijelentette, hogy „ez csak egy csata egy nagyobb háborúban, hogy megvédjék a munkavállalók jogait arra, hogy a foglalkoztatás feltételeiként ne kényszerüljenek vakcinakísérletben való részvételre.” Más nagy kórházak, köztük a Pennsylvaniai Egyetem és a New York Presbyterian követték a Houston Methodist vezetését és elfogadták a kötelező védőoltás bevezetését a munkavállalóknak. Számos kórház és munkaadó jogi tisztázásra várt a hasonló döntés meghozatala előtt.

(jurist.org)
Kapcsolódó cikkek

2023. május 11.

Az ordre public-elv tartalma és érvényesülése az európai büntetőjogban

Az „ordre public”, a magyar terminológiában „közrendi záradék” döntő jelentőségű a nemzetközi és a nemzeti jog találkozásánál. Egyrészről elengedhetetlen az államok jogrendszerének védelméhez. Másrészről, ha visszaélnek vele, ellehetetlenítheti a nemzetközi jog érvényre jutását.