Köteles betartani a klímacélokat egy vállalkozás?

Holland környezetvédelmi aktivisták bíróságon szeretnék elérni, hogy a legnagyobb holland fosszilis energiával foglalkozó cég csökkentse károsanyag-kibocsátását.


A hágai járásbíróság kedden kezdte meg a Royal Dutch Shell elleni tárgyalást abban az ügyben, amelyben 17.379 felperes és hét holland klímaaktivista csoport indított.

A felperesek, a Holland Földbarátok (Milieudefensie) vezetésével azt követelik, hogy a Shell 2030-ra 45% -kal csökkentse szén-dioxid-kibocsátását a 2010-es szinthez képest, és 2050-re érje el a karbonsemlegességet.

A klímaaktvisták szerint a Shell a fosszilis tüzelőanyag üzletágának bővítésével szándékosan segíti elő az éghajlatváltozást, miközben csak kisebb beruházásokat végez a megújuló energiák terén.

A holland polgári törvénykönyv 6:162. cikkére hivatkozva a felperesek azt állítják, hogy a Shell megszegte gondoskodási kötelezettségét és jogellenesen veszélyeztette a holland embereket. A klímaaktvisták szerint a Shell megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményének (EJEE) 2. és 8. cikkében garantált élethez való jogot és a családi élet tiszteletben tartását. Az ügy részben a Holland Legfelsőbb Bíróság egy korábbi határozatára hivatkozva indult, amelyben arra kötelezték a holland kormányt, hogy 2020-ig legalább 25 százalékkal csökkentse üvegházhatásúgáz-kibocsátását az 1990-es szinthez képest.

A bíróságnak sikerült érvényre juttatnia az EJEB ítéletében előírt kötelezettségeket az állammal szemben, azonban eddig nem fordult elő olyan ügy, hogy a kötelezettséget egy céggel szemben kellett volna érvényre juttatni.

A védiratában a Shell a klímaváltozást „komoly kihívásnak ismerte el, amely hatékony, sürgős és határozott fellépést igényel az egész társadalom részéről”. Azonban vitatta az EJEB ítélet alkalmazhatóságát a cég esetében, és azt állította, hogy a felperesek tévesen állapították meg, hogy csak a holland jog alkalmazandó. A Shell szerint a klímaváltozás elleni fellépést az országok összefogásával közösen kell szabályozni, és a felperesek nem szolgáltattak semmilyen alapot arra, hogy a Shell tevékenysége jogellenes azokban az országokban, ahol termékeit gyártják és felhasználják.

Donald Pols, a Milieudefensie vezetője továbbra is bizakodó maradt, hétfői nyilatkozatában kijelentette: „Ez egy egyedülálló per, amely jelentős következményekkel járhat az éghajlatra és a fosszilis üzemanyagiparra az egész világon. Biztosak vagyunk abban, hogy a bíróság jogerős ítélete arra kötelezi majd a Shellt, hogy tevékenységét hozza összhangba a nemzetközi éghajlati célokkal, és ne okozzon gerjessze a klímaváltozást. ”

(jurist.org)Kapcsolódó cikkek:


A bírák szólásszabadsága korlátozható
2021. február 25.

A bírák szólásszabadsága korlátozható

Az EJEB elé került ügyben a Bukaresti Fellebbviteli Bíróság bírája az akkori román főbíróval szemben kritikus véleménycikket publikált. Ebben a rendszerváltás előtt betöltött pozíciójára utalva Ügyész Elvtársnak nevezte a Semmítőszék elnökét, aki részt vett “a szocialista rendszer ellenségeinek kigyomlálásában”.

A digitális társadalom olvasatai – XIV.
2021. február 25.

A digitális társadalom olvasatai – XIV.

Alábbi cikksorozatában a szerző a digitális társadalom különböző aspektusait tárja elénk, igyekezve lényegre törően bemutatni szerkezetének fontosabb csomópontjait, és összegezni a tudásrendszerek, az internet, a mesterséges intelligencia, a hálózati társadalmak fontosabb, a jogalakulás szempontjából releváns mozgásait. Ezúttal az EU-szabályozás újabb elemeit veszi górcső alá.

Fizetni fog a Facebook az ausztrál hírekért
2021. február 24.

Fizetni fog a Facebook az ausztrál hírekért

Facebook a következő napokban helyreállítja a híroldalakat Ausztráliában, miután a kormánnyal megállapodott abban, hogy módosítják azt a törvényjavaslatot, amely arra kényszeríti a közösségi oldalt és a Google-t, hogy fizessen a hírtartalmak megjelenítéséért.

A hír, mint vagyoni érték
2021. február 24.

A hír, mint vagyoni érték

A Microsoft az európai kiadó szervezetekkel összefogva szólította fel az EU-t, hogy kötelezze a nagy techcégeket a híroldalakkal való tárgyalásra.

Ausztrália nem hátrál meg
2021. február 22.

Ausztrália nem hátrál meg

A Facebook elérhetetlenné tette az ausztrálok számára a hazai és külföldi média oldalait, és blokkolta a közösségi oldal felhasználói számára a hírtartalmak megosztását.