Külföldi ügynöknek minősül a jogvédő?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Semjon Simonov emberi jogi aktivistát és ügyvédet egy sok vitát kiváltó büntetőperben elítélték az orosz külföldi ügynökökre vonatkozó törvény alapján.


2016 decemberében Oroszország külföldi ügynöknek nyilvánította a Déli Emberi Jogi Központot (SHRC), politikai tevékenysége miatt.

Az SHRC egy szervezet, amely pro bono jogi szolgáltatásokat nyújt emberi jogi kérdésekben Oroszországban. Az orosz törvények előírják az SHRC számára, hogy külföldi ügynökként regisztrálja magát. A Human Rights Watch (HRW) szerint a „külföldi ügynök” árulónak vagy kémnek minősül.

2017 februárjában Oroszország megbírságolta az SHRC-t a regisztráció elmulasztása miatt. Az orosz bíróság megállapította, hogy Simonov, az SHRC elnöke köteles megfizetni a bírságot, ha az SHRC nem fizeti azt meg.

A mostani döntéssel a bíróság 250 óra közmunka büntetést szabott ki Simonovra a bírság megfizetése elmulasztása miatt. Simonov régóta védi az emberi jogokat.

Dokumentálta többek között a 2018-as futball-világbajnokságra és a 2014-es téli olimpiai létesítményeket építő migráns munkavállalókat érő emberi jogi jogsértéseket.

A Simonov elleni büntetőeljárást élesen bírálta az emberi jogi közösség. A HRW oroszországi kutatója, Damelya Aitkhozhina elmondta: „A Semyon Simonov elleni büntetőeljárás koncepciós volt az elejétől a végéig. Döbbenetes és irtózatos, hogy a hatóságok annyi időt és forrást pazaroltak egy ügyre, amelyben a vádlottak nem tettek mást, mint segítettek az embereknek jogaik védelmében. ”

Az ország külföldi ügynöktörvényének visszavonását is követelték. Kritizálták a eltérő vélemények eltörlése és az ENSZ emberi jogi jogvédőkről szóló nyilatkozatának aláásása miatt, amely az első cikkben előírja, hogy mindenkinek joga van “előmozdítani és törekedni az emberi jogok védelmére és megvalósítására”.

“A” külföldi ügynökök “törvény nem más, mint az elnyomás eszköze” – mondta HRW. Azonnal hatályon kívül kell helyezni.” A Szabad Európa Rádió sugározza a HRW nyilatkozatait és májusban pert indított az ország külföldi ügynökökről szóló törvénye ellen a törvény káros hatásaira hivatkozással.

(jurist.org)
Kapcsolódó cikkek

2022. augusztus 10.

Moneyball, avagy sport és jog: miben tud segíteni a sportelemzés módszertana a jogászi munka hatékonyabb mérésében és jobb döntések meghozatalában?

Az új típusú, kezdetben a baseballban használt elemző alkalmazások nemcsak a labdajátékokban, hanem a jog területén is hatékonyabb stratégiai döntések meghozatalát segíthetik – legyen szó egy ügyvédi perstratégia összeállításáról, a megfelelő érvelés megfogalmazásáról, egy új munkavállaló felvételéről vagy más döntések támogatásáról.

2022. augusztus 10.

A menekült kiskorú gyermekének helyzete

Az EUB azt vizsgálta, hogy ellentétes-e az uniós joggal, ha a tagállam menekült jogállást biztosít egy olyan harmadik országbeli állampolgár kiskorú gyermeke számára, aki az adott tagállam területén született, és másik szülője révén olyan harmadik ország állampolgárságával rendelkezik, amelynek területén nincs kitéve üldözés veszélyének.

2022. augusztus 1.

Milyen jogai vannak a légi utasoknak?

Késett a gépem, törölték a járatomat, nem vitt el a repülő, amire jegyem volt – egyre több légi utas kerül ilyen helyzetbe, a légitársaságok azonban nem minden esetben árulják el, hogy pontosan milyen kártérítésre és segítségre jogosult ilyenkor az utas – annak ellenére, hogy a szabályozás szerint kötelességük lenne. Kártérítési kisokos légi utasoknak a reptéri káosz útvesztőjében.