Külföldi ügynöknek minősül a jogvédő?


Semjon Simonov emberi jogi aktivistát és ügyvédet egy sok vitát kiváltó büntetőperben elítélték az orosz külföldi ügynökökre vonatkozó törvény alapján.


2016 decemberében Oroszország külföldi ügynöknek nyilvánította a Déli Emberi Jogi Központot (SHRC), politikai tevékenysége miatt.

Az SHRC egy szervezet, amely pro bono jogi szolgáltatásokat nyújt emberi jogi kérdésekben Oroszországban. Az orosz törvények előírják az SHRC számára, hogy külföldi ügynökként regisztrálja magát. A Human Rights Watch (HRW) szerint a „külföldi ügynök” árulónak vagy kémnek minősül.

2017 februárjában Oroszország megbírságolta az SHRC-t a regisztráció elmulasztása miatt. Az orosz bíróság megállapította, hogy Simonov, az SHRC elnöke köteles megfizetni a bírságot, ha az SHRC nem fizeti azt meg.

A mostani döntéssel a bíróság 250 óra közmunka büntetést szabott ki Simonovra a bírság megfizetése elmulasztása miatt. Simonov régóta védi az emberi jogokat.

Dokumentálta többek között a 2018-as futball-világbajnokságra és a 2014-es téli olimpiai létesítményeket építő migráns munkavállalókat érő emberi jogi jogsértéseket.

A Simonov elleni büntetőeljárást élesen bírálta az emberi jogi közösség. A HRW oroszországi kutatója, Damelya Aitkhozhina elmondta: „A Semyon Simonov elleni büntetőeljárás koncepciós volt az elejétől a végéig. Döbbenetes és irtózatos, hogy a hatóságok annyi időt és forrást pazaroltak egy ügyre, amelyben a vádlottak nem tettek mást, mint segítettek az embereknek jogaik védelmében. ”

Az ország külföldi ügynöktörvényének visszavonását is követelték. Kritizálták a eltérő vélemények eltörlése és az ENSZ emberi jogi jogvédőkről szóló nyilatkozatának aláásása miatt, amely az első cikkben előírja, hogy mindenkinek joga van “előmozdítani és törekedni az emberi jogok védelmére és megvalósítására”.

“A” külföldi ügynökök “törvény nem más, mint az elnyomás eszköze” – mondta HRW. Azonnal hatályon kívül kell helyezni.” A Szabad Európa Rádió sugározza a HRW nyilatkozatait és májusban pert indított az ország külföldi ügynökökről szóló törvénye ellen a törvény káros hatásaira hivatkozással.

(jurist.org)
Kapcsolódó cikkek

2021. július 30.

Kötelező a védőoltás az New Yorkban az ügyvédeknek?

Közel két héttel azután, hogy a Morgan Stanley ügyvezető igazgatója, Eric Grossman felszólította az ügyvédi irodákat, hogy térjenek vissza az irodai munkához, New York Állam Ügyvédi Kamarája (NYSBA) sürgősségi munkacsoportot indított, hogy megvizsgálja a kötelező védőoltás lehetőségét az ügyvédek körében, mivel a koronavírus Delta-variánsa továbbra is terjed.

2021. július 30.

Az elfelejtéshez való jog kiterjedhet a régen nyomtatásban megjelent cikk online változatának anonimizálására

Egy belga polgári bíróság arra kötelezte a Le Soir napilapot, hogy anonimizáljon egy 1994-es halálos közúti balesetről szóló cikket, ugyanis az a balesetért felelős sofőr teljes nevét tartalmazta, sértve ezzel az elfeledéshez fűződő jogát. A Bíróság a nemzeti bíróságok döntésével értett egyet, és megállapította, hogy a 20 évvel ezelőtt írott, online változatban is elérhető cikk anonimizálására kötelezés nem jelent aránytalan beavatkozást a véleménynyilvánítás szabadságába, arra is tekintettel, hogy a printben megjelent eredeti cikkre ez a kötelezettség nem vonatkozott.