Külföldi ügynöknek minősül a jogvédő?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Semjon Simonov emberi jogi aktivistát és ügyvédet egy sok vitát kiváltó büntetőperben elítélték az orosz külföldi ügynökökre vonatkozó törvény alapján.

2016 decemberében Oroszország külföldi ügynöknek nyilvánította a Déli Emberi Jogi Központot (SHRC), politikai tevékenysége miatt.

Az SHRC egy szervezet, amely pro bono jogi szolgáltatásokat nyújt emberi jogi kérdésekben Oroszországban. Az orosz törvények előírják az SHRC számára, hogy külföldi ügynökként regisztrálja magát. A Human Rights Watch (HRW) szerint a „külföldi ügynök” árulónak vagy kémnek minősül.

2017 februárjában Oroszország megbírságolta az SHRC-t a regisztráció elmulasztása miatt. Az orosz bíróság megállapította, hogy Simonov, az SHRC elnöke köteles megfizetni a bírságot, ha az SHRC nem fizeti azt meg.

A mostani döntéssel a bíróság 250 óra közmunka büntetést szabott ki Simonovra a bírság megfizetése elmulasztása miatt. Simonov régóta védi az emberi jogokat.

külföldi ügynök

Dokumentálta többek között a 2018-as futball-világbajnokságra és a 2014-es téli olimpiai létesítményeket építő migráns munkavállalókat érő emberi jogi jogsértéseket.

A Simonov elleni büntetőeljárást élesen bírálta az emberi jogi közösség. A HRW oroszországi kutatója, Damelya Aitkhozhina elmondta: „A Semyon Simonov elleni büntetőeljárás koncepciós volt az elejétől a végéig. Döbbenetes és irtózatos, hogy a hatóságok annyi időt és forrást pazaroltak egy ügyre, amelyben a vádlottak nem tettek mást, mint segítettek az embereknek jogaik védelmében. ”

Az ország külföldi ügynöktörvényének visszavonását is követelték. Kritizálták a eltérő vélemények eltörlése és az ENSZ emberi jogi jogvédőkről szóló nyilatkozatának aláásása miatt, amely az első cikkben előírja, hogy mindenkinek joga van „előmozdítani és törekedni az emberi jogok védelmére és megvalósítására”.

„A” külföldi ügynökök „törvény nem más, mint az elnyomás eszköze” – mondta HRW. Azonnal hatályon kívül kell helyezni.” A Szabad Európa Rádió sugározza a HRW nyilatkozatait és májusban pert indított az ország külföldi ügynökökről szóló törvénye ellen a törvény káros hatásaira hivatkozással.

(jurist.org)
Kapcsolódó cikkek

2023. november 28.

Árdrágító versenyjogsértés – Mikor perelhet az EU-s károsult?

A tagállamok és az EU versenyjogi rendelkezéseinek megsértésével kapcsolatos uniós irányelv időbeli hatályának problematikájáról, az ezen alapuló kártérítési kerestek jogszerűségéről döntött a luxembourgi bíróság. Az ítélet számos hasonló, a nemzeti bíróságok előtt zajló ügyben is irányadó lehet.

2023. november 21.

Ha van kendője az a baj, ha nincs, az – Burka az iskolában

A szerző az alábbi cikkében az iskolai fejkendő hordásról szóló németországi vitáról értekezik. A Szövetségi Alkotmánybíróság két évtizede ítéletet hozott a muszlim fejkendő ügyében. A társadalmi konfliktus azonban azóta is tart. Nemrégiben egy berlini döntés korbácsolta fel az indulatokat.

2023. november 16.

Vagyonelkobzás büntetőeljárásban – Uniós kontra nemzeti jog

Az unió luxembourgi bíróságához egy olyan büntetőeljárás részeként fordultak, amelynek során két magánszemély – mint az eljárásban érintett harmadik felek – a nyomozási szakaszban lefoglalt vagyonuk visszaszolgáltatását kérték a bolgár szakosított bíróságtól.